Fastighet AMF
AP7 kliver in med 7,4 miljarder i joint venture med AMF Fastigheter
På plats ovanför Gallerian i Stockholm presenterade Thomas Erséus, VD för AMF Fastigheter och Katarina Romberg, chef alternativa investeringar hos AMF Pension uppgörelsen tillsammans med Rickard Gröttheim, VD för AP7.
Det är första gången de två stora aktörerna bildar ett gemensamt fastighetsbolag.
“Jag vill först lovorda regeringen och riksdagen som fattade beslut i november om att vi får investera upp till 20% i alternativa tillgångar. Det kommer våra pensionssparare till godo”, säger Rickard Gröttheim om affären som är AP7:s första insteg på fastighetsmarknaden.
Han säger att man under de kommande 5–10 åren vill öka fastighetsinnehavet till runt 8% av portföljen, globalt men även med fler affärer i Sverige. Gröttheim vill inte lägga fast sig vid vilken typ av fastigheter, utan man “siktar på diversifiering” och ser en investeringshorisont på 40–60 år.
“Behöver inte sälja”
Förvaltningen av kvarteret Urban Escapes, som vid årsskiftet värderades till 22,2 miljarder kronor, kommer även fortsättningsvis att förvaltas av AMF Fastigheter, som är ett helägt dotterbolag till AMF Pension och Fonder.
Idag består AMF Fastigheters bestånd av 35 fastigheter till ett värde av 81 miljarder kronor. Sedan starten 2010 har man genererat 54 miljarder i avkastning till moderbolaget.
Ni är ett fastighetsbolag som inte befinner er under press att sälja nu, ändå gör ni det.
”Det är helt rätt, vi behöver absolut inte. Det som är det fina med den här transaktionen är att vi är ett bolag som absolut inte behöver sälja och AP7 är ett bolag som absolut inte behöver köpa heller. Vi gör den här affären för att vi ser de stora fördelarna med att göra den”, säger Thomas Erséus till Affärsvärlden.
Han bekräftar att eftersom AMF Fastigheter inte har några lån är motivet inte att stabilisera upp det egna bolaget.
Men om Urban Escapes har ett så stort värde och ni har möjlighet att behålla det, varför släpper ni då in någon annan?
”Det här kvarteret representerar mer än 25% av vårt innehav. Vi vet att Stockholm behöver utvecklas vidare och då vill vi ha kapacitet och möjlighet att göra det. Här har vi träffat en likasinnad som vill samma sak. Vi gillar det här sättet att äga tillsammans”, säger Erséus.
Han beskriver Urban Escape som “ett inledande kapitel” på den utveckling av Stockholms stad som man är med och driver.
“Vi har omvandlat ett outvecklat och delvis otryggt kvarter till en dynamisk plats där bland andra EQT, Rocher och WeWork sitter. Det är idag en arbetsplats för 7 000 personer, med Takbar Stockholm under stjärnorna, 31 restauranger, cirka 50 butiker inklusive Ikeas nya satsning. En mötesplats för över 12 miljoner personer per år”, säger Thomas Erséus.
Alltid köpläge
Kommer ni att göra andra affärer eftersom ni har möjlighet?
”Vi scannar marknaden hela tiden. Vi ser möjligheter både att sälja och köpa om det ska vara så.”
Är det köpläge nu?
Det kanske alltid är köpläge om man vet varför man köper. Och kan räkna på vad det är värt”, säger Erséus.
Varken AP7 eller AMF Fastigheter vill svara på vem som tog initiativ till affären. Den kom till stånd ”genom många beröringspunkter mellan våra institutioner, och pågående dialoger”, enligt Erséus.
Men samtal inleddes för ungefär sex månader sedan.
Hur hanterade ni prisförhandlingarna under den tiden, på en marknad som rört sig mycket?
”Vi värderar det här kvarteret löpande. Och om man har ett långsiktigt perspektiv så är ju de nuvarande värderingarna en ganska bra utgångspunkt. Vi har valt två mätpunkter för att också fånga den dynamik som finns”, säger Erséus och pekar på att man i avtalet använt ett genomsnitt för de redovisade värdena i slutet av Q4 2022 och slutet av Q1 2023.
Rickard Grötthiem på AP7 instämmer i att förhandlingen gick smidigt.
”AP7 är mycket nöjda med vår övergångskommelse med AMF. Och det villkor som gäller för värderingar och andra villkor. Och vi ser med tillförsikt fram emot det här partnerskapet”, säger han.
AMF Fastigheter är ett helägt dotterbolag till tjänstepensionsbolaget AMF som har fyra miljoner pensionssparare knutna till LO och SAF. Förra året gjorde man tre förvärv och en försäljning, trots 40% lägre aktivitet på fastighetsmarknaden i stort. Bolaget bidrog med drygt 3,7 miljarder kronor till AMF:s cirka 4 miljoner pensionssparare, vilket motsvarade en totalavkastning på 4,8%.
AMF:s livportfölj, där fastighetsägandet ligger, motsvarar 550 miljarder av bolagets totalt runt 700 miljarder tillgångar. Av livportföljen ligger drygt 20% av värdet i fastigheter och 13% i alternativa tillgångar inom bland annat skog- och energisektorn.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.