Ärkebiskopen täljer guld på börsen: ”Gamla principerna håller långt”

Liten men stark. Så kan man sammanfatta ärkebiskop Martin Modéus aktieportfölj, där 13 av 15 innehav bidragit till gröna siffror för Svenska kyrkans frontman. Fem av innehaven har haft en avkastning på över 100%. "De gamla principerna håller långt", säger ärkebiskopen i en intervju med Afv.
Ärkebiskopen täljer guld på börsen: ”Gamla principerna håller långt” - Ärkebiskop Martin Modéus aktier
"Tänk efter vad som är en god värld och ett gott liv och investera med det som ledstjärna", är ärkebiskopens råd till de som är nyfikna på börsen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Nyligen kunde Affärsvärlden berätta att Svenska kyrkan ökat storleken på sitt förvaltade kapital markant den senaste tioårsperioden. Från 5,8 miljarder kronor vid ingången av 2014 till hela 11,1 miljarder tio år senare. Detta utan några inflöden i förvaltningen.

“Det handlar om bra allokering och vissa skickliga förvaltare”, sa Svenska kyrkans finanschef Johan Barkfeldt då.

Något som inte är särskilt känt är att ärkebiskop Martin Modéus investerar i aktier. Hans portfölj är inte den största, men kompenseras av en väldigt stark avkastning där ärkebiskopens fem bästa aktier avkastat över 100%, enligt ägartjänsten Holdings. I sammanhanget toppar investmentbolaget Latour avkastningslistan med +322% följt av serieförvärvarna Addtech och Lagercrantz Group. Av de femton bolag som Martin Modéus äger är det bara två som givit en negativ avkastning, enligt Holdings-uppgifterna.

Kör på de “gamla principerna”

I en intervju med Afv berättar Martin Modéus att hans intresse för aktier uppstod för flera decennier sedan när han insåg att han inte kunde ta fullt ansvar för sina besparingar om de låg i fonder.

“Fonder innehåller ofta ett myller av företag, med dotterbolag, aktiva på många olika ställen i världen. Jag hade ingen aning om vad mina sparpengar ‘sysslade med”, och det ville jag ta ansvar för. Det var då tankarna vaknade på att spara direkt i aktier”, uppger Modéus och fortsätter:

“Här hade jag betydligt bättre översikt och tillgång till information. Och det bärande skälet är alltså etiskt. Jag vill så långt jag kan ta ansvar för mitt sparande. När omständigheterna förändras så att jag inte längre är säker på om jag kan stå för ett företags profil eller verksamhet är det lätt att sälja.”

I ärkebiskopens portfölj, som är värd cirka 3,5 Mkr, finns även bolag som Sectra, Linc och Nibe. Modéus vill dock inte prata i detalj om de egna innehaven. Varken sämre eller bättre investeringar.

“Mina bästa investeringar är generellt sett företag där jag känner att jag kan stå för mitt ägande. Upptäcker jag något annat så säljer jag”.

Har du någon investeringsfilosofi?

“Så insatt är jag inte. Men de gamla principerna om begriplig verksamhet, lönsamhet och hederlig företagsledning, och att företaget gör gott i världen, håller långt”.

Händer det att din tro korsbefruktar ditt börsintresse på något sätt? 

“Det är viktigt att vara hel som människa, det vill säga att jag inte använder andra principer i mitt sparande än i mitt övriga liv. Om jag strävar efter att göra gott så vill jag att mitt sparande också ska göra det. Och det ger en viktig riktlinje för om något ska bytas ut.”

Har du något råd till personer som är nyfikna på börsen, men ännu inte tagit steget ut? 

“Tänk efter vad som är en god värld och ett gott liv och investera med det som ledstjärna.”

Lista: Ärkebiskop Martin Modéus aktieinnehav

Bolag Värde (Tkr) Avkastning Andel
1 Latour 350 322% 9,8%
2 Addtech 429 262% 12,1%
3 Lagercrantz Group 383 118% 10,8%
4 Hexatronic Group 272 118% 7,7%
5 Stille 213 117% 6,0%
6 OEM International 428 71% 12,0%
7 Lifco 202 60% 5,7%
8 Addnode Group 79 55% 2,2%
9 Sectra 214 50% 6,0%
10 Linc 83 39% 2,3%
11 Beijer Ref 136 36% 3,8%
12 Nibe Industrier 261 19% 7,3%
13 AddLife 281 10% 7,9%
14 Hexagon 181 -1% 5,1%
15 Arjo 44 -41% 1,2%

Källa: Holdings

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market