ARTIMPLANT: Se upp med optionerna

De som tecknar sig för Artimplant bör vara medvetna om detstora optionsprogram som finns för gamla aktieägare, styrelse ochledning. Det kan trycka ned kursen.

Artimplant är en i raden av avknoppningar från forskningen vidChalmers tekniska högskola i Göteborg. Företaget bildades 1990för att utveckla en korsbandsprotes. Avslitning av knäets främrekorsband är en vanlig skada, inte minst i idrottsvärlden. Oftaleder den till livslånga men. I västvärlden inträffar ungefär enmiljon korsbandsskador per år; hälften av dem opereras, restenbehandlas med sjukgymnastik och muskelträning.

Standardbehandlingen vid operation är att rekonstruera ledbandetgenom att ta ersättningsmaterial från patientens egnamuskelsenor, normalt knäskålssenan. Man kan också taimplantatmaterial från djur och avlidna människor eller användasyntetiska band (exempelvis Gore-Tex) eller ett biologisktnedbrytbart band, PDS-bandet, utvecklat av Johnson & Johnson.Gemensamt för alla är att resultatet inte blir så bra.Elasticiteten och hållfastheten avtar efter en tid. Det finnssmittorisker om material från andra människor och djur används.Och tas frisk vävnad från andra delar av kroppen kan patientenfå problem på grund av detta.

Artimplants lösning är att använda nedbrytbara polymermaterial.Det anses bättre än PDS-bandet, som utvecklats för ett annatsyfte och har nackdelen att nedbrytningen går för fort. Kroppensegna celler hinner inte växa in och ta över funktionen.Artimplant hävdar att dess korsbandsimplantat har betydligtlängre nedbrytningstid.

Artimplant har gjort djurstudier som givit positiva resultat ochbehöver nu pengar för att komma vidare. Avsikten är att påbörjastudier på människa. Den första operationen väntas ske i slutetav året. Till en början testas implantatet som förstärkningtillsammans med kroppsegen vävnad. 1999 planeras den förstaoperationen på människa med protesimplantat.

Myndighetsbehandlingen väntas ta betydligt kortare tid än förett läkemedel eftersom det rör sig om ett medicintekniskthjälpmedel (device).

Visionen är att senast år 2005 ha etablerat behandlingen somförsta alternativ för nyckelgruppen, de ca 3.000 ortopediskaspecialister i världen som utför merparten av alla operationer.Artimplant avser att sköta allt själv: forskning, produktion ochmarknadsföring. Det rör sig om en specialiserad tillverkning, irelativt liten skala, som är nära kopplad till forskningen. Ochkundgruppen är relativt begränsad.

För att finansiera projektet erbjuds institutioner och allmänhetatt teckna 1,5 miljoner aktier i bolaget. Priset är satt till 45kr per aktie. Det finns också teckningsoptioner med rätt attteckna 1,7 miljoner aktier under andra halvåret 1999 till kursen16 kr. Innehavare till dessa är gamla aktieägare, hela styrelsenoch ledande befattningshavare.

I USA och Storbritannien, med stor vana att hantera riskkapitaltill små forskningsbolag, brukar det anses rimligt attteckningsoptioner inte bör överstiga 20 procent av uteståendeaktier. I Artimplant utgör teckningsoptionerna, vid fulltutnyttjande, 21 procent av kapitalet efter den aktuellanyemissionen.

Artimplant tycks alltså vara ett gränsfall. Det problem som kanuppstå är att stora aktieägare lockas att ta hem vinster vilketkan trycka ned aktiekursen. Av Artimplants prospekt framgår attmedlemmar i styrelsen, nyckelpersoner och vissa störreaktieägare åtagit sig att inom 12 månader inte avyttra någraaktier utan medgivande från Handelsbanken, som sköterutförsäljningen. I USA finns spekulanter som specialiserat sigpå att bevaka företag med lockup perioder för att kunna tjänapengar på en kursnedgång. De går kort i aktien. Detta fenomenkan drabba Artimplant.

Teckningsoptionerna emitterades 1995 i samband med en nyemissionsom skulle finansiera djurstudierna. De placerare som då gick intog en stor risk. Skillnaden i teckningskurs kan därför ses somen premie till extremt riskbenägna. Nu är risken mindre. Men detär långt kvar. VD Anders Cedronius anser att sannolikheten föratt lyckas ligger närmare 50 än 20 procent.

Med vald utförsäljningskurs får Artimplant, som skall in på O–listan, ett marknadsvärde på 370 miljoner kr (om vi beaktarteckningsoptionerna). Tar vi bort kassan återstår ettteknologivärde på ca 280 miljoner kr. Sett i relation till vadsom lagts ned i FoU, ca 30 miljoner kr, är det ingenavskräckande relation.

Marknadspotentialen är stor. Enligt företagets egna beräkningarkan omsättningen bli allt från 250 till 1.300 miljoner kr kringår 2005, beroende på pris per implantat och marknadspenetration.Om vi antar att Artimplant har 50 procents chans att lyckas, attman år 2005 når 30 procent av målgruppen, att priset påimplantatet är medelhögt, att vinstmarginalen är 25 procent, attArtimplant betalas till p/e-tal 20 och att diskonteringsräntanär 15 procent så går det att motivera ett pris på 45 kr.Artimplant är ett högriskprojekt. Det är värt att teckna för densom tycker man kan nonchalera optionsöverhänget. Teckningstidenlöper ut 16 oktober.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.