Ännu ett fett mäklarår
De stora svenskanknutna investmentbankerna har utvecklats till veritabla vinstmaskiner. De fem största – börsaktuella Carnegie, Enskilda Securities, Alfred Berg, Handelsbanken Investment Banking samt Nordeas nybildade Aros Maizels – tjänade i fjol tillsammans in 4,7 miljarder kronor efter bonus. Att det var rekord behöver inte tilläggas. Det är få branscher som kan visa en jämförbar lönsamhet.
Surfade på haussen
En stor del av förklaringen till den starka utvecklingen var givetvis att firman kunde surfa på den starka börsuppgången i början av fjolåret. Hög aktivitetsnivå på aktiemarknaden gynnar dessa företag, som lever gott både på aktiehandel och på att föra nya bolag till börsen. Börsintroduktioner och den prestigefyllda rollen som rådgivare vid företagsaffärer är mycket lönsam verksamhet för investmentbankerna. Under försommaren skedde bland annat börsintroduktionen av Telia, som leddes av Carnegie och Enskilda Securities.
Mycket riktigt var också första halvåret starkast för investmentbankerna, som då i snitt tjänade in ungefär 60 procent av årsvinsten. Undantaget var Carnegie, där både intäkter och resultat låg på nästan samma nivå under båda halvåren, medan Alfred Berg verkar vara den som tappat mest tempo mot slutet av året när börsklimatet var betydligt mindre förmånligt.
Det är anmärkningsvärt att firmorna förmådde hålla uppe intjäningen även när börstrenden vände neråt. Ökande mäklarvinster brukar gå hand i hand med stigande aktieindex, eftersom tradingvinsterna blir stora och det görs fler corporate finance-affärer i goda tider. I New Yorks och Londons finanskvarter ryktas om kommande personalneddragningar till följd av börsnedgången och det minskande antalet introduktioner. Men något sådant tal märks alltså inte i Stockholm.
En förklaring till att de svenska firmornas tillförsikt är att handelsvolymerna – och därmed courtageintäkterna – på Stockholmsbörsen inte alls gick ner under 2000. Under 1999 uppgick den genomsnittliga dagsomsättningen till ungefär 10 miljarder kronor och under 2000 låg nivån på cirka 15 miljarder. 2001 har börjat i god stil. Börsomsättningen i januari uppgick till 20,5 miljarder per dag i snitt.
Börsintroduktion väntar
En analys av firmornas bokslut antyder att Carnegie är på väg att dra ifrån konkurrenterna när det gäller intäkter och resultat, även om det är viktigt att observera att jämförelserna haltar i ett väsentligt avseende. Carnegie och Alfred Berg har till skillnad mot de bankdrivna firmorna kapitalförvaltning i sina rörelser. I bankerna utgör kapitalförvaltning egna affärsområden.
Men bortsett från detta kan man konstatera att när Carnegie nu förbereder sig för den planerade börsintroduktionen framåt försommaren så sker det verkligen från en styrkeposition. Intäkterna fördubblades i fjol till drygt 4,5 miljarder kronor och vinsten nästan trefaldigades till över 1,5 miljarder kronor.
Positiv spiral
Firman har utan tvivel varit inne i en positiv spiral under en tid, vilket bland annat visade sig i Affärsvärldens rankning av aktieanalytiker i fjol, där Carnegie verkligen visade framfötterna. Men konkurrensen är hård. I ett par andra undersökningar nyligen är det Enskilda Securities som tagit förstaplatsen, bland annat när det gäller nordiska aktier i Institutional Investors årliga rankning. Även Enskilda har satsat hårt på att förstärka positionen, till exempel genom flera nyckelrekryteringar.
Starka Handelsbanken
Den starka utvecklingen för Carnegie kan väl i viss mån motverka det faktum att börsläget knappast är idealiskt för nyintroduktioner. Men det är ytterst en fråga för huvudägaren sedan 1994, den lilla brittiska investmentbanken Singer & Friedlander, som är den som ska sälja ut aktier på börsen. Efter Carnegie var det Handelsbanken Investment Banking som hade den snabbaste vinsttillväxten i fjol. Litet överraskande tjänade banken lika mycket sista kvartalet som första.
Förklaringen är nog att banken har specialiserat sig på vissa typer av affärer som inte påverkats så mycket av marknadsutvecklingen. Det gäller till exempel program för återköp av aktier, en företeelse som spritt sig som en löpeld bland börsföretagen. Ett annat område är så kallade strukturerade aktieprodukter (aktiekorgbevis, aktieindexobligationer, med mera).Enskildas snabba tillväxt i fjol förklaras delvis av förvärvet av norska Orkla Finans (Fondesmegling). Totalt växte intäkterna med 59 procent, men exklusive Orkla ökade de med – i jämförelse med konkurrenterna – måttliga 32 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.