Äntligen en köpvärd IT-konsult

AU-system fortsätter att växa så det knakar, trots orosmoln och varningar om lägre tillväxt hos branschkollegor.

AU-System tillhör den rara skara IT-konsulter som inte märker av någon avmattning. Fjolåret har enligt bolaget avslutats med en lika stark tillväxt som tidigare under året.

Det kan man inte säga om exempelvis internetkonsulter som Framfab, Cell och Icon som bekant har tvingats vinstvarna och avskeda personal. Även IT-drakar som WM-data och Tietoenator har fått bära sin beskärda del av nedgången på internetområdet.

AU-System växer däremot kraftigt. Företaget utvecklar och tillhandahåller tjänster och lösningar för mobilt internet. Drygt två tredjedelar av intäkterna kommer från telekomsektorn, och resten av försäljningen står finansssektorn för. I år kommer en än större andel av omsättningen att härröra från telekom, spår VD Tomas Franzén.

Och marknaden lär fortsätta att växa kraftigt eftersom utvecklingen av tjänster och produkter för mobilt internet kommer att generera ett stort behov av konsulttjänster.

Tomas Franzén spår att marknaden för telekomtjänster växer med mellan 50 och 100 procent om året. Hur snabbt bolaget räknar med att växa självt vill det däremot inte avslöja. Tvärtom är AU-System försiktigt med alla former av prognoser och utfästelser. Det långsiktiga målet är dock en tillväxt på 30 till 40 procent med en rörelsemarginal på 15 procent. Bolaget räknar med att nå den lönsamheten senast 2003.

I dagsläget växer konsultbolaget betydligt snabbare än så. De nio första månaderna år 2000 nådde bolaget en försäljningstillväxt på aktningsvärda 108 procent varav 76 procent var av egen kraft. Omsättningen uppgick till 585 miljoner kronor. Bolaget förvärvar bara i undantagsfall. Även utlandsetableringarna har skett av egen kraft. Nästa internationella steg tas troligtvis i Tyskland eller Frankrike. Om tre år spår Tomas Franzén att cirka en tredjedel av omsättningen ska komma från utlandsetableringarna.

Men lönsamheten har kommit och gått. För tredje kvartalet gjorde bolaget en förlust på en halv miljon, borträknat återbäringspengar från SPP, beroende på stora semesteruttag bland konsulterna. I framtiden ser det dock bättre ut.

Förutom konsultverksamheten har AU-System sedan i somras en spännande inkubatorverksamhet. Bolaget har tidigare, före AU-system hamnade på börsen, startat nya företag med stor framgång. Det har sålt ut det trådlösa infrastrukturbolaget Across Wireless och ID2, som utvecklar säkerhetslösningar, till den finska mobiltelefonoperatören Sonera, vilket givit mångmiljardintäkter till aktieägarna.

AU-System räknar med att investera 30 till 50 miljoner kronor om året i groddverksamheten, som, om allt går som planerat, ska kläcka två till fyra nya bolag per år. Enligt planerna ska en till två företag årligen säljas efter att de har fått mogna under AU-Systems beskydd under tre till fem år. I dag sökes samarbetspartner för finansieringshjälp.

Givetvis är det långtifrån säkert att projekten blir lika lyckade som Across Wireless och ID2. Det är ändå en intressant verksamhet som kan bli en riktig krydda i AU-Systems liv som börsbolag.

Naturligtvis finns det stora osäkerhetsmoment i AU-System. Till riskerna i det en gång Teliaägda bolaget hör:

* Att det är beroende av få kunder. De två största, Ericsson och Telia, står för cirka hälften av omsättningen.

* Att marknaden viker. Verkar föga troligt, bland annat med tanke på de investeringar som måste göras för kommande generationers mobiltelefoni.

* Att etableringarna av utlandskontoren blir betydligt dyrare än vad som är tänkt.

* Att marknaden för mobilt internet inte blir den framgång som optimisterna hoppas.

Men även om dessa risker beaktas är AU-System köpvärt och intressant.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.