Ändrade löften från Orange
Orange lovade precis som de andra vinnarna av svenska 3G-licenser att mycket snabbt bygga ett rikstäckande nät i landet. Som helt ny och okänd aktör i Sverige gick bolaget också ut hårt med löften om nya arbetstillfällen och regionala satsningar när ansökan lämnades in den 1 september förra året.
I själva ansökan skrev Orange under rubriken ”Oranges åtagande i Sverige” att ”Vi är övertygade om att framgång kan nås endast genom att etablera en ömsesidig relation med Sverige och svenskarna som kommer alla parter till godo. Vi kommer att rekrytera och utbilda fler än 2 000 personer som ska bygga upp, administrera och underhålla vårt nät och dess tjänster.”
Mer än ett år senare har Orange 300 anställda varav ett flertal är experter som kommer från moderbolaget i Storbritannien och Frankrike. Enligt Oranges egna uppgifter väntas bolaget växa till omkring 1 000 anställda under de kommande åren, en halvering av de ursprunliga löftena.
”Det beror naturligtvis på vilken marknadsandel vi får. Nästa år pratar vi om att rekrytera 300 till 400 personer till”, säger Oranges presschef Anette Gregow.
Regionala satsningar har varit populärt i Sverige under många år. Orange riktade in sig också på detta under förra hösten. I ansökan lovade bolaget en omfattande etablering i Norrbotten om man vann en licens.
”Orange storsatsar i Norrbotten – skapar 350 nya arbetstillfällen i Norrbottens län”, förkunnades i ett pressmeddelande redan i september förra året.
Tanken var att bolagets kundtjänst med omkring 150 anställda skulle placeras i Boden. Dessutom skulle Orange driva ett utvecklingskontor i anslutning till Luleå tekniska universitet samt ha ett lokalt driftkontor i regionen.
Satsningen på ett utvecklingslaboratorium har inte kommit igång, även om Orange fortfarande säger sig vara intresserade av detta. Etableringen i Boden är samtidigt osäker.
”Kundtjänsten är inte på plats ännu. Vi vet inte var det blir. Inget beslut har fattats och det pågår fortfarande diskussioner. Vi tittar bland annat på om vi kan samarbeta med vårt bolag i Danmark”, säger Anette Gregow.
Orange, som ägs av brittiska Orange som i sin tur ägs av France Telecom, satte ihop ett brett konsortium av svenska delägare i samband med ansökningsprocessen förra hösten. Bredbandsbolaget, Framfab, Skanska och norska Schibsted var alla med på tåget, men ett år senare är bara Schibsted kvar sedan de övriga hoppat av projektet.
Processen att lösa ägarfrågorna har varit utdragen liksom förhandlingarna om att samarbeta kring utbyggnaden av det miljardslukande 3G-nätet. Orange skrev redan i maj på ett förhandsavtal med Europolitan och Hi3G om att trion skulle samarbeta om en stor del av det landstäckande nätet. Sex månader senare har parterna ännu inte enats om en slutlig avtalstext.
”Vi ligger fortfarande i förhandlingar. Det är ett samarbete som ska vara i 10 till 15 år så det är viktigt att det blir rätt. Vår intention är att samarbeta med dem och vi arbetar väldigt intentsivt på det för närvarande”, säger Anette Gregow.
Utbyggnaden av Oranges eget nät går ”enligt plan”. Men inte heller det stämmer, åtminstone inte om man jämför med de ursprungliga planerna. I ansökan lovade Orange kommersiella tjänster redan under hösten 2001.
Sedan dess har i och för sig hela 3G-branschen fått skjuta planerna på framtiden. Inte minst eftersom det ännu inte finns några terminaler på marknaden.
Idag vill Orange inte avslöja det interna startdatumet för 3G-tjänster i Sverige. En av de saker som bolaget måste lösa innan trafiken kan släppas på är vilken leverantör som ska sälja utrustningen till det egna nät som Orange också måste bygga. Orange är sist ut av licensvinnarna att offentliggöra leverantören. Valet hänger bland annat ihop med hur samarbetsavtalet med Hi3G och Europolitan skrivs, uppger Orange.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.