AP-fonderna dumpar kinesiska bolag – ”Risken har blivit för hög”

De geopolitiska spänningarna i förhållandet till Kina ökar. I USA förbjuds pensionsfonder att placera i bolag med anknytning till Kina och i Sverige har flera AP-fonder i det tysta de senaste 12 månaderna gjort sig av med aktier i kinesiska bolag. ”Risken har helt enkelt blivit för hög”, säger Lena Fahlén, chef för kapitalförvaltningen på AP7.
AP-fonderna dumpar kinesiska bolag – ”Risken har blivit för hög” - Xi Fahlén
Kapitalförvaltningscheferna för AP3 Jonas Thulin och AP7 Lena Fahlén. Foto: Press/TT

Sjunde AP-fonden har under sommaren sålt av indexportföljens innehav i kinesiska bolag, något som Affärsvärlden som första tidning rapporterade om förra veckan. Kvar finns några få bolag inom fondens gröna förvaltningsmandat.

”Vi är bekymrade över utvecklingen i Kina av flera skäl”, berättar fondens chef för kapitalförvaltning, Lena Fahlén, för Afv. ”Risken har helt enkelt blivit för hög”.

Ap7 är långt ifrån ensamma om att justera ned innehavet i kinesiska bolag. Även flera av buffertfonderna, det vill säga första, andra, tredje och fjärde AP-fonden, har sålt innehav i sådana bolag.

Andra AP-fonden meddelar Afv att man sedan slutet av 2023 sålt allt innehav i bolag noterade i Kina, inklusive Hongkong.

Tredje AP-fonden redovisar inga innehav i bolag noterade i fastlandskina, men till skillnad mot AP2 behållit sina innehav i Hongkong.

Fjärde AP-fonden svarar Afv att man har innehav i Hongkong, men att fonden aldrig haft några direkta äganden i fastlandskina.

Första AP-fonden skiljer ut sig från de övriga buffertfonderna genom att även fortsatt investera i fastlandskina och Hongkong, även om man succesivt drar ner på ägandet i Kina till förmån för marknader med bättre avkastningsmöjligheter.

AP-fonder minskar i Kina

Fastlandskina Honkong
2023 Idag  2023 Idag
AP7

💵

💵

AP1

💵

💵

💵

💵

AP2

💵

💵

AP3

💵

💵

AP4

💵

💵

Olika syn på Kina bland AP-fonderna

AP-fonderna ska förvalta fondmedlen på ett ansvarsfullt sätt och ska – utan att det påverkar avkastning och risk – främja en hållbar utveckling. Därutöver har fonderna  kommit överens om en gemensam värdegrund när det gäller andra överväganden än de finansiella. Värdegrunden innebär att fonderna kan exkludera tillgångar med hänvisning till internationella konventioner och överenskommelser Sverige ingått. De fyra buffertfonderna samverkar tillsammans med AP7 om bland annat sådana exkluderingar inom Etikrådet

Ändå finns det flera skillnader mellan de fem AP-fonderna när det gäller synen på placering i kinesiska bolag.

AP1 menar att man bara exkluderar länder i enlighet med de konventioner och överenskommelser Sverige ställt sig bakom, men att fonden ändå succesivt minskar investeringarna av finansiella skäl. Buffertfondens senast publicerade rapport visar på innehav i både fastlandskina och Hongkong.

AP2 uppger Kinas kränkningar av mänskliga rättigheter som det främsta skälet till att man under 2023-24 avyttrat sina aktier i bolag som är börsnoterade i Kina inklusive Hongkong.

AP3 anger ungefär samma skäl som AP2.

”Vi vill inte investera i länder som inte lever upp till kraven om mänskliga rättigheter och demokrati”, säger fondens kapitalförvaltningschef Jonas Thulin till Afv.

”Och då spelar det ingen roll vem som äger bolaget eller vad de gör,” förklarar han.

”Är de noterade på börsen i ett land som inte respekterar mänskliga rättigheter och demokrati, ja då är vi inte intresserade.”

Till skillnad mot AP2 är exkluderingen begränsad till fastlandskina, medan Hongkong fortfarande bedöms leva upp till Tredje AP-fondens krav. Enligt Jonas Thulin ser AP3 den forna engelska kronkolonin som en egen legal enhet, med andra förutsättningar än fastlandskina.

“Innehaven blev nedskrivna till noll över en natt”

Beslutet att gå ur Kina är enligt Lena Fahlén på AP7:an grundat i fondens regionala allokeringsanalys. Främsta osäkerheten ligger i det spända läget i relationen mellan Kina och USA, Kinas ekonomiska obalanser och närmande till Ryssland.

Kina har liksom många andra problem med låg nativitet och en växande andel pensionärer. I fredags meddelades att man för första gången på femtio år tvingas höja pensionsåldern. Vid ett NATO-möte tidigare förra veckan anklagade USA för första gången Kina för militärt bistånd till Ryssland.

Även om fonden är långsiktig i sina investeringar har man lärt sig att vara lyhörd och snabbfotad när det krävs. När Ryssland anföll Ukraina 2022 hade AP7 ryska innehav i enlighet med index, berättar Lena Fahlén.

”Och de blev ju nedskrivna till noll över en natt”.

Att geopolitik spelar roll och att det faktiskt kan gå ganska fort var enligt Lena Fahlén en nyttig lärdom för AP7.

”Vi ser en ökad risk för att kinesiska bolag kommer få det tuffare, bli mindre lönsamma och därmed en sämre investering för pensionstagarna”, säger Lena Fahlén, som menar att förändringen för de kinesiska bolagen kommer att hålla i sig.

”Vi är väldigt långsiktiga i våra investeringar, och just därför har vi agerat snabbt.”

“Amerikanska företag får svårare att investera i Kina”

Utöver bolag noterade i Kina, inklusive de “särskilda administrativa regionerna” (SAR) Hongkong och Macao, förekommer det kinesiska bolag med huvudkontor och huvudsaklig verksamhet i Kina, men som är registrerade offshore – det vill säga utan egentlig anknytning till registerlandet – i exempelvis Caymanöarna eller Barbados.

Det som oroar är främst den kinesiska statens kontroll av inhemska bolag, särskilt som den inte längre avgörs bara av storleken på ägandet. Staten kan kontrollera bolagens beslut med ett innehav om endast 1% av aktiekapitalet genom en så kallad Golden Share.

”Det finns risk för att amerikanska bolag kommer att få svårare att investera i Kina, liksom för kinesiska bolag att handla med amerikanska”, säger Lena Fahlén.

Och det verkar som hon redan blivit sannspådd.

Börsutveckling 2024 3 MÅN
Shanghai Composite -9,10% -10,55%
Hang Seng Composite 1,30% -5,31%

I augusti begränsade president Biden möjligheten för amerikanska techbolag att göra investeringar i Kina, inklusive Hongkong och Macao, och som en följd av beslutet att förbjuda den federala pensionsfonden att investera i Kina inklusive Hongkong har flera amerikanska delstater vidtagit motsvarande åtgärder.

Artikeln har uppdaterats med korrekta tidpunkter för Tredje AP-fondens direkta ägande noterat i fastlandskina.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET
Annons från Envar Holding AB