Emissionsaktuella Anoto anmäls av FI för bokföringsbrott

Teknikbolaget Anoto Group misstänks för bokföringsbrott av Finansinspektionen.
Bolaget är aktuella med en företrädesemission på 50 Mkr, och FI:s anmälan har tagits vidare till Ekobrottsmyndigheten, rapporterar Dagens industri.
Aktien tappar på beskedet.
Emissionsaktuella Anoto anmäls av FI för bokföringsbrott - WEB_INRIKES
Finansinspektionens logga. Foto: Lars Schröder/TT

Anoto har meddelat att de vill ta in 50 Mkr genom en företrädesemission. Teckningsperioden inleds idag och sent i fredags kväll meddelade bolaget att de publicerat sitt prospekt.

Samma dag som prospektet kom står det att bolaget fått kännedom om att Finansinspektionen misstänker att det förekommit bokföringsbrott i Anoto. Detta eftersom det saknas verifikationer av viktiga affärshändelser i bolaget.

”Misstanken grundar sig bland annat på att bolaget inte har velat/kunnat tillhandahålla räkenskapsmaterial för 2020, att bolaget har lämnat motstridiga uppgifter beträffande avtalsvillkoren för koncernfordringar, att bolaget i slutet av 2020 hade en fordran på det helägda dotterbolaget Anoto AB som överskred bolagets totala skulder, samt att lånehandlingarna regelmässigt har undertecknats av samma person för bolaget och låntagande dotterbolags räkning”, står det i prospektet, något Dagens industri rapporterat om.

En anmälan till Ekobrottsmyndigheten lämnades in i april av FI. Sannolikheten för en sanktionsavgift är hög, enligt prospektet.

Enligt Skatteverkets aktiehistorik har Anoto en lång rad av företrädesemissioner och riktade emissioner i ryggen. Sedan 2013 har bolaget genomfört sju företrädesemissioner, om den just nu aktuella inkluderas.

Anoto befinner sig även i en tvist med om en utebliven betalning. Bolaget har avsatt totalt 200 000 USD för det fall de förlorar målet. Anoto skriver dock att de bedömer risken som låg att tvisten förloras.

Aktien har tappat 9% av sitt värde sedan börsen öppnade.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SciBase