Astra vinnare på svag börs

Sektorrationen till tillväxtbolag snurrades tillbaka på måndagen. När handeln inleddes föll såväl telekom, IT som förvärvsföretagen Securitas och Assa Abloy. Stockholmsbörsens SAX-index backade med 0,6 procent.

Den nya handelsveckan inleddes med utförsäljningar av tillväxtbolag på bred front. Bland de mest omsatta aktierna huserade telekom, IT, Assa Aboly, Securitas och Skandia högt uppe på förlorarlistan. Möt strömmen gick Astra Zeneca. Läkemedelsbolaget håller just nu kapitalmarknadsdag och ledningen rapporterar att det mesta går enligt plan. Aktiemarknaden höjde aktien med 1 procent till 475 kronor.

Vid förra veckans kapitalmarknadsdag i New York gav Nokia en mycket positiv syn på den nordamerikanska systemmarknaden. Tillväxten spåddes bli god när operatörerna uppgraderar sina nät från TDMA till GSM/GPRS/EDGE. På måndagen meddelade Nokia att man tagit just en sådan systemorder och dessutom den hittills största på 10 miljarder kronor.

Köpare är amerikanska Cingular. Ericsson som också levererar till Cingular har enligt en källa en ”väsentligt” större andel. Trots ordern backade Nokia-aktien med 2 procent till 244 kronor. Ericsson föll lika mycket och handlades till 57,50 kronor, en nedgång med 2 procent.

IT-konsulterna får sina fiskar varma i Veckans Affärers branschgenomgång. Enda bolag som får köprekommendation av tidningen är Cyber Com. Ett tungt vägande skäl till köprådet är bolagets starka finansiella ställning. Aktien backade ändå med 1 procent. Säljkandidater är Resco, Modul1, Knowit och MSC. Placerarna reagerade med att sänka Resco med 4 och Modul1 med 3 procent.

I Dagens Industri plussas det för investmentbolaget Bure. Tidningen skriver att de främsta argumenten för att köpa aktien är en historiskt skicklig ledning samtidigt som låg substansvärdering och hög utdelning minskar risken i aktien. Ett varningens finger höjs dock för ”ett allmänt tufft IT-klimat” och en hotande skattesmäll på 700 Mkr. Bure-aktien klättrade 2 procent till 30,10 kronor.

Bredbandsföretaget Utfors tvingas som väntat till en ny finansieringsrunda efter kundförlust och framtida intäktsbortfall hänförliga till brittiska Pangea. Bedömningen är att det långsiktiga kapitalbehovet har ökats med 300 Mkr. Tre stycken nyemissioner ska ge 226 Mkr och en utökning av lånefaciliteten ska ge 150 Mkr. Aktien föll kraftigt inledningsvis med återhämtade sig något har totalt backat med 2 procent till 23 kronor. Däremot steg konkurrenten Song Networks med 5 procent till 11,60 kronor.

På makrosidan är det vid månadsskiftena inköpschefernas åsikter som gäller. Enligt den senaste undersökningen var de fortfarande pessimistiska om den svenska ekonomin i november. Glädjande var att de inte var fullt så pessimistiska som i oktober. Det visar den senaste mätningen som Föreningssparbanken och I&L genomfört. Novembersiffran för inköpschefsindex steg till 45,6 från 44,1 månaden innan. I eftermiddag är det dags för den amerikanska motsvarigheten NAPM.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group