Ännu ett år med höga priser
– Produktionen har vi koll på, men frågan är hur det är med konsumtionen. Var ligger den balansen? Så sade Bolidens tillförordnade vd Svante Nilsson till Affärsvärlden för några veckor sedan, apropå zinkprisets utveckling. Och kanske kan uttalandet också symbolisera lite av den genuina osäkerhet som speglat mycket av prissättningen på metaller och råvaror under 2007 och som förväntas göra det under 2008. Var ligger balansen?
2007 inleddes starkt över hela linjen, och i stort sett alla tillgångsslag toppade under maj månad med undantag för exempelvis guld och olja. För kopparns del var det kinesisk rekordimport som drev marknaden under det första kvartalet, en trend som fick såväl industriella köpare som investerare att kasta sig in på marknaden. Kinesernas påverkan är på marginalen enorm för vissa metaller. En av de mest drabbade är zink där det råder stor osäkerhet om Kinas egentliga konsumtionsnivå.
– Zinkmarknaden har historiskt haft en viss överkapacitet, men de låga lagernivåerna har fått upp priserna. Här har man till skillnad från koppar lyckats öka produktionen och gått från att tro på underskott till överskott i produktionen. Zinkpriset har kommit ned på rimligare nivåer, säger Per Melander, chefsmäklare på Handelsbanken.
Den sista tiden har också turbulensen på finansmarknaderna, och en allmän rädsla för den globala konjunkturen, gjort sitt för att sätta press på metallmarknaden. Föga förvånande handlar därför också prissättningen av koppar om rädslan för vad som kommer att hända med efterfrågan under 2008.
Kopparn har dock, till skillnad från zink, det betydligt bättre förspänt genom det strukturella underskott som finns på marknaden. Efterfrågan väntas därför fortsatta vara stark, och även om det skett viss uppbyggnad av lagernivåerna under den senaste tiden, är det från förhållandevis låga nivåer.
Stålindustrin väntas också märka av ökade priser. Järnmalmen riskerar att bli dyrare då förra årets prisavtal inte speglade den uppgång som många ansåg borde ha skett. Under nästkommande år handlar det därför mer om att prisbilden kommer i fatt, och enligt bedömare verkar högre priser 2008 i det närmaste vara ett faktum.
Ännu intressantare blir det om man tittar på utvecklingen för guld och olja. Trots brist på inflation och geopolitiska oroligheter, verkar det inte finnas något tak för hur högt priserna egentligen kan gå.
– Guldprisets utveckling är väldigt fundamentalt betingat. Vi ser för närvarande en minskning av produktionen, och när gruvproduktionen står still har detta historiskt lett till prisökningar på runt 18 procent. Det finns heller inget som tyder på att produktionen skulle ta fart. Vi räknar med att det finns utrymme för uppgång i några år till, säger Torbjörn Iwarson, råvaruchef på Handelsbanken Capital Markets.
Även oljepriserna väntas ligga kvar på höga nivåer under 2008. För även om aktiviteten väntas bli lugnare i västvärlden, kommer efterfrågan alltjämt att fortsätta upp. Efterfrågan drivs i stället av icke OECD-länder som Kina, Indien och tillväxtekonomier i Mellanöstern. Det flesta bedömare räknar med priser någonstans runt 75-80 dollar fatet i sina normala scenarion.
Ett annat segment som annars haft ett gyllene år är investerare viktade mot spannmål. Under 2007 har priset på såväl vete som sojabönor rusat med cirka 70 procent. Kommande år väntas utvecklingen bli betydligt lugnare med rent av fallande priser. En negativ faktor för priset är att EU från och med 2008 tar bort den obligatoriska trädan, vilket gör att spannmålsaralen ökar med cirka 5 procent. Historiskt brukar producenterna vara snabba med att ställa om produktion av spannmål när priserna drar. Varför det bästa botemedlet mot höga priser brukar vara just, höga priser.
Återstår då bara att konstatera – amerikansk mjuklandning eller ej, de höga priserna på metaller och råvaror är här för att stanna. Det kommer fortsätta vara volatilt, men på väsentligt högre nivåer än vad som varit fallet ur ett historiskt perspektiv.3 trender * Global avmattning ger en mer dämpad prisutveckling. * Tillväxtländer står för en allt större del av efterfrågan. * Fortsatt höga priser på metaller och råvaror. Pekar upp Råvara Prisutveckling* Koppar +10% Zink -25% Järnmalm +20% Guld +21% *Prognos 2008. Baserade på snittpriser för 2007. Källa: Raw Materials Group.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.