ASG OCH BTL: Trista transporter

ASG och BTL, börsens båda transportörer, levererar idel dystrarapporter. Särskilt ASG har stora problem.

Förtroendet för ASG-ledningens förmåga att vända utvecklingen iASG förstärktes knappats av de dystra beskeden ikvartalsrapporten – tvärtom. För första kvartalet redovisas enrörelseförlust på 14 miljoner kronor, jämfört med en vinst på 24miljoner kronor motsvarande period förra året. Och då var ändåförsta kvartalet i fjol svagt, på grund av dentransportarbetarstrejk som då inledde året.

ASG-aktien tog ordentligt med stryk och hade i fredags sjunkit12,5 procent till 119 kronor.

Förklaringarna till årets usla resultat är flera. Det är kraftigprispress på den svenska inrikesmarknaden, samtidigt som deavtalsenliga lönehöjningarna har ökat kostnaderna. VD GunnarMalm uppskattar att transportpriserna i Sverige idag är tre-fyraprocent lägre än för ett år sedan.

Dessutom har det varit fyra färre arbetsdagar under förstakvartalet i år jämfört med förra året. Den negativaresultateffekten av det uppges vara hela 25 miljoner kronor. Detberor på att alla fasta kostnader för löner och anläggningaretcetera är oförändrade samtidigt som kvartalet har fyra dagarmer utan intäkter.

Vidare har det nya administrativa systemet för utrikestrafiken,ERT, kostat ytterligare fem miljoner kronor, utöver de 70miljoner som togs i årsbokslutet.

I Logistics, det affärsområde som ledningen tror har störstpotential, dröjer vinsterna. Logistics redovisar ettnollresultat för perioden.

Ljusglimten i ASG:s mörker är Frigoscandia. Galna-ko-sjukan harspelat Frigoscandia i händerna och de fryshus som ASG haderäknat med att sälja med förlust är nu fulla avinterventionslagrat kött.

De åtgärder som ASG hittills vidtagit för att vända utvecklingenhar inte varit tillräckliga. Besparingarna har ätits upp av deavtalsenliga löneökningarna. Den svaga lönsamheten gör attledningen aviserar ytterligare rationaliseringsåtgärder, vilketkommer att medföra ytterligare personalminskningar, säger GunnarMalm. Men effekterna av detta kommer att få genomslag förstnästa år. Någon helårsprognos i siffror ges inte, utan ledningennöjer sig med att säga att resultatet i år väntas bli svagt.

Trots problemen vidhåller Gunnar Malm att koncernen, mätt överen konjunkturcykel, skall kunna uppnå en rörelsemarginal på fyraprocent.

Riktigt lika illa går det inte för BTL. Visserligen är inteheller deras rapport direkt upplyftande, men BTL har redangenomgått ett omfattande omstrukturerings- ochrationaliseringsprogram och kan därför redovisa svarta siffror.Rensat för realisationsvinster på 35 miljoner kronor och enintäkt på 36 miljoner efter en förlikningsuppgörelse medkoncernens förre styrelseordförande Martin Lundberg, hamnarrörelseresultatet första kvartalet på 95 miljoner kronor jämförtmed 103 miljoner förra året.

Även BTL beskriver prispressen och de färre arbetsdagarna somhuvudorsaker till den svaga lönsamheten. BTL-ledningen är meroptimistisk än ASG-ledningen när det gäller den närmasteframtiden. BTL:s ledning spår ökad efterfrågan under det andrahalvåret, vilket skall medföra förbättrat resultat. BTL harockså förbättrat sitt finansnetto och väntas göra så ävenframöver. BTL:s nuvarande bankavtal har sitt ursprung i den krisbolaget hamnade i efter vidlyftiga affärer på 1980-talet. Dessaavtal löper ut under året och Thomas Sjöström, chef för BTL:sadministration och ekonomi, säger att BTL därefter kan förbättrasitt finansnetto ytterligare genom att låna till lägre ränta.

För helåret förutskickas ett rörelseresultat överstigandefjolårets 299 miljoner kronor. Det resultatet hade då belastatsmed 115 miljoner kronor i omstruktureringskostnader. BTL-aktiensjönk knappt tre procent efter rapporten, från 28,10 kronor till27,30.

BTL ser ut som det stabilare företaget av de två. Bolaget togstora omstruktureringskostnader i fjol och redovisade då förlust.Nu är siffrorna åter svarta och finansnettot kan förbättrasytterligare. Aktiekursen har stigit cirka 17 procent hittills iår. I dagens kurs ligger förväntningar om en uthållig avkastningmellan 15 och 16 procent på eget kapital, vilket borde varamöjligt att klara.

ASG har ännu inte lyckats lösa sina problem och aktiekursen hartappat 13 procent i år. Den senaste nedgången innebär sänktaförväntningar. En uthållig räntabilitet på eget kapital mellanelva och tolv procent tycks marknaden räkna med nu. ASG harhistoriskt inte lyckats nå BTL:s nivåer och företaget har ännuinte visat att det kommer att nå dem. På lång sikt ser BTL:saktie säkrare ut än ASG:s, även om det inte ser ut att finnasmycket utrymme för kurslyft i någon av dem.

Om ASG-ledningen däremot skulle lyckas vända utvecklingen och nåsamma marginaler som BTL finns potential i ASG -aktien. Men föratt man ska våga tro på detta måste ASG upp till bevis.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG