Konjunktur
Annika Winsth: Den mörka Sverigebilden sänker svenska kronan
Hushållen ska räkna med fler räntehöjningar och att de får leva med högre räntor under en längre tid. Det var Nordeas budskap när bankens konjunkturrapport presenterades under tisdagen. Storbanken reviderar nu upp prognosen och räknar med att Riksbanken höjer styrräntan med 25 punkter två gånger under hösten innan den toppar på 4,25%.
“Det påverkar lågkonjunkturen som blir mer utdragen, och inte minst hushållen”, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth till Affärsvärlden.
“Många hushåll har nog inte riktigt tänkt sig att det här skulle bli så utdraget och lever av sparade pengar. Det kommer att bli besvärligare och man kommer att bli mer försiktig”, fortsätter hon.
Många varningssignaler
Annika Winsth tror att ett uppvaknande hos hushållen kommer under hösten när räntehöjningarna fortsätter dugga tätt. Det finns också flera varningssignaler som indikerar att arbetsmarknaden bromsar in. Efterfrågan på arbetskraft klingar av, varslen ökar och antalet tillfälligt anställda har fallit tillbaka.
“Vi är sannolikt bara veckor ifrån fler arbetslösa än för ett år sedan”, påpekade Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector under presskonferensen.
“Även om du själv inte är arbetslös är det alltid jobbigt att läsa om det. Det gör människor mer stressade och vi kommer också att se fler konkurser. All sådan information gör att folk blir lite mer bekymrade”, säger Annika Winsth.
Arbetslösheten kommer också få bostadspriserna att vända ner igen, spår Nordea, som till skillnad från till exempel Danske Bank håller fast vid att botten inte är nådd. Hushållen ska räkna med att bostadspriserna faller ytterligare 7% från dagens nivåer, enligt Nordea. De väntas bottna först sommaren 2024 när priserna har fallit 17,5% från toppnoteringen ifjol.
Alla vill prata euron
När Annika Winsth är ute och träffar företagen är kronförsvagning och en övergång till euron “det enda man vill prata om”, berättar hon.
“Det är inte bara importbolagen som påverkas av det här. Exportbolagen måste också hantera en växelkurs som är svår. De sätter ofta priser ett halvår, eller kanske ett år, i förväg och då är det bekymmersamt när du får den här rörelsen som vi har sett på kronan”, säger Annika Winsth och lägger till:
“Men det handlar också om ett signalvärde. Vi jämförs med andra länder och då sticker vi ut med en väldigt svag växelkurs.”
Enligt Annika Winsth är den svaga kronan priset vi betalar för den mörka bild av svensk ekonomi som fått fäste.
“Ett av problemen är den Sverigebild som har målats upp och som är oerhört mörk. Den stämmer inte fullt ut. Det skrivs mycket mörkare i internationell press än hur vi ser på svensk ekonomi. Men vi har varit usla på att tala om det. Vi har varit lite självgoda och tänkt att det är de som tänker fel”, säger hon.
På vem vilar ansvaret att justera bilden?
“Jag tycker att vi alla har ett ansvar. Sverige är ett av få länder där man pratar illa om sitt eget land. Det är väldigt få andra länder som gör det. Men lättast är det för finansministern (Elisabeth Svantesson, reds. anm.) som har de starka offentliga finanserna i rockärmen”, säger Nordeas chefekonom som också lyfter robusta banker och starka balansräkningar hos hushållen som svenska styrketecken.
Svaga kronan inte dålig för alla
Alla sektorer drabbas dock inte av kronförsvagningen och Nordeas chefekonom lyfter fram skog och gruvor som två exporttunga industrier som gynnas av läget – men som trots det uttrycker oro.
“De är inte alls beroende av import. För deras del är det mumma och det går jättebra för de bolagen. Sen är det klart att även andra exportbolag påverkas. I resultatet är det positivt för många av dem. Men jag upplever ändå att de är väldigt störda av läget”, säger Annika Winsth.
Nordea tror att vändningen för kronan kommer när andra centralbanker slutar med räntehöjningar.
“Det är besvärligt för oss om andra centralbanker höjer eftersom det påverkar kronan och vi importerar mer inflation. Vi sitter lite i knät, inte minst på den europeiska centralbanken”, säger Annika Winsth.
Under pressträffen påpekade hon att kronan kan passera 12-strecket mot euron “vilken dag som helst” och att kronkursen alltjämt är Riksbankens största huvudvärk.
“För svensk del är kronan en risk som gör att Riksbanken sitter mer pyrt till än andra.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.