Är du en insiderbrottsling?
Insideraffären kring Securitas har varit finanssveriges hetastenyhet denna vecka. Den handlar om flera personer påStockholmsbörsen som tros ha utnyttjat ännu ej offentliginformation till egna aktieaffärer, och därmed brutit mot lagenom insiderhandel. Men den uppmärksamhet som affären har rönt ärminst lika intressant som ett eventuellt lagbrott. Händelsen harnämligen väckt en ny debatt om rättvisa och moral påaktiemarknaden.Det var i samband med Securitas köp av amerikanskasäkerhetskoncernen Pinkerton som USAs finanspolis, SEC,uppmärksammade ett ovanligt stort intresse för Pinkertonaktien.Köpordern spårades till Sverige och därefter har en hel härva avbrottsmisstankar rullats ut mot såväl aktie-mäklare påStockholmsbörsen (Den Norske Bank och Matteus Fondkommission)som mot en anställd inom Securitas. Flera mäklarfirmor gör ocksåinterna utredningar kring fallet.För börshandeln är anklagelserna om insiderhandel allvarliga. Enav aktiemarknadens grundstenar är att marknaden ska varatillförlitlig. Helst ska hela marknaden nås av samma informationsamtidigt. Om det visar sig att några aktörer känt tillPinkertonköpet i förväg så sänker det förtroendet inte bara förSecuritas utan för hela aktiemarknaden. Därför finnsinsiderlagstiftningen.
Som Östling
Men uppmärksamheten kring affären står knappast i rimligproportion till brottet. Förtjänsten på affärerna medPinkertonaktier uppskattas till några miljoner kronor. Ungefärlika mycket tjänade Scanias VD Östling på att sälja sinaoptioner när Scaniakursen stod som högst i samband med Volvosköpraid. Försäljningen skedde bara några dagar innan Scaniashuvudägare Investor klargjorde för aktiemarknaden att bolagetvar emot fusionen Volvo-Scania. Sannolikheten att Östling kändetill sin huvudägares inställning är avsevärt större än att ettantal Stockholmsmäklare har fått särskild information frånSecuritas. Ändå har insideraffären i Securitas hittills röntstörre uppmärksamhet i pressen än vad Östlings tilltag gjort.Östling har dessutom kvar sitt jobb; det har inte de misstänktaaktiemäklarna i insiderhärvan.
Vad beror då detta intresse på?
Att mediebevakningen varit extra tung runt insideraffären runtSecuritas beror sannolikt på att amerikanska SEC har intresseratsig för fallet. Om utredningen bara skötts i Sverige hade detmediala intresset troligen blivit mycket mindre eftersom densvenska finansinspektionen bredvid kollegerna i USA i bästa fallframstår som ett gäng käcka pojkscouter. SEC har makt att säkrabevis mycket snabbare än svenskarna. Och tillsammans med USA:smycket mer omfattande insiderlagstiftning luktar SEC:sinblandning att detta rör sig om ett regelrätt lagbrott.
Luddig lag
Men minst lika viktig för uppmärksamheten är osäkerheten om vemsom egentligen är insider. Lagen om insiderhandel är luddigtskriven, vilket blir extra komplicerat på aktiemarknaden däralla handlar utifrån spekulationer och rykten. När övergår enkvalificerad gissning i att bli en insideraffär?På aktiemarknaden var nämligen Securitas planer på att förvärvaett amerikanskt säkerhetsbolag vida kända. Securitas VD brukadesäga någon gång i framtiden när vi orkar, men hymlade å andrasidan inte med att Pinkerton var det alternativ som framstod somdet bästa. Om en aktieanalytiker som bevakar Securitasuppmärksammar att någon i Securitasledningen rest ovanligtmycket till USA på sistone, är då detta en insideraffär?Nej, hävdar Dan M Öwerström på advokatfirman Lagerlöf & Leman,eftersom det är möjligt att man lägger ihop ett och ett och fårdet till tre. Han fortsätter: För att vara insider måste man hahört eller sett något om affären, exempelvis genom att kommaöver en kopia av ett ännu ej offentligt prospekt i någonspapperskorg.
Inte lottlösa
Men antag att informationen om ett förestående köp av Pinkertonnått en större del av aktiemarknaden. Också aktiemäklare påandra mäklarfirmor samt fondförvaltare kan ha hört talas omaffären. Trots att fondförvaltarna inte kan eller törs agera pådenna information så behöver de inte gå lottlösa ur spelet. Denkan nämligen ha hindrat förvaltarna från att säljaSecuritasaktier vid fel tillfälle.Trots att detta passiva beteende inte strider mot lagen ominsiderhandel så tyder det ändå på att finansmarknaden behöveren rejäl debatt om moral.En fondförvaltare hävdar att alla borde agera utifrån en slagsoffentlighetsprincip. Han säger Den som inte klarar av att läsaom sitt eget handlande i morgondagens tidning bör inte köpaeller sälja aktier överhuvudtaget!.Sannolikt är inte sista ordet om insiderhandeln ännu sagt. Ochdet är bra, debatten tycks vara välbehövlig.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.