Anotos nyemission: Mer riskbuffé än aptitretare

Teknikbolaget Anoto har släppt prospektet för sin företrädesemission på 50 Mkr. Nyligen framkom att bolaget misstänks för bokföringsbrott. På bordet ligger flera problem och bolagsstyrningen verkar ha haltat betänkligt.
Anotos nyemission: Mer riskbuffé än aptitretare - Anotos styrelseordförande Kevin Adeson
Riskvilja är såklart individuell. Men för Emissionsguiden framstår Anotos företrädesemission inte som en aptitretare. På bilden Anotos ordförande Kevin Adeson. Foto: Anoto

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Anotos företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 49,8 Mkr brutto. Parallellt med den genomförs en riktad emission samt en kvittningsemission. Det går att läsa mer om dessa i vår förra artikel.

Totalt vill bolaget få in 86 Mkr genom sina tre emissioner. Men efter att skuld kvittats och emissionskostnader dragits av kommer bolaget enbart få in 29,3 Mkr i kassan.

Anoto har genomfört sju kapitalanskaffningar sedan 2021. För bara ett halvår sedan ingick bolaget ett konvertibelt investeringsavtal med flera investerare.

Det har resulterat i att de konvertibla lånen idag uppgår till 2 miljoner USD. Nu ska lån som upptogs relativt nyligen kvittas i den kvittningsemission som nämnts. Anoto har uppenbarligen svårigheter med att få till proaktiva och långsiktiga finansieringslösningar.

Anmälda för bokföringsbrott

Anoto misstänks även för bokföringsbrott av Finansinspektionen. En anmälan har lämnats över till Ekobrottsmyndigheten då det saknas verifikationer av viktiga affärshändelser i bolaget.

Anoto bedömer sannolikheten för en sanktionsavgift som hög.

I slutet av förra året bad Nasdaq om ett förtydligande om varför Anotos revisor inte skulle fullgöra det sista året av sin mandatperiod. Bolaget gav inte information om det i tid, vilket enligt bolaget berodde på stora förändringar i styrelsen och ledningen vid tidpunkten.

I år fick Anoto därför ett vite på fyra årsavgifter för att Nasdaqs disciplinnämnd anser att de överträtt regelverken. Det verkar som att bolagsstyrningen haltat betänkligt i Anoto. bevisbördan ligger nu på att den nya ledningen och styrelsen.

Finansinspektionens undersökning av bolaget är obeaktat fortsatt öppen, och handlar även om hur exempelvis goodwill värderats. Anoto ligger även i tvist om en utebliven betalning till en mjukvaruleverantör.

Efter att Affärsvärlden kontaktat bolaget om vår bedömning om en undermålig bolagsstyrning har bolaget publicerat en kommentar om Finansinspektionens anmälan.

“Misstankarna om bokföringsbrott riktas mot tidigare medlemmar av ledningen och styrelsen, som inte längre är verksamma i bolaget. Ingen av de nuvarande styrelseledamöterna eller ledande befattningshavarna, vilka har ägnat betydande arbete och gjort omfattande investeringar för att förbättra bolagsstyrningen inom koncernen och dess finansiella rapportering, är föremål för några misstankar”, uppger VD Mats Karlsson till Afv.

Åter till villkoren

Apropå att det verkar svårt för bolaget att lösa finansieringsknutar långsiktigt är även de nu aktuella emissionerna ett exempel på det.

Anoto behöver 42 Mkr för att täcka rörelsekapitalbehovet för de kommande tolv månaderna. Dock får de bara in drygt 29 Mkr netto. Risken för fler nyemissioner det kommande året är alltså stor. Det gör att vi hissar en flagga för “Feltänkt finansiering” (se faktaruta intill).

Feltänkt finansiering

Vad som är rimlig eller fel sorts finansiering är en bedömning från fall till fall. Ofta är det fel finansiering när en nyemission är alldeles för liten för att räcka en meningsfull tid. Det är också ofta fel om det är osedvanligt krångliga villkor. Det kan också handla om att fel slags värdepapper emitteras. Exempelvis när bolag utan stabil lönsamhet emitterar konvertibler eller preferensaktier.

“Det är korrekt att nettolikviden inte täcker det uppskattade behovet av rörelsekapital för de kommande tolv månaderna. Underskottet kommer dock att minska om garantigivarna i företrädesemissionen väljer att få ersättning i form av nya aktier istället för kontant betalning, och om övertilldelningen nyttjas”, uppger VD Mats Karlsson och fortsätter:

“Nettolikviden är emellertid tillräcklig för att sjösätta bolagets nya affärsplan och lanseringen av den nya LivePen. Framgången med den nya affärsplanen kommer att vara avgörande för om bolaget kan generera tillräckligt rörelsekapital genom kassaflöde.”

Anoto har i prospektet inte heller bedömt hur stor en sanktionsavgift från FI kan komma att bli. Frågan är om kostnaden för en sanktionsavgift är inräknat i kapitalbehovet som bolaget själva skissat på för rullande tolv månader.

Nyckelpersoners investering (Ej flagga)

Det har tidigare framgått att 30,2% av emissionen omfattas av teckningsåtaganden från befintliga ägare. I prospektet är det inte angivet vilka dessa är. Att inte delge vilka som avser att teckna är ett underbetyg avseende transparensen.

VD Mats Karlsson meddelar över mejl att den nyinvalda ledamoten Adrian Weller kommer agera teckningsåtagare. Det framgår inte hur stort åtagandet är.

I listan över garantiåtagandena finns CFO Hans Haywood som personligen och via en stiftelse är toppgarant med 7,7 Mkr, motsvarande 15,7% av emissionen. CMO James Kennedy kliver också in som toppgarant med 2 Mkr. Det verkar som att VD Mats Karlsson inte kommer att teckna.

Det är bra att exempelvis Haywood kliver in med en ordentlig summa. Men det skickar blandade signaler när detta sker som garant. Dessa är berättigade 14% i ersättning på det belopp som garanteras. Att VD inte heller är angiven som tecknings- eller garantiåtagare är en plump i protokollet. Vi stannar dock vid en upplysning givet de stora åtagandena från Haywood och Kennedy.

Aktien under teckningskurs

Teckningsperioden har inletts och aktien handlas för närvarande under teckningskursen på 0,12 kr.

I skrivande stund kostar en aktie 0,11 kr i marknaden, vilket gör att vi hissar en flagga för att “Aktien handlas ned till teckningskurs”. eftersom det minskar incitamenten för ägare att teckna om det inte finns någon rabatt.

“Som princip kommenterar vi inte aktiekursen. Vi noterar dock att det inte är ovanligt att mindre bolag drabbas av att aktiekursen sjunker ner mot teckningskursen i samband med en företrädesemission. Den pågående emissionen är fullt garanterad och det viktigaste för bolaget är att säkerställa kapital för att förverkliga vår affärsplan”, uppger Mats Karlsson.

I vår förra artikel hissades två flaggor. Det gör att det totala antalet flaggor just nu är fyra.

Kontentan: Ingen aptitretare

Det finns en möjlighet att utöka företrädesemissionen med 10 Mkr om intresset är stort. Om det sker ska främst befintliga ägare och “strategiska investerare” tilldelas aktier om de inte fått full tilldelning.

Det är positivt att bolaget vill säkerställa att strategiska investerare får aktier.

Det förändrar dock inte bilden av att Anoto är ett bolag med en hel del problem på bordet. Kapitalet kommer sannolikhet inte räcka i tolv månader, en sanktionsavgift hänger över bolaget och aktiekursen är för tillfället under teckningskurs.

Riskvilja är såklart individuell. Men den samlade bilden är att emissionen inte ser särskilt aptitlig ut.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Läs även:

Emissionsaktuella Anoto anmäls av FI för bokföringsbrott

Två flaggor i Anotos företrädesemission

Triss i emissioner för Anoto – Emissionsguiden bevakar

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SciBase