Årets Bolagsjurists tips till andra: ”Våga vara sårbar”
”Framo var nog vändpunkten för mig, därför att jag blev synlig för VD:n och styrelsen”, säger hon.
Det är den 7 april 2014. Våren har inte riktigt kommit till Lund än. Temperaturen visar 10 grader och det är molnigt. Emma Adlerton har som vanligt tagit trapporna upp till 5:e våningen på huvudkontoret på Alfa Laval och svängt höger in till sin avdelning. En halvtimme innan börsen öppnar har Alfa Laval skickat ut ett pressmeddelande om att norska pumpsystemstillverkaren Frank Mohn, även kallat Framo, förvärvats för 13 miljarder norska kronor.
”Det var en himla bra deal och också en fruktansvärt rolig process”, säger Emma Adlerton.
Anledningen var att hon och dåvarande chefen för M&A, Alex Syed, på Alfa Laval fick fullt mandat av styrelsen att köra dealen. Tillsammans blev de ett sammansvetsat team, trots att Emma Adlerton bara varit sex år på företaget och Alex Syed nästan tre decennier.
”Vi fick forma hela dealen själva, ja inom mandatet såklart. Vi kom in och hade bra genomslag i förhandlingarna. Vi hade bra dialog med styrelsen och vi hade liksom kul. Alltså du vet hur det är, man har kul och passar på att göra något extra av det”, säger Emma Adlerton när hon tänker tillbaka.
”Då var det stort för mig, för jag var relativt ung på bolaget. Nu är jag den personen som folk rapporterar till.”
FAKTA: ALFA LAVAL
Tillverkar och utvecklar produkter inom värmeöverföring, separering och flödeshantering.
Grundat 1883 och har huvudkontor i Lund. Idag har bolaget över 17 000 anställda världen över.
2023 hade Alfa Laval en nettoomsättning på 63,5 mdr kr och resultat på 8,6 mdr kr.
Idag har Alfa Laval ett börsvärde på 191 mdr kr och VD är Tim Erixon.
”Framo var nog vändpunkten för mig, därför att jag blev synlig för VD:n och styrelsen”, säger hon.
På den tiden var Lars Renström koncernchef och VD och Thomas Thuresson finanschef för Alfa Laval.
”Jag är helt säker på att det var där det hela startade på riktigt för mig. Jag hade gjort förändring redan innan, men det där var en avgörande tidpunkt. Det var kul, lärorikt och gav mig ett bättre självförtroende. Jag blev synlig”, säger Emma Adlerton.
För Emma Adlerton innebar det lyckade Framo-förvärvet mycket.
”Jag hade aldrig sett mig som möjlig chefsjurist innan. Jag var lite tveksam till den typen av tjänst men den affären blev vändpunkten för mina egna tankar”, säger Emma Adlerton.
Inte självklar karriär
Men det var inte självklart att hon skulle bli jurist överhuvudtaget.
Emma Adlerton började plugga på universitetet i hemstaden Lund. Första tre terminerna blev det bland annat statistik, statsvetenskap och nationalekonomi. Men något kändes inte rätt.
”Jag tyckte jag blev för specialiserad på ett smalt område. Jag fastnade lite och visste inte vad jag skulle göra. Så då fick jag en megakris”, berättar Emma Adlerton.
FAKTA: EMMA ADLERTON
Namn: Emma Adlerton
Gör: Chefsjurist på Alfa Laval
Ålder: 51
Antal år i yrket: 25
Bakgrund: Juristexamen från Lunds universitet, tingstjänstgöring på Norrtälje tingsrätt. Även arbetat på Magnusson Wallin i Stockholm innan det blev en del av MAQS.
Kuriosa: Jag har varit med i en Bollywoodfilm när jag backpackade i Indien på 1990-talet. Jag var statist i en scen som utspelade sig i en bar och satt bredvid den indiska stjärnan i filmen – det var otroligt kul!
Varför blev du bolagsjurist?
”Jag landade i juridiken, kan man säga. Jag började att läsa statsvetenskap och nationalekonomi Lund och kände att jag blev lite väl specialiserad på ett smalt område. Min dåvarande kille, som numera är min man, läste juridik och då testade jag att läsa det och fastnade. Efter ting kom jag till en byrå där det blev mycket M&A. Efter några år kände jag att jag ville förstå vad som händer i bolaget efter att man rådgivit en klient. Jobbet som bolagsjurist på Alfa Laval dök upp och det passade bra.”
Hennes dåvarande partner och numera man, Hampus Adlerton, läste juridik och det inspirerade även Emma Adlerton att söka sig till Juridicum. Hampus Adlerton är numera advokat på advokatbyrån Zacco, där han fokuserar på immaterialrätt.
När det blev dags för examen flyttade paret Adlerton till Stockholm. Detta var i slutet av 1990-talet och för Emma Adlertons del blev det tingstjänstgöring i Norrtälje, något som hon beskriver som “otroligt roligt”.
“Det är en liten tingsrätt så man får göra väldigt mycket. Det var två otroligt bra år och jag tänkte att jag skulle bli domare”, berättar Emma Adlerton. Men arbetsmarknaden ville något annat och istället fick hon arbete på MAQS:s Stockholmskontor. När familjebildandet började var det dags att styra kosan söderut. Flytten till Skåne gjorde att hon kunde fortsätta jobba på MAQS.
”Jag jobbade jättemycket med M&A här nere. Man jobbar otroligt intensivt och processar saker snabbt, men jag kände aldrig att jag kunde vara ledig. Telefonen ringde hela tiden och det blev aldrig någon återhämtning”, säger Emma Adlerton och minns tillbaka.
Sitter i koncernledningen
Det var i december 2008 som Emma Adlerton först satte sin fot på Alfa Lavals huvudkontor i nordvästra Lund. Numera är hon inte bara chefsjurist, utan sitter även som sekreterare i bolagets styrelse, är medlem i koncernledningen och är ansvarig för sex avdelningar: legal, risk & compliance, hållbarhet, patent, corporate development (M&A) och hälsa & säkerhet.
”Skulle någon fråga mig vad jag jobbar med så är det strategi och bolagsstyrning. Det är de två största rollerna jag har just nu”, säger Emma Adlerton.
På frågan om vad som är hennes drivkraft, svarar Emma Adlerton eftertänksamt:
Här är vinnarna i Årets Bolagsjurist 2024: ”En extra skål i dag – champagne i morgon”
”Jag är väldigt nyfiken och modig. Yrkesmässigt är jag tillitsfull till mina egna idéer.”
Idéerna dyker upp när hon är i rörelse. Antingen när hon är ute på promenad längs med Öresunds stränder eller i joggingspåret. En del idéer kommer också från samtal på kontoret eftersom det är en ”konstant tankeprocess”. Emma Adlerton är dock mån om inte låta jobbet ta överhanden.
”Mina tre barn är jätteviktiga. Och min sömn är jätteviktig. Jag har bara en viss mängd energi, liksom tid. Tiden är mer ointressant egentligen eftersom min energi tar slut innan tiden tar slut”, säger Emma Adlerton och förtydligar: ”I manage my energy, not my time.”
Detaljstyr inte
Emma Adlerton leder ett team på 60 personer globalt. Hon lyfter fram att hon i sitt ledarskap vill ha diversifiering i beslutsfattandet och att tålamod är viktigt.
”Jag är inte en detaljstyrande chef. Jag skapar mig en bild av verksamheten och är då mån om att förstå både helheten och detaljerna. Men sen ger jag en riktning och så får personerna köra på. Så får jag vara tillgänglig för diskussioner och om riktningen behöver pekas ut igen”, säger hon efter viss betänketid.
Ledarskapskunskaperna har vuxit fram under åren och på frågan om vem som inspirerar henne i ledarskapet kommer svaret snabbt: Brené Brown, en amerikansk doktor i socialt arbete vid University of Houston i USA, som skrivit flera böcker om mod, empati och sårbarhet.
”Hennes koncept handlar om att våga vara sårbar, vara sig själv och vara autentisk. Att vara sårbar innebär att man ibland behöver backa tillbaka och kunna erkänna när man gjort fel för att ändra så det blir rätt”, säger Emma Adlerton.
En av anledningarna till att Emma Adlerton utsågs till Årets Bolagsjurist är för att hon har “gedigen yrkesskicklighet” och är “huvudarkitekt för flera av verksamhetens mest affärspåverkande delar”, motiverar juryn.
JURYNS MOTIVERING: ÅRETS BOLAGSJURIST
Årets Bolagsjurist är en chefsjurist som med gedigen yrkesskicklighet skapat betydande värden i ett ledande globalt industribolag i stark utveckling.
Med pragmatism, framåtanda och exceptionell juridisk skärpa har Årets Bolagsjurist byggt upp en juridisk och kommersiell struktur som spelat en avgörande roll för den tillväxt och transformation som kännetecknat bolaget de senaste åren. Ett ledarskap, som burit en instrumentell påverkan på bolaget och affären som helhet.
Som huvudarkitekt för flera av verksamhetens mest affärspåverkande delar sätter Årets Bolagsjurist förutsättningarna för framväxt i ett ledande svenskt industribolag, för såväl nutid som framtid.
Hur blir man en skicklig bolagsjurist enligt dig?
”Genom att förstå kontexten man jobbar i, alltså att förstå affären och kulturen i bolagen. Och sen att lita på sig själv och våga ta ställning. Det är då man gör skillnad”, säger Emma Adlerton.
Affärjuridikbranschen är i ständig förändring. Många byråer vittnar om att digitaliseringen, med nya AI-verktyg, stöper om branschen allt mer. Samtidigt har nya regleringar och krav på hållbarhet tvingat fram ännu mer dokumentation. På en frågan om vilka utmaningar Emma Adlerton ser framöver, svarar hon:
”Att fortsätta höja kompetensen i mina ansvarsområden i en värld av konstant förändring. Det är tufft men man måste hela tiden utveckla kompetensen för att säkerställa att vi har rätt kunskap om allt från säkerhetsfrågor, geopolitiska frågor och hållbarhetsarbete. Även digitaliseringen och automatiseringen av våra funktioner som den kommer leda till är jätteviktigt framöver”, säger Emma Adlerton.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.