10 april

Årets Bolagsjurist styrde SAS igenom Chapter 11: ”Det var en mycket allvarlig situation”

Anna Almén, chefsjurist på SAS, är Årets Bolagsjurist 2025. För Affärsvärlden berättar hon om flygbolagets utmaningar, rekonstruktionen via en Chapter 11-process och varför hon blev jurist.
"På gott och ont har det alltid hänt mycket på SAS, vilket har medfört juridiska processer som jag helt enkelt inte har velat missa. Det har aldrig varit tråkigt", säger hon.

Ett stenkast från Wall Street står ett stort hus med stenfasad i klassisk nyrenässansstil. I Alexander Hamilton U.S. Custom House finns både museum och en konkursdomstol –  Anna Almén var där för det senare.

Den 5 juli 2022 hade SAS lämnat in sin konkursansökan till den amerikanska domstolen. Efter år av pandemiregleringar, en åldrande flygplansflotta och hård konkurrens från lågkostnadsflygen och färre affärsresenärer var SAS sista utväg att göra ett Chapter 11-förfarande. Med bland annat 51 jurister från Mannheimer Swartling skulle flygklenoden räddas.

I mars 2024, efter månader av hårt arbete, väntade Anna Almén på svaret. Skulle SAS, där hon är chefsjurist, få sin företagsrekonstruktion godkänd?

“Under domstolsförhandlingar kan det alltid dyka upp något nytt”, berättar hon.

OM ANNA ALMÉN

Namn: Anna Almén
Gör: Chefsjurist och styrelsesekreterare på SAS
Ålder: 54
Antal år i yrket: 25 år
Bakgrund: Jur. kand. examen från Stockholms universitet och en master i internationell rätt från University of Nottingham
Kuriosa: Drömde som liten om att bo i England, men efter att ha tagit sin magisterexamen i Nottingham insåg hon att landet inte var för henne. “Utanför London blev det tydligt att England är ett annat slags samhälle och deras politik var, i alla fall då, mycket mer polariserad än svensk”, berättar hon.

Domaren nickade. Flygbolaget skulle räddas.

“Vi blev så glada att vi nästan grät. Vi hade kämpat så länge, och det är svårt att beskriva känslan av att äntligen få veta att vi hade klarat det.”

SAS situation var “mycket allvarlig”

Sedan millennieskiftet har Anna Almén ingått i SAS juridiska team, som hon sedan 2022 också leder. Som chefsjurist har hon ansvar för all affärsjuridisk verksamhet i flygbolaget, som har 10 000 anställda och omsätter tiotals miljarder per år, 42 mdr kr 2023.

Samma år som hon tillträdde som chefsjurist låg bolaget i djup kris, med en stor skuldbörda på upp emot 20 mdr kr. Det beslutades om en företagsrekonstruktion, för att minska skulderna men också ge bolaget möjlighet att förändra mycket mer än just kapitalstrukturen.

Det bar i väg till New York.

“Det var en mycket allvarlig situation”, säger Anna Almén.

“Vi var inte insolventa, men det är klart att det är ett förfarande man gör när man inte kan betala sina skulder, och inte ser någon annan väg ut.”

Chhefsjuristen Anna Almén berättarom utmaningarna med att jobba utomlands. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

“Mitt juridiska kunnande nollställdes”

Hennes största utmaning blev att ta sig an amerikansk rätt.

“Mitt juridiska kunnande nollställdes till nästan ingenting alls”, säger hon och berättar hur hennes svenska team kunde spendera dagar för att hitta en lösning på ett problem, och sedan presentera det för de amerikanska advokaterna som bara skakade på huvudet.

Anna Almén fick inse att det var dags att vässa verktygslådan och, efter över två decennier i yrket, lära sig ett nytt rättssystem.

“Vi ville inte heller lägga allt på de amerikanska juristerna som är så fruktansvärt dyra”, säger hon men blir plötsligt avbruten.

Det knackar på dörren till det lilla mötesrummet, och en nederländsk man kikar in.

Anko van der Werff VD SAS
Anko van der Werff. Foto: Christine Olsson/TT

SAS VD Anko van der Werff vill passa på att berätta om Anna Alméns insats, väl medveten om att hon är finalist till utmärkelsen Årets Bolagsjurist.

“Ingen har gjort något så omfattande som Anna har det senaste året”, säger han.

Innan han går pratar han med chefsjuristen om sitt nära samarbete under rekonstruktionsprocessen.

“Vi har jobbat 20 timmar om dygnet, flera dagar i rad. Det var tufft och det är skönt att vi har kommit ur det, men det har satt ett fint skimmer över hur väl vi samarbetar i teamet”, berättar hon.

I mars förra året godkändes Chapter 11-förfarandet av den amerikanska konkursdomstolen för New Yorks södra distrikt.

“Naturligtvis är det hemskt att behöva gå igenom en rekonstruktion, men det här jobbet är som roligast i kris”, säger chefsjuristen.

Resan från börsen

SAS huvudkontor ligger i Frösundavik norr om Stockholm. På 1980-talet anlades den 55 000 kvadratmeter stora byggnaden av flygbolaget självt, som då var ett av Europas största. Alla korridorer, rum och glastaket över den långa korridoren, tillhörde SAS.

Frösundavik SAS
SAS:s kontor i Frösundavik. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

OM SAS

Verksamheten består av inrikes, europeisk och interkontinental flygtrafik.

Bildades som en sammanslagning av de statliga norska, danska och svenska flygbolagen 1946. Efter börsnoteringen 2001 stod stod staterna kvar som delägare men efter rekonstruktionsprocessen som avslutades 2024 är huvudägarna numera: Danska staten, Castlelake, Air France-KLM och Lind Invest.

2024 hade SAS en nettoomsättning på 45,9 mdr kr och resultat på 1,6 mdr kr.

VD är Anko van der Werff.

Då hade SAS omkring 30 000 anställda och var ett av Europas största flygbolag.

Jämfört med på 1980-talet är SAS ett betydligt mindre företag med numera 10 000 anställda. I dag står byggnaden i Frösundavik kvar, men vid entrén hänger en skylt med en drös logotyper. Kontoret huserar numera 30 andra företag – bland annat konkurrenten Lufthansa.

“Vi är definitivt inte vad vi var då”, säger Anna Almén medan hon visar runt i lokalerna.

“Men vi är inte heller vad vi var för ett par år sedan. Det här är ett företag som har gått igenom mycket.”

Efter fjolårets Chapter 11-process gick SAS också igenom en rekonstruktion på hemmaplan i Stockholms tingsrätt, som vann laga kraft i augusti samma år. Anledningen var att det fanns vissa saker kvar att ta hand om efter den i USA, förklarar chefsjuristen.

Som ett led i företagsrekonstruktionen lämnade SAS de tre skandinaviska börserna som det i sin dåvarande form hade varit noterat på i 23 år: Stockholms-, Köpenhamns- och Oslobörsen.

Aktierna drogs in och de gamla ägarna förlorade sina innehav. När nya delades ut valde bland annat Norge och Sverige att lämna flygbolaget. Den danska staten stannade kvar och är numera huvudägare tillsammans med Castlelake, Air France-KLM och Lind Invest.

Anna Almén låter lättad över att att inte längre jobba i ett börsnoterat bolag.

“Det gör skillnad både internt och externt. Som börsnoterat bolag finns en tydlig process att följa i form av hur man rapporterar. Som privat bolag är det nu upp till oss själva via våra ägare, men det är på vissa sätt enklare och har gjort att vi som bolag får lite mer arbetsro”, förklarar hon.

“Å andra sidan är det svårt att hålla koll på vilka förändringar som är på grund av vår avnotering. Det senaste året har det varit som en gigantisk klump alltihop.”

Men, säger chefsjuristen och ler:

“På gott och ont har det alltid hänt mycket på SAS, vilket har medfört juridiska processer som jag helt enkelt inte har velat missa. Det har aldrig varit tråkigt.”

Juryns motivering: Årets Bolagsjurist

Anna Almén har en unik förmåga att hantera både strategiska och operationella utmaningar. Med klarsynthet, integritet och intellektuell nyfikenhet har vinnaren hanterat nya och komplexa juridiska utmaningar på ett sätt som aktivt bidragit till företagets viktiga steg mot en stabilare framtid.

Med ett tydligt och inspirerande ledarskap genom en komplex och utmanande rekonstruktionsprocess har Anna Almén lyckats skapa ett starkt förtroendekapital internt såväl som externt.

Vinnaren har byggt och lett en effektiv och affärskritisk juridisk funktion som samarbetat nära med internationella myndigheter och byråer för att säkerställa bolagets fortlevnad. Anna Almén är känd för sin varma och inkluderande ledarstil, som skapar en arbetsmiljö där medarbetarna presterar och utvecklas trots stora påfrestningar.

Svenskläraren tipsade om juridik

Anna Almén växte upp i Nyköping med en längtan till större städer.

“Större städer med ambassader, kulturliv och stora företag har alltid lockat”, berättar hon.

På gymnasiet i hemmastaden underströk hennes svensklärare hur bra Almén var på språk, och tipsade om att studera juridik. Många som gillar språk trivs också som jurist, hade läraren sagt.

Efter studenten flyttade hon till huvudstaden för att studera juridik på Stockholms universitet.

“Väl där gick det bara en kurs eller två innan jag bestämde mig för att affärsjuridik och avtalsrätt var min forte. Det är det mest spännande jag vet.”

Senare tog hon också en engelsk master i internationell rätt från University of Nottingham. Sedan var det dags att sitta ting i Ljungby tingsrätt, som 2004 slogs samman med Växjö tingsrätt.

“På min tid satt man ofta ting även om man ville bli affärs- eller bolagsjurist. Först därefter gick man till en byrå”, säger Anna Almén.

Några år senare började hon på advokatbyrån Lindh Stabell Horten.

Och redan då hade hon börjat snegla mot flygbranschen.

Kort därpå 2001 tog hon sitt första jobb som bolagsjurist på SAS – där hon har blivit kvar.

“Jag har alltid fascinerats av maskinen flygplan men inte varit byggd för ingenjörskap. Drömmen blev i stället att jobba som bolagsjurist för ett flygbolag”, berättar hon.

Anna Almén har länge fascinerats av maskineriet bakom flygplan. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Vårdagen bjuder på solstrålar som lyser in genom glastaket och träffar en modell av SAS modernaste flygplan från tillverkaren Airbus, en A350-900.

Anna Almén visar upp modellen och drar händerna längs nosen – den är nämligen lite spetsigare än SAS tidigare flygplan.

Vilka egenskaper tycker du är bra att ha som bolagsjurist?

“Att ha ett genuint intresse för den typen av bolag man jobbar med tror jag är jätteviktigt. Det gör jobbet intressant och roligt”, säger hon och fortsätter:

“Man måste uppskatta samarbete mellan olika yrkesgrupper. Man måste vara beredd att förklara juridiken för sina kollegor, lyssna på vad de vill uppnå och gilla den processen. Sedan är det såklart viktigt att ha ett öga för affärer.”

Anna Almén framför skärmen som visar alla avgångar från SAS. Några lyser rött efter branden på Heathrow i går natt. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

“Är ingen micro-manager”

För sex år sedan blev hon chef över SAS juridiska verksamhet i Sverige och nu är hon som sagt chefsjurist sedan tre år tillbaka.

Hur skiljer sig din nuvarande roll från tidigare?

“Som bolagsjurist på SAS jobbar man mycket med avtal och att ge rådgivning. Som chefsjurist gör man på ett sätt samma sak, men i turbo-läge”, förklarar hon.

I sin nominering till utmärkelsen Årets Bolagsjurist beskriver Anna Alméns kollegor hur hennes insatser inte bara har säkrat bolagets överlevnad, utan också visat på ett avgörande och exceptionellt juridiskt ledarskap.

Hur leder du ditt juridiska team?

“Jag är ingen micro-manager. Jag har ett decentraliserat ledarskap med transparens och förtroende för teamet, som jobbar mycket på eget initiativ. Vi är ett litet team med en stor uppgift och jag är inte alltid där.”

“Som ledare är det viktigt att vara transparent och visa tillit till sina kollegor, tycker jag. Men i slutändan vara den som står ytterst ansvarig.”

Efter att turbulensen lagt sig hoppas Anna Almén på en lugnare färd framöver. SAS genomgår fortfarande stora förändringar och hade i bokslutet 2024 kvar skulder på 12 mdr kr.

Men för Anna Almén är det viktigt att inte gå på autopilot.

“Förändringstempot kommer fortsätta ett tag till. Vi är ju verkligen on a roll nu. Det kräver jättemycket jobb på bolaget, varav mycket är nya juridiska utmaningar”, säger hon.

“Men det är aldrig ett problem.”

ÅRETS BOLAGSJURIST 2025

För att uppmärksamma bolagsjuristernas allt mer komplexa roll delar Affärsvärlden ut priset Årets bolagsjurist tillsammans med Advokatfirman Vinge och Sveriges Bolagsjurister. Vinnarna utses 10 april.

Priset delades ut första gången 2013 och är numera indelat i tre kategorier:

Årets bolagsjurist, Årets Uppdrag och Årets stjärnskott.

LÄS OM FINALISTERNA:

Clara Horn af Åminne: ”Juristrollen blir extra framträdande vid förvärv”

Kevin St. Hill: ”Lärorikt att göra ett bolag börsfärdigt”

Andrea Allard: ”Handlar inte om att vara en showstopper”

Carl Östring: ”AI är nu så moget att vi börjar kunna ändra vårt arbetssätt”

Amanda Lövström: ”Stort fokus på att jobba proaktivt”

Aleksandra Stiller: ”En skicklig bolagsjurist förstår både juridiken och affären”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.