Arbetsnarkomanerna minst sjuka

Allt fler mår dåligt. Men sjukfrånvaron är som lägst bland dem som jobbar över mest.

Den upplevda ohälsan ökar kraftigt. Det är slutsatsen i en undersökning som hälsoföretaget Feelgood står bakom. Undersökningen bygger på 20 000 årliga enkäter mellan 2008 och 2014, där totalt 150 000 människor har svarat.

Andelen som upplever att de har “mycket bra hälsa” har sjunkit från 19,4 procent år 2008 till 15,5 procent i fjol. Samtidigt ökar kraftigt andelen som känner “oro, ängslan och nedstämdhet”, från 10,3 procent till 25,1 procent.

Undersökningen presenterades på Affärsvärldens seminarium “Så minskar vi sjukfrånvaron”, som arrangerades på torsdagsförmiddagen under Almedalsveckan i Visby.  

Ett annat, något förvånande, resultat var att ju högre övertid, desto lägre sjukfrånvaro. Av dem med högst fyra timmars övertid per vecka hade 9,3 procent varit sjukskrivna minst sex gånger under det senaste året och/eller minst fyra veckor i streck. Dem med över 20 timmars övertid hade bara 5,8 procent sjufrånvaro.

En annan slutsats av undersökningen är att det är en myt att stressen ökar på jobbet. Tvärt om är upplevelsen av stress konstant och sjunker till och med  något mellan åren 2008 och 2014. 

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase