Arnhult vill vifta bort Kista-oron: ”Stureplan är Sveriges farligaste plats”

Uppgifter om att Ericsson överväger att lämna Kista har plågat Corems aktiekurs. Men fastighetsbolagets VD, Rutger Arnhult, kallar det för "otroligt överdrivet" och pekar i stället ut en plats han tycker är farligare. "Precis utanför Svampen där. Det är det farligaste stället."
Arnhult vill vifta bort Kista-oron: ”Stureplan är Sveriges farligaste plats” - Rutger Arnhuld Corem Property
Corems VD Rutger Arnhult kritiserar uppgifterna om en Ericsson-flytt. Foto: Tomas Oneborg / TT.

Kontor, lager och logistik är alla fokusområden för fastighetsbolaget Corem. När bolagets tredje kvartalsrapport trillade in på torsdagen var den sval och förvaltningsresultatet kom in på 87 Mkr mindre än samma kvartal i fjol.

Vid börsstängningen samma dag pekade aktien ned med nästan 2,5%.

“Vi har ju krympt och hade inte överlevt om vi fortsatte med samma storlek som för ett år sedan”, säger Rutger Arnhult.

I ett drygt år har miljardären och huvudägaren varit VD på Corem, och på sistone har bolaget präglats av uppgifter om att deras överlägset största kund funderar på att lämna sina lokaler.

Det är telekomjätten Ericsson, som bland annat hyr stora ytor i Stockholmsförorten Kista. För några veckor sedan publicerade Fastighetsvärlden uppgifter om att telekomjätten överväger att byta ort. En anledning ska vara att området upplevs som otryggt.

Strax därpå sänkte Kepler Cheuvreux riktkursen för bolaget, från 11 till 10 kronor och skrev att om Ericsson överväger att flytta kan det få negativa spridningseffekter på resten av Kistaområdet.

VD:n: “Otroligt överdrivet”

“Jag tycker att det är otroligt överdrivet. Vi har tagit fram fakta som visar att det har varit fyra eller fem bilinbrott på ett år, och parkeringen är full med bilar som står över natten”, säger fastighetsmagnaten Rutger Arnhult till Afv.

Ericsson har själva varken dementerat eller bekräftat uppgifterna. Till Afv sade bolagets presschef Ralf Bagner att de “alltid jobbar med att optimera sina lokaler”, och att det då har kontakt med olika aktörer på marknaden.

Corem för ingen dialog med Ericsson om att telekombolaget kan lämna lokalerna, berättar Rutger Arnhult. Men han betonar att det är normalt för stora bolag att beställa konsulter som går ut och tittar på vilka möjligheter det finns i olika lokaler.

“Ericsson gick ut anonymt och scannade marknaden, men det var väl ganska lätt att lista ut att det var just Ericsson på grund av volymerna de pratade om”, säger Rutger Arnhult.

I en intervju med Afv sade Fastpartners VD Sven-Olof Johansson, när han pratade utan någon specifik information om läget, att om Ericsson flyttar så kommer det inte bli helt tomt.

“Ett möjligt scenario skulle vara att man väljer att flytta huvudkontor och försäljnings-verksamheter till city och låter övriga verksamheter stanna kvar i Kista”, sade han då.

Det tror Rutger Arnhult att Sven-Olof Johansson kan ha rätt i.

Är du orolig över att Ericsson ska lämna?

“Jag funderade lite i våras då jag tyckte att parkeringarna vid byggnaden såg tomma ut. Men så är det inte längre, så jag är inte alls orolig”, säger Rutger Arnhult.

“Stureplan är Sveriges farligaste plats”

Corem-VD:n lämnar inte ämnet om Kista utan berättar i stället om svenska platser som utgör en säkerhetsfara. Han pekar på misshandeln i Stockholms innerstad, där är det som farligast.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet stämmer det. I relation till folkmängden anmäls flest brott i region Stockholm. Men där ingår ju också Kista.

Mer specifikt, säger Rutger Arnhult, är det området vid Stureplan som är Sveriges farligaste.

“Stureplan är Sveriges farligaste plats. Där är det en massa misshandelsfall”, säger han och fortsätter:

“Precis utanför Svampen där, det är det farligaste stället. Där ska du känna dig osäker om du går hem nattetid. Går du däremot hem i Kista på natten så ja, visst kan det kännas dött och obehagligt, men det händer ingenting.”

Corems tredje kvartalsrapport

Corem i Mkr Q3 2024 Q3 2023 Förändring
Hyresintäkter 898 1 007 -10,8%
Driftnetto 585 707 -17,3%
Förvaltningsresultat 219 306 -28,4%
Värdeförändringar fastigheter, totalt 12 -2 912
Värdeförändringar derivat, totalt -440 14
Resultat före skatt -198 -2 751
Nettoresultat -274 -2 205
Resultat per aktie, kronor -0,36 -2,16
Substansvärde per aktie, kronor 16,56 20,37 -18,7%

 

Två stora uppsägningar

I den tredje kvartalsrapporten var nettoresultatet förbättrat. Med -274 Mkr är det en stor förbättring från samma kvartal i fjol då siffrorna lyste rött med -2,2 mdr kr.

Däremot kom nettouthyrningen in på 12 Mkr i år, vilket är rejält mindre än de 40 Mkr som bolaget hade under förra årets tredje kvartal. Det förklaras delvis av de 32 fastigheter som Corem avyttrat sedan årsskiftet, men också av två stora uppsägningar.

“Vi hade en stor uppsägning i Danmark och en stor nere i Linköping, det var Lejonfastigheter som jag tror ska gå till en egenägd fastighet”, säger Rutger Arnhult.

På frågan om hur det är att driva fastighetsbolag i en lågkonjunktur anar han ett mönster där potentiella kunder tar betydligt längre tid på sig att göra affärer. Detsamma har även Fabeges VD Stefan Dahlbo talat om.

Elon Musk-filosofin

I sitt VD-ord tar Rutger Arnhult upp att Corem ser en viss osäkerhet på kontorshyresmarknaden kring hur man parerar hemarbete. Ett problem som bolaget dock upplever som en “isolerad Stockholmsfråga”.

Vad menar du med det?

“Det är inte alls samma sak i de andra svenska städerna. En förklaring kan väl vara att tunnelbanan och pendeln tar lång tid och det är jävligt nice att skippa de resorna”, säger han.

Det blir tydligt att Rutger Arnhult själv inte föredrar att jobba på distans. Han tycker det är bra att träffa kollegorna och pekar på några av världens största bolag.

“Vilka växer snabbast i världen? Amazon och Elon Musk-företag. Och vad säger de? Att det är fem dagar i veckan som gäller.”

Men vissa företag kanske föredrar hemarbete och gör sig av med kontorsytor. Är du orolig för det?

“Nej, för sådana företag kommer gå under. Jag tror inte att det är hållbart att jobba på distans, i alla fall inte till 100%. Det går absolut delvis men inte helt och hållet.”

Läs även:
Ericssons planer skapar rädsla för massflykt från Kista: ”Misslyckats kapitalt”

Sven-Olof Johansson om Sveafastigheter: Inte en omedelbart bra affär

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF
Annons från AMF