Annika Strandhäll
”Använder det som fritidshus”
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är kanske inte regeringens mest kända ansikte. Och den uppmärksamhet som hon har fått den senaste tiden hade hon säkert gärna sluppit. I samband med lägenhetskarusellen runt utrikesminister Margot Wallström avslöjades också att Annika Strandhäll fick en lägenhet via Vision, fackförbundet hon var ordförande för, som hon fortfarande bor i.
Strandhäll vill förstås hellre prata om annat, men säger att det är ett vanligt förfarande att förbundet hjälper medarbetare som flyttar in till Stockholm med en bostad. Kontraktet är dock inte knutet till arbetet, så när Strandhäll bytte jobb valde hon att bo kvar i lägenheten på Östermalm.
– Det har vi köpt med planen att flytta dit på sikt när det fungerar för hela familjen. Fram till det använder vi det som ett fritidshus, säger Annika Strandhäll.
Allra helst vill Annika Strandhäll prata pensioner och jämställdhet. I dag får kvinnliga pensionärer i snitt 30 procent lägre inkomst i månaden än männen, eller 6 000 kronor i reda pengar. Pensionsgruppen, där hon är ordförande, ska titta på flera förslag under våren som kan öka jämställdheten på kort och på lång sikt. Förslagen som ska diskuteras är inte spikade än, men det finns flera frågor som är intressanta att titta på, enligt Strandhäll.
– Pensionsrätt för barnår och fler alternativ till överföringen av premiepensionsrätt mellan makar är områden där vi skulle kunna främja jämställdheten, säger hon.
Men jämställda pensioner handlar inte bara om att hitta lösningar för dem som är på väg in eller befinner sig i systemet. Frågan om en jämställd pension börjar när män och kvinnor skaffar sitt första barn. Fler kvinnor stannar hemma med barnen, går ner på deltid och får högre ohälsotal vilket bidrar till att livsinkomsten i snitt blir 3,6 miljoner kronor lägre än männens. Vilket i sin tur påverkar pensionsutbetalningarna. Ett steg för att bryta trenden är införandet av en tredje månad som viks åt ena föräldern i föräldraförsäkringen, som trädde i kraft första januari i år. Men Strandhäll ser att det finns mer att göra.
– Vi måste se över hur vi kan stötta kvinnor att våga ta chanser på arbetsmarknaden och som egna företagare även under småbarnsåren, säger hon.
Själv tackade hon ja till positionen som ordförande för SKTF (nuvarande Vision) när hon hade en liten bebis hemma. Föräldraledigheten delades lika mellan henne och barnets pappa.
– Jag hade turen att ha en arbetsgivare som erbjöd en flexibilitet under småbarnsåren. Men jag hade också personer kring mig som uppmuntrade mig och gav mig chanser.
Av: Petra Malm
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.