Ännu en tobaksjätte satsar på svenskt snus
“Vi har precis startat ett bolag i Sverige och undersöker möjligheterna för att inleda snusförsäljning där. Men vi har ingen produktion igång och kan egentligen inte kommentera det mer i nuläget”, säger Birgitta Hendriksen informationsansvarig på House of Prince.
![]() |
SNUSJÄTTEN: Att vara störst på snus i Sverige är grymt lönsamt.
|
Så pass långt gångna planer har bolaget i alla fall att det satt ut platsannonser i morgontidningarna där det söker efter sex nyckelpersoner till snusverksamheten. “…vi har nu starka expansionsplaner för vår lansering av snus på den svenska marknaden”, heter det i annonsen.
“Snus är ingen okänd produkt för oss, vi har redan idag snusproduktion i Danmark, Norge och Island. Exakt hur det blir i Sverige återstår att se”, säger Birgitta Hendriksen.
House of Prince ingår i danska koncernen Scandinavian Tobacco Company där bland annat även norska JL Tiedemanns ingår. Tiedemanns håller sig främst till den norska marknaden där bolaget under det brutna räkenskapsåret 2001/2002 sålde 400 ton snus, eller cirka 17 miljoner dosor.
Gustavus en språngbräda
Scandinavian Tobbaco är den andra cigarettjätten på kort tid som aviserar planer på en inbrytning på den svenska snusmarknaden. Austria Tabak, numera ägt av brittiska Gallagher, meddelade tidigare i år samma planer. Deras inkörsport på marknaden är den lilla svenska tillverkaren Gustavus som köptes upp i år.
På Swedish Match förlorar man dock ingen sömn över hotet om ökad konkurrens på hemmaplan. Försök har gjorts förr, säger bolagets informationschef Bo Aulin, och hittills har konkurrenternas satsningar mest handlat om ord och väldigt lite handling.
“Från tid till annan görs det försök att komma in på den svenska snusmarknaden. Bland annat har US Tobacco gjort flera försök att komma in men inte lyckats. Att det nu kommer flera försök är varken överraskande eller anmärkningsvärt med tanke på att det går bra för oss”, säger han.
“Vi tror att vi har alla möjligheter att möta den konkurrensen med våra nuvarande produkter och med de produkter som vi tar fram.”
Skyhög marginal
Swedish Match snusverksamhet hade i det tredje kvartalet en rörelsemarginal på hela 45,3 procent och det är förstås det som lockar konkurrenterna. Med så god lönsamhet finns också utrymme för andra tillverkare att hålla rejält lägre priser för att locka över konsumenterna. Bo Aulin är dock inte så säker på att det är den vägen som eventuella konkurrenter kommer att välja.
“Vi har inte sett den tendensen ännu i de begränsade försök som gjorts att komma in på marknaden. Det finns ett antal faktorer att spela med och priset är bara en av dem”, säger han.
Ute i butikerna har Swedish Match också ett försprång gentemot konkurrenterna i form av de stora kyldiskar med snus som bolaget har uppställda. Några andra märken än Swedish Matchs egna är inte välkomna i dem, något som upprört bland andra Gallagher. Konkurrensverket har dock hittills avstått från att uttala sig i den frågan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.