Arbetsmarknad
Arbetslösheten minskar i Sverige – rekordlåga nivåer i norr
Arbetslösheten i Sverige har minskat till 6,8% från 8,2% på ett år. I slutet av april var närmare 345 000 personer arbetslösa, en minskning med närmare 81 000 personer jämfört med samma månad 2021.
Arbetslösheten minskar i samtliga län i landet, men återhämtningen efter pandemin skiljer sig stort mellan landets län. I Jämtlands, Norrbottens samt Västerbottens län är arbetslösheten på den lägsta nivån sedan nuvarande mätmetod infördes år 2008. Lägst arbetslöshet hade Västerbottens län med 4,6%. I Jämtlands län låg arbetslösheten på 5,1% och i Norrbottens län på 5,2%.
Totalt sett var arbetslösheten högst i Södermanlands, på 9,4%. I Gävleborgs och Skåne län låg arbetslösheten på 9,1 respektive 8,7%. I Uppsala och Stockholms län ligger arbetslösheten på samma nivå som precis innan pandemin bröt ut, på 6,3 respektive 6,4%.
“De tre länen i norr som nu har en rekordlåg arbetslöshet har gjort stora investeringar i bland annat industrin på senare år. Stockholm och Uppsala har en stor privat tjänstesektor som drabbades hårt av pandemin och där har återhämtningen inte gått lika snabbt”, säger Anders Ljungberg, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen.
‘”Sammantaget är den svenska arbetsmarknaden fortsatt het. En stark arbetsmarknad i kombination med hög inflation tyder på att lönerna kommer att lyfta. Dagens rapport bekräftar att Riksbanken kommer fortsätta med en räntehöjning i juni och stärker även prognosen om fortsatta höjningar i september, november och februari. Om arbetsmarknaden fortsätter att överraska rejält på uppsidan kan inte en 50-punktershöjning uteslutas”, skriver Nordea i en kommentar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.