Anställda fruktar lägre lön och färre befordringar vid distansarbete

Att jobba hemma eller inte jobba hemma? Debatten om företagens riktlinjer får nytt bränsle av en Sifo-undersökning där anställda säger att hemarbete är mer effektivt.
Anställda fruktar lägre lön och färre befordringar vid distansarbete - Mer effektiv hemma
Foto: Jessica Gow / TT

Nästan hälften (47%) av svenska kontorsarbetare som tillfrågats i en ny Sifo-undersökning tycker att de får mer gjort när de arbetar hemma än på kontoret. Samtidigt upplever många att de förlorar andra värden på att vara borta från de sociala sammanhangen på jobbet. Tre av tio ser sina chanser till befordran sjunka om de arbetar helt eller mestadels på distans. Och nästan en fjärdedel, 23%, tror att distansarbete har en negativ effekt på löneutvecklingen.

Möjligheterna till att byta jobb om man arbetar hemifrån är många däremot mer positiva till: 20 % tror att det är lättare när man arbetar på distans.

Utmaningar på hemmaplan

Att många upplever sig mer effektiva på avstånd från kontoret betyder däremot inte att jobbet på hemmaplan känns lättare. 69% uppger att sociala relationer är mer utmanade vid videomöten jämfört med fysiska, och 38% tycker det är svårare att få direkt feedback från dem man interagerar med. Överhuvudtaget är det svårt att läsa av andra personers reaktioner och känslomässiga tillstånd vid videomöten, tycker hela 75% av de tillfrågade i Sifo-undersökningen, som gjorts på uppdrag av ljud- och videoutrustningstillverkaren Jabra.

Givet den stora användningen av virtuella möten anser Johnny Poulsen, Video Solutions Manager på Jabra, att situationen kan förbättras. Inte minst eftersom 22% av de tillfrågade i undersökningen säger att deras arbetsgivare brister i att erbjuda de rätta förutsättningarna.

”Företagsledare måste prioritera medarbetarupplevelsen och identifiera den teknik som gör det möjligt för arbetstagarna att engagera sig och samarbeta på lika villkor. Möten bör vara inkluderande, där alla kan delta och ingen känner sig ohörd eller utanför”, säger Poulsen.

Distansarbetets vara eller icke vara

Svenska arbetsgivares utvärdering av distansarbete och de direktiv som blir resultatet spretar för ögonblicket åt olika håll, med alltifrån full frihet till strikta uppmaningar att befinna sig på plats under kontorstid. Många amerikanska företag har däremot skärpt tonen de senaste veckorna och hotat med att säga upp dem som inte dyker upp.

I USA var kontorsbeläggningen i de tio största städerna bara 50% under större delen av 2022. I Sverige visar Sifos senaste siffror att 27% av personalen i den privata sektorn arbetade hemifrån minst hälften av arbetsdagarna fram till maj 2022, och 50% av statligt anställda.

De tillfrågades upplevelse i Sifo-undersökningen, att produktiviteten ökar vid distansarbete, stöds av internationell forskning från flera länder.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 29 november–5 december 2022, på beställning av Jabra. Totalt intervjuades 2533 personer i åldern 18–79 år, varav 1050 personer som är sysselsatta inom kontorsarbete. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase