Årets plågor dominerar 2008
Bäddat för bankfest, skrev Affärsvärlden för ett år sedan. Och det var det också. Men det blev ett drastiskt slut på festen när problemen på den amerikanska bostadsmarknaden dök upp.
Med utgångspunkt i omvärderingen av amerikanska bostadsobligationer försämrades även de svenska bankernas sits inom en rad områden. För även om de fyra stora bankerna hittills har undkommit de nedskrivningar som många internationella kollegor fått göra, så har oron inte gått Sverige förbi. Aktiviteten inom en rad lönsamma områden, som syndikering av lån samt företagsförvärv, har minskat – och kommer att förbli låg tills riskaptiten ökar.
Om bankernas avvaktande ställning till att ge lån sprids från finansieringen av storaffärer till den vardagliga affärsrörelsen – där vissa redan anser att den finns – kan den svenska ekonomin drabbas. Och en avkyld inhemsk ekonomi, där gemene man väljer att minska sin konsumtion, får effekter även på bankernas resultat.
Swedbank och SEB fick se att investerare valde att värdera rörelsen i Baltikum som en säkerhetsrisk snarare än som den vinstdrivande tillgång den har varit under de senaste åren. De svenska bankerna är, via deras starka position i Baltikum, en av de bidragande orsakerna till den boom som pågått i Estland, Lettland och Litauen under flera år. Överhettningen i de baltiska ekonomier kommer att ge avtryck även på 2008, framför allt för Swedbank som skapat nära 40 procent av sin vinst där under senare tid. Många bedömare anser dock att problemen till stor del redan satt sitt motiverade avtryck i aktiekurserna – som tryckts ned under hösten.
Konsolideringen, eller snarare ryktena om densamma, fortsätter även under 2008. Turbulensen på kreditmarknaderna bidrog sannolikt till att många bankledningar hade agendan full utan att kasta sig in i de stora affärerna under det gångna året.
Regeringens finansmarknadsminister, tillika ansvarig för försäljningen av de statliga bolagen, Mats Odell har öppnat för att svenska och nordiska banker skall kunna vara av en annan storleksklass än vad de är i dag – en tydlig signal om hur statens 20 procent av Nordea kan användas. Under hösten förekom det – återigen – rykten kring en affär mellan Nordea och SEB. Sampos fortsatta köp i Nordea må kallas finansiell placering hur mycket som helst av Björn Wahlroos, tveklöst ökar inhoppet temperaturen i den svenska banksektorn.
SEB:s vd Annika Falkengren har uttalat sitt intresse för IKB, men lär avstå ett köp till dess att den fulla vidden av förlusterna, relaterade till missriktade spekulationer i den tyska banken, är utredda. Men även om storaffärerna har uteblivit i Sverige, med undantag för Handelsbankens försäljning av SPP, fortsätter affärerna – om än i det tysta.
Ett exempel på detta är norska DNB NoR, som väljer att bygga sin expansion i Sverige på en rad nischförvärv. Under 2007 köpte norrmännen, med målsättningen att etablera en fullservicebank i Sverige, börsnoterade Salusansvar, mäklarfirman Svensk Fastighetsförmedling samt Skandiabanken Bilfinans.
På finansmarknaden har det ras som Stockholmsbörsen genomlidit under hösten dämpat en expansiv marknad, som kom att domineras av insiderhärvor, uppblåsta tradingresultat och nyetableringar. Mest omsusat var Carnegie, som hade ett år som kommer att leva kvar längre i mångas minne än vad den fortsatt lönsamma investmentbanken önskar. Börsens fortsatta vällevnad är, som alla andra år, av vikt inför 2008.3 trender * Hanterande av kreditoro – alla påverkas. * Konsolidering – rykte eller realitet? * Baltikum – pyspunka eller hårdlandning?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.