Anna Kinberg Batra
Anna Kinberg Batra vill lagstifta kring Decemberöverenskommelsen
“Vi skulle behöva ett regelverk som förtydligar att största underlag också kan regera och genomföra sitt budgetbeslut. Det är bättre än en överenskommelse. Nu har vi sett de senaste veckorna att en överenskommelse lättare faller”, säger Anna Kinberg Batra enligt DN.
I somras intervjuade SIX News företrädare för bland annat Moderaterna och Socialdemokraterna kring frågan om huruvida man borde lagstifta kring Decemberöverenskommelsen och därmed åstadkomma budgetregler som gäller lika för alla partier.
Socialdemokraterna såg överlag inte behov av sådan lagstiftning. Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson föreföll något mer öppen för ny lagstiftning, bland annat med hänvisning till den översyn som partierna kom överens om att genomföra.
Decemberöverenskommelsen påverkar ju budgetprocessen. Tycker du att det är bra att ha det i en uppgörelse mellan partier eller borde man egentligen lagstifta kring budgetregler och liknande?
“Det är det som den översynen ska titta på – ska man stadfästa ytterligare? Ska vi ha en tydligare reglering in i riksdagsordningen kring vad man får och inte får göra till exempel? Det kan mycket vä0
vara så att om vi ändå menar att det ska vara på det sättet och alla ska respektera det, då kan man lika gärna regelbinda det tydligare”, sade Kristersson till SIX News under Almedalsveckan.
Så vissa delar av Decemberöverenskommelsen skulle man kunna lagstifta kring?
“Nja, man kan inte lagstifta fram hur partier ska rösta i budgetomröstningen. Det kommer aldrig att vara aktuellt överhuvudtaget”, sade han.
Men kring hur budgetprocessen ser ut?
“Vad man får bryta ut ur budgetar och vad man får stoppa in i budgetar och sådana saker – där tror jag att man kan komma snäppet längre än vart vi har kommit nu”, svarade Ulf Kristersson.
Statsminister Stefan Löfven ville i somras inte lagstifta om de demokratiska spelregler som sätts upp genom Decemberöverenskommelsen och som påverkade förutsättningarna för en minoritetsregering att klara statsministeromröstningen och att kunna få igenom sin budget i riksdagen.
“Nej, det här är en politisk uppgörelse utifrån den väldigt ovanliga situation som uppstod här i höstas, och då är det det som gäller”, sade Stefan Löfven till SIX News.
“Det är den avtalsmässiga lösningen”, tillade statsministern.
Inte heller finansminister Magdalena Andersson såg något behov av att lagstifta kring Decemberöverenskommelsen.
“Nej, det är en överenskommelse mellan olika partier. Jag tycker att det skulle vara olämpligt att lagstifta. Det är en typisk sådan fråga som man bör lösa i en överenskommelse”, svarade finansministern.
Du är bekväm med Decemberöverenskommelsen?
“Ja, absolut”, sade hon.
Decemberöverenskommelsen var avsedd att gälla till och med nästa mandatperiod, men sprack nyligen sedan Kristdemokraternas rikstingröstat emot den.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.