Åsbrinks avgång: Åsbrink fick nog

Erik Åsbrinks plötsliga avhopp förvånar inte de med verkliginsikt i hur samarbetet i regeringen fungerat.

Finansminister Erik Åsbrinks uppseendeväckande avgång i måndagsvar slutet på en konflikt med Göran Persson som pågått ändasedan Åsbrink utnämndes för tre år sedan. De tål inte varandra,säger en initierad källa till Affärsvärlden.

Åsbrinks ilska

En finansminister lever i konflikter och det har också ErikÅsbrink gjort, men redan samma vår som han utsågs i mars 1996förekom det sammanstötningar mellan honom och Göran Persson somhade varit finansminister dessförinnan.De två kände inte varandra mer än att Erik Åsbrink hade varitbiträdande finansminister när Göran Persson var skolminister.Orsaken till Erik Åsbrinks ilska var att han tyckte att GöranPersson sedan länge gått in för mycket på hans område. Vid sinpresskonferens i måndags pekade han också på att han genom enserie av händelser inte funnit det stöd och det förtroende somerfordras.

Gammal strid

Det rör sig alltså om en gammal konflikt som förvärrats alltmer. Det rör sig om två maktorienterade personer som på mångasätt är ganska lika. Göran Persson trampade gång på gång in påErik Åsbrinks revir och Åsbrink kände sig kränkt.För Göran Persson var det naturligt att gå in på ävenfinansministerns områden. Det är ju allom bekant att GöranPersson har en krävande chefsstil och vill bestämma mycketsjälv. Hade Ingvar Carlsson varit statsminister hade säkerligen inteÅsbrink avgått på ett så dramatiskt sätt, men enligtAffärsvärldens källor ska inte hela skulden läggas på Göran Persson.

Åsbrink trött

Erik Åsbrink har på senare tid varit sliten och trött. Han kansägas vara en produkt av 1980-talet. Han var statssekreterarehos Kjell Olof Feldt, biträdande finansminister under AllanLarsson, och blev sedan VD för fastighetsbolaget Wasakronan.Som finansminister 1996 fick han genomföra den storabudgetsaneringen. När nu denna tid är förbi har han envisthållit fast vid budgettaket och många gånger uppfattats somrigid av andra socialdemokrater.Han har haft våldsamma konflikter med försvarsministern ochunder senare tid med näringsminister Björn Rosengren. Politikenbörjade gå in i en ny fas vilket Erik Åsbrink säkert kände. Hanhade också svårt för den typ av folk som han skulle förhandlamed i vänsterpartiet och miljöpartiet. Han är för rationell fördetta och ovan vid den ton som vänsterpartiet och miljöpartietvalde. Många uppfattade Åsbrink som stoppkloss. Göran Perssonhar säkert en längre tid insett att Erik Åsbrink skulle slutamen inte under så uppseendeväckande former.

Såg inte klart

Men när han fick reda på att Göran Persson gått ut i TV och sagtatt det kanske finns ett utrymme för skattesänkningar redannästa år på 15 – 20 miljarder kände han sig kränkt. Då brast detför honom och han kunde inte fatta ett särskilt övertänktbeslut. Han skulle avgå omedelbart trots att det bara var tvådagar kvar till presentationen av vårpropositionen. Man kanpåminna sig att han gjorde ett mycket plötsligt uppbrott ocksåfrån sitt äktenskap nyligen. Mycket av kritiken i måndags kom att riktasmot Göran Persson och han har säkert någon del i konflikten. Men somvanligt blev det också det socialdemokratiska partiet som fick stryk.Stämningen har länge varit både grå och grinig och blev intebättre av att partiets två högsta strider med varandra införöppen ridå. Man kan förtås också vända på det hela och komma ihåg att Persson och Åsbrink är de två främst ansvariga försocialdemokraternas jättestora valnederlag förra året.

Stort tryck

Det är alltså under ett mycket stort tryck som densocialdemokratiska regeringen har att agera. Utöver den enormaarbetsbörda som Persson och Åsbrink har haft kommer denvillrådighet som finns inom socialdemokratin. Faktum är attregeringen Persson inte har någon klar linje annat än attförsöka återta väljarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.