Astra: Den vilda jakten på Mogren

Den stöddige Håkan Mogren är en perfekt måltavla för mångajournalister. Men så länge han har stöd av storägare, tungaanalytiker och anställda lär han sitta kvar.

Kritiken växer mot Håkan Mogren, VD för Astra. Business Weeklyfter fram ofördelaktiga påståenden om Mogrens extravagantaleverne, framförda av tidigare anställda. Skattefiffel antyds,men dementeras av Astra-chefen. The Economist målar upp ennegativ bild av en maktfullkomlig ledare som inte har sett omsitt hus. Tidningen anser att det finns för få nya produkter pågång i Astra. Det är egentligen ingenting nytt som har kommitfram i dessa artiklar i svensk och utländsk press. Man kandelvis se dem som en följdeffekt av Bildmanaffären, alltsåavskedandet av förre USA-chefen Lars Bildman 1996. Flera drogsmed i fallet. Det finns därmed flera högt uppsatta tjänstemänsom är bittra på Astrachefen och som väljer att lämna ut såmycket negativ information som möjligt till media, viaförsvarsadvokater eller på annat sätt.Till bilden hör att HåkanMogren alltid haft en dålig relation till media. Han ansesstöddig och självgod. Och han har ofta dragit på sig negativpublicitet. Därför är det inte så märkligt att han nu har blivitallmänt villebråd. Drevet går och Mogren är för mångajournalister den perfekta måltavlan. Kan han sitta kvar efterdenna massiva kritik? Sannolikt. Mogren har fått mer stryk änhan förtjänar. Det finns inslag av okunskap och hämnd i det somframförs mot honom.

INGEN MOGRENRABATTBåde Business Week och The Economist hänvisar till en enkät sompublicerades i Dagens Industri i början av året. Av den framgickatt 88 procent av de tillfrågade analytikerna anser attAstrakursen stiger om Mogren slutar.

Men att det existerar en Mogrenrabatt i Astrakursen kanbetvivlas. Det var bara 25 procent av de tillfrågadeanalytikerna som svarade på enkäten. De flesta av dem granskarantagligen inte bolaget särskilt noga. Dessutom ingick barasvenska analytiker, medan omkring två tredjedelar av dem somregelbundet följer Astra finns utomlands. Enkäten verkar främstatt avspegla en attityd till Mogren, baserad på medieuppgifter,och inte kunskap om bolagets skötsel.

Det finns ett par hundra analytiker runt om i världen som följerAstra. Av dessa är det ett 40-tal som gör det noga; flertaletfinns placerade i London.

Affärsvärlden har tagit del av drygt 20 aktuella analyser avbolaget, uppdaterade efter forskningsmötet i London. Av dessahar hälften en köprekommendation på Astra, med en riktkurs från180 till drygt 200 kronor, att jämföra med måndagens kurs på 155kronor. Till de mest positiva hör Credit Suisse First Boston,Lehman Brothers, Enskilda och Aros. Sju är neutrala till aktienmed rekommenderad kurs kring 160 kronor. Tre är negativa och gersäljråd, bland annat Dresdner Kleinwort Benson.

De flesta analytiker, som kan Astra, är alltså ganska positivatill bolaget. Londonmötet stärkte Astra, särskilt analytikernassyn på den långsiktiga utvecklingen.

PATENTRABATTDet finns en rabatt i Astra- kursen (se sidan 40). Den har varitganska konstant de senaste åren och har inte med Mogren att göra.I stället är det en form av patentrabatt av samma slag som Glaxoråkade ut för några år innan patentet på storsäljaren Zantacgick ut. Glaxokursen föll då i drygt två års tid på grund avosäkerhet kring framtiden efter Zantac. Sedan repade sig aktien.Samma fenomen har inträffat med Astra inför utgången avLosecpatentet. Kursen har fladdrat oroligt upp och ned under1996-97, men har varit på stadig uppgång sedan i höstas.

The Economist hävdar att Astra borde få ut två-tre nya produkterper år. Men år 1999 kommer ingenting. Det är sant, men är ettganska poänglöst påpekande. Läkemedelslanseringar kommer oftasamlade och stötvis. Under 1997-98 introducerar Astra sex nyaprodukter. Motsvarande sak kan ske 2000-01 om allt går enligtplanerna.

I kritiken mot Mogren finns också antydningar om att haningenting har med magsårsmedicinen Losecs succé att göra; denvar ju lanserad när Mogren tillträdde som VD 1988. Men inte ensLosec säljer sig själv. Under Mogrens tid harförsäljningsorganisationen byggts upp för att ta hand omprodukten. Börsvärdet på Astra har under Mogrens VD-tid ökatfrån ca 15 miljarder kr till ca 260 miljarder kr.

Det är denna ganska svårslagna kursutveckling som gör att Mogrenkan sitta kvar, trots all extern kritik. Han har stöd hos destora ägarna i bolaget och hos ledande analytiker. De fackligaorganisationerna stödjer honom också.

Det skall därför till något annat än svårtolkadeanalytikerenkäter eller uttalanden av hämndkaraktär för attfälla Mogren.

BILDTEXT: Börsvärdet på Astra har under Mogrens VD-tid ökat från15 till 260 miljarder kronor. Det är denna ganska svårslagnakursutveckling som gör att Mogren kan sitta kvar, trots allextern kritik.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.