Andra AP-fonden på dubbla stolar
I fredags kom beskedet att Opica AB lägger bud på sjukvårdskoncernen Capio. Opica ägs av fonderna som utgör Apax Europe VI, Nordic Capital Fund VI och fonder förvaltade av Apax France.
Styrelsen har sagt att den inte kan rekommendera budet, och aktien handlas nu till en kurs som vida överstiger erbjudandet om 153 kronor per aktie. Senast handlades aktien till kursen 166 kronor och det verkar som att investerarkonsortiet kommer att få svårt att gå i land med en affär så länge budet inte höjs.
Det innebär också att Andra AP-fonden, som är största ägaren i Capio med 6,3 procent av aktierna, har hamnat på två stolar. Fonden har nämligen åtagit sig att investera närmare en halv miljard Nordic Capital Fund VI.
Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden, har ännu inte kommenterat budet offentligt.
Kan det uppstå en intressekonflikt här?
– Det är något som vi får ta ställning till när vi bestämt oss för hur vi ska se på budet. Men generellt sett så kontrollerar ju inte vi private equity-fondernas investeringsagenda.
Eva Halvarsson vill inte heller kommentera om hon ser några paralleller till Skandiaaffären.
– Vi får se hur det här kommer att hanteras och jag vill inte gå händelserna i förväg.
Andra AP-fonden tillhörde de mest högljudda motståndarna till Skandiaaffären innan man plötsligt kom med beskedet att fonden inte tänkte behålla sitt Skandiainnehav. Fonden hade köpt på sig ytterligare Skandiaaktier och ledningen hade flera gånger försäkrat att man tänkte äga sina Skandiaaktier under lång tid, trots Old Mutuals intåg i bolaget.
Samtidigt hade Andra AP-fonden investerat i Christer Gardells fond, Cevian, en investering som till och med ifrågasattes av finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg eftersom Cevian var en av de aktörer som mest högljutt propagerade för en försäljning av Skandia. Andra AP-fonden satt helt klart på två stolar, och hade svårt att inte trilla emellan.
Om ni i detta fall skulle tacka nej till budet på Capio skulle ni gå emot en av era andra investeringar.
– Jag är inte säker på att man behöver se det ur det perspektiv du pratar om. Vi är helt medvetna om att det kan uppstå den här typen av situationer och får värdera varje tillfälle för sig. I Nordic Capital gör man en bedömning av värdet på Capio, och nu får vi ser vilken bedömning vi gör, säger Eva Halvarsson.
Men om Nordic Capital skulle göra en väldigt god affär innebär det i princip att nuvarande aktieägare gör en sämre affär.
– Jag kan återkomma till den kommentaren när vi har bestämt oss.
Även femte största ägaren i Capio, AFA Försäkring med 3,7 procent av aktierna, riskerar att tvingas hantera en intressekonflikt om budet inte faller AFA Försäkring på läppen. AFA har nämligen också investerat i Apax Europe VI.
Anders Algotsson, chef för aktieförvaltningen på AFA Försäkring, uttryckte i en tidigare intervju med affärsvärlden att han var skeptisk till budet.
– Aktiekursen är högre än budet. Så det säger väl sig självt.
Men Lars Örstedt, chef för kapitalförvaltningen, anser inte att AFA riskerar att hamna i en intressekonflikt.
– Nej, varför skulle det innebära en intressekonflikt. Vi har ju inget med Apax investeringar att göra. Nu ska vi ta ställning till det bud som har kommit, och det gör vi utifrån Capios utgångspunkt. Något annat kan vi inte vare sig påverka eller ha synpunkter på, säger Lars Örstedt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.