ASTRA OCH PHARMACIA & UPJOHN: Brist på nya produkter
Världens läkemedelsaktier har gått bra på börsen i år. Sedanmitten av juli har kurserna visserligen justerats ned en del.Men det handlar fortfarande om rejäla uppgångar. Och aktiernahandlas till rekordhöga p/e-tal, i allmänhet mellan 25 och 30för de större bolagen. Dyrast är Warner-Lambert (p/e 42) sedankursen mer än fördubblats på ett år. Pfizer ligger över 30 efteren nästan lika kraftig uppgång.
De svenskrelaterade läkemedelsaktierna har inte alls hängt med.Astrakursen har hittills i år ökat med tio procent. Pharmacia &Upjohn har gått ännu sämre. Kursen har praktiskt tagit ståttstilla i år. Och p/e-talen för Astra och Pharmacia & Upjohnligger kring 20, klart lägst av alla.
Vad beror det på? Halvårsrapporterna är ett svar. Båda Pharmacia& Upjohn och Astra redovisar vinstförändringar som är klartsämre än genomsnittet i branschen. För Pharmacia & Upjohn sjönkvinsten, räknat före engångsposter, med 25 procent. Astra hadeen blygsam ökning på 4 procent. Som jämförelse steg vinsterna iflera av de stora amerikanska bolagen med 15-20 procent undersamma period. Även flera europeiska läkemedelsföretag redovisartvåsiffriga vinstökningstal.
Bekymren för Astra och Pharmacia & Upjohn är att de både hamnati en lanseringssvacka. De utländska bolagen har kommit med fleranya produkter som säljer bra och mer än väl kompenserarbortfallet från äldre produkter. Hysterin kring Warner-Lambertberor exempelvis på de stora förväntningar som finns på tvånylanseringar, ett medel mot åldersdiabetes (Rezulin) och ettkolesterolsänkande preparat (Lipitor).
För Astra räcker inte försäljningen från nya produkter till föratt matcha avmattningen för de etablerade medicinerna. Astra hardet motigt i Europa där marknadspenetrationen är hög.Försäljningen ökade bara en procent i Europa jämfört med 18procent i Nordamerika. Magsårsmedicinen Losec, som står förnästan halva omsättningen, närmar sig zenit. Försäljningen ökarinte längre med tvåsiffriga tal (9 procent första halvåret ifasta valutakurser).
Till detta kommer den låga avkastningen på Astras stora kassa(19 miljarder kr). Det positiva finansnettot nästan halveradesunder första halvåret på grund av lägre räntenivåer, vilketverksamt bidrog till den svaga vinstutvecklingen.
Allting talar för att 1997 blir ett mellanår för Astra och att1998 ger ett klart vinstlyft. I juni godkände äntligen denamerikanska registreringsmyndigheten FDA, efter långbehandlingstid, astmamedlet Pulmicort, som länge sålts medframgång i Europa. Produkten har förutsättningar att bli ensuccé också i USA. En stor säljstyrka är redo att lanseraprodukten, som sedan också skall introduceras på den japanskamarknaden.Astra har lämnat in ansökan om registrering för ettnytt läkemedel mot högt blodtryck, en så kallad angiotensin II–hämmare (Atacand). Flera av konkurrenterna har gjort lyckadelanseringar av liknande preparat, bland dem Merck med Cozaar.Stora förhoppningar knyts också till det nya astmamedlet OxisTurbuhaler, ett långverkande luftrörsvidgande medel, somhittills introducerats i fem länder. Ett nytt medel mot deninflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit (Colazide) harnyligen blivit godkänt i Storbritannien.
Åren 1998-2000 bör Astra kunna komma tillbaka tillvinstökningstal kring 15 procent. Vad som händer när patentet påLosec börjar gå ut 2001 är mer osäkert. Men sannolikt mattasvinstökningstakten av igen. Det är detta perspektiv som mestoroar aktiemarknaden. Det finns en parallell till Glaxo Wellcome,som i år tappat patentet på sin magsårsmedicin Zantac.Bortfallet har inte kunnat kompenserats trots flera lyckadenylanseringar.
Pharmacia & Upjohn brottas med annorlunda och mer grundläggandeproblem än Astra. Strukturen på företaget är inte lyckad efteralla sammanslagningar. De etablerade produkterna har blivitlidande. Det är illavarslande när nästan samtliga av koncernenstio största produkter, med undantag för blodproppslösarenFragmin, rapporterar försäljningsminskningar. Uppenbarligen harmarknadsbolagen blivit lidande av det vakuum och den turbulenssom uppstått i samband med olika ledningsbyten ochorganisationsförändringar.
Glädjande är att nylanseringarna varit så framgångsrika. Medletmot grön starr (Xalatan) har fått en bra start, liksom ett medelmot erektionsstörningar (Caverject). Och stora förhoppningarknyts till Detrusitol, ett medel mor urininkontinens, som förnärvarande granskas av myndigheterna i Sverige och USA. FrankHassan, ny koncernchef sedan maj, anser att 1997 blir ettuppstädningsår. I så fall kommer det efterlängtade vinstlyftetnästa år.
Affärsvärlden sänker helårsprognosen något för Astra, från 15till 14,8 miljarder kr, motsvarande 6,50 kr per aktie. Ävenprognosen för Pharmacia & Upjohn justeras ned, från 1,95 dollarper aktie till 1,85 dollar. Uppgången för dollarn gör att detbli oförändrat 15 kr per aktie.
Gentemot övriga läkemedelsaktier framstår Astra som köpvärt medtanke på det sannolika vinstlyftet åren framöver. Det gällerinte Pharmacia & Upjohn.
FAKTARUTA: BILLIGA SVENSKAR
Nyckeltal för några större läkemedelsbolag. Kursökning
Företag P/E-97 i år, %Företag P/E-97 i år, %Warner-Lambert 42 85Pfizer 32 35Roche 27 25Rh ne-Poulenc Rorer 27 25SmithKline Beecham 27 35Schering-Plough 27 65Merck 26 25Zeneca 25 20Bristol-Myers Squibb 24 40Glaxo Wellcome 23 30Novo Nordisk 23 15Astra 20 10Pharmacia & Upjohn 20 5Källa: Zacks.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.