Århundradets reform redan nu?
Nästa år, 2016, är det 25 år sedan dåvarande finansministern Kjell-Olof Feldt genomdrev det han kallade ”århundradets skattereform”. Den förenklade skattesystemet enormt. Man kan säga att en labyrint ersattes med en – om inte autostrada – så i alla fall tämligen rak och jämn väg. Marginalskatterna på arbete sänktes, avdragsmöjligheterna begränsades, kapitalinkomstbeskattningen gjordes mer enhetlig med mera.
Men under det kvartssekel som följde har mycket hänt. Några skatter har tagits bort, som de på förmögenhet och arv, och andra har tillkommit, som värnskatten. Dessutom har omvärlden förändrats på flera avgörande punkter med bäring på skatterna. Den väg som Feldt drog upp har fått hål och gropar. På sina ställen har den letts om på sätt som skapar ineffektivitet i trafiken. Dessutom har det uppdagats en del genvägar för mindre nogräknade. Det är, enkelt uttryckt, dags för en ny skattereform.
En som är extra viktig om en sådan ska komma till stånd är finansminister Magdalena Andersson. Och intressant nog håller hon med (se sid 22). Däremot, säger hon, går det inte att få en reform genom riksdagen så länge de fyra allianspartierna ”agerar som ett parti”.
Men eftersom minst två, och möjligen tre, av allianspartierna byter partiledare och eftersom alla fyra verkar angelägna att profilera sig just som egna partier, är det inte uteslutet att det politiska läget förändras i närtid. Om Magdalena Andersson då spelar sin hand skickligt kan det hända att det här århundradets skattereform genomförs redan under innevarande mandatperiod. Vi är långt ifrån där än, men att frågan ens finns på agendan visar att det politiska landskapet har förändrats radikalt jämfört med för bara två månader sen, då det talades om nyval.
Maktbråk?
Sedan jag började på Affärsvärlden hösten 2006 har vi haft arbetsrubriken ”Maktbråk i Volvo” på listan över aktuella ämnen nästan varje vår. Dags att sätta upp den igen?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.