Första AP-fonden
AP-fondens VD om Northvolt: Räknade med att uppskalning kunde bli svårt
"Det var en svårare omvärldsbild än vad man trodde att de skulle möta", säger hon till Afv om investeringen i batteribolaget.

Det händer grejer hos AP-fonderna. Regeringen slår ihop de göteborgsbaserade Andra och Sjätte AP-fonden, som därigenom också får utökade möjligheter att investera i onoterade tillgångar. Samtidigt slås Första, Tredje och Fjärde AP-fonderna ihop, och tillgångarna i Första AP-fonden delas lika mellan Tredje och Fjärde. Detta görs för att spara pengar.
Kristin Magnusson Bernard är VD för Första AP fonden, som förvaltar omkring 500 mdr kr.
“Regeringen och riksdagen räknar med en mer effektiv förvaltning av fondkapitalet, vilket väntas leda till långsiktiga kostnadsbesparingar”, säger hon till Affärsvärlden.
Huruvida kostnadsbesparingarna gäller minskad personalstyrka är inte specificerat ännu, men man ser potential för synergieffekter, berättar Magnusson Bernard.
“Det finns också andra typer av rörelsekostnader, såsom lokaler, data eller system, som är ganska stora kostnadsposter för vår typ av verksamhet. Exakt hur synergieffekterna förväntas uppnås, lämnar regeringen och riksdagen frihetsgrader till fonderna.”
Vad finns det för risker med sammanslagningarna?
“Min erfarenhet är att det finns potentiella risker i alla stora förändringar. När organisationer slås ihop innebär det nya beslutsvägar. Det är en del samarbetsformer och processer att ta sig an. Och det kan ta tid innan man når resultat i den nya miljön”, säger hon.
Vet ni vem som blir VD?
“Jag kan ju bara uttala mig om de dialoger jag har med min styrelse. Och där kommer vi ha en dialog kring min roll i detta när det blir aktuellt och ett slutdatum för mitt uppdrag. Men just nu är det fullt fokus på att leda den verksamhet vi har. Och förbereda för den här förändringen.”
Positiv kring svensk och europeisk börs
Det har varit en tumultartat tid på börsen och det är många globala faktorer att förhålla sig till för en VD på Första AP-fonden. Inte minst Trumps handelstullar.
Viktar ni ner USA nu?
“När börsen faller så brukar man säga att i nio fall av tio så studsar den upp igen. Men i det tionde fallet gör den det inte. Och är det det tionde fallet så ska man vikta om sin portfölj mot lägre risktagande för att då skydda sitt kapital och skydda sin avkastning”, säger Magnusson Bernard.
Hon tycker att det finns en del som talar för en positiv börsutveckling samtidigt som det finns ett behov av ökat skydd.
Hon menar helt enkelt att de undviker att lägga alla ägg i en korg.
“Och det kan ju till exempel innebära att vi, eftersom vi också har haft en stark krona, ökar valutasäkringsgraden i portföljen så att vi skyddar kapitalet lite extra den vägen.”
Men ni har ändå sålt av en del amerikanskt?
“Vi rebalanserar ju mellan regioner löpande och framförallt kan man säga att den amerikanska marknaden har haft en väldigt fin utveckling under lång tid. Och det finns goda skäl till att vara mer positiv kring svensk och europeisk börs. Men vi har inte drastiskt ändrat vår syn på den långsiktiga potentialen i olika regioner.”
AP-fondens portfölj består till 56% av aktier, varav 36% är utländska och 20% är svenska.
Northvolt-fiaskot
En investering som milt sagt inte blev så lyckad är AP-fondernas satsning på Northvolt. För två veckor sedan sattes bolaget i konkurs och AP-fonderna förlorade omkring 6 mdr kr på investeringen.
“Vi utgick från att storleken på exponeringen skulle vara anpassad till att det kunde gå både lättare eller trögare för bolaget att skala upp sin verksamhet, vilket sedan också visade sig vara fallet. Det var också en svårare omvärldsbild än vad man trodde att de skulle möta. När man går in i den här typen av investeringar måste man göra det medveten om den risknivå det innebär och det tycker jag att vi gjorde”, säger Kristin Magnusson Bernard.
När ni gjorde investeringen i Northvolt, vad tittade ni på för andra liknande investeringar?
“Vi tittar alltid på många potentiella investeringar och sätter då ihop en portfölj av exponeringar som vi tror på inom riskkapital.”
Hur stor kunskap har ni in house om den onoterade miljön?
“För att ge dig en objektiv bild av allt detta hänvisar jag till de externa utvärderingar som görs av vår verksamhet varje år. Och där är jag väldigt glad för de goda betyg vi får.”
Läs mer:
Afv avslöjar: Northvolt i intensiva samtal med en potentiell köpare
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.