Anders Igel het kandidat till VD-posten i Telia
Någon svårighet att hitta lämpliga VD-ar till Telia lär inte finnas. Svensk näringsliv är full av män med bakgrund inom telekomsektorn varav flera dessutom kan skylta med erfarenhet från att leda börsbolag, antingen direkt som vdar eller från jobb i ledande positioner. Därmed finns det ingen anledning för Telias ordförande Lars-Eric Petersson att söka sig utanför branschen för att hitta rätta person. Frågan blir snarare hur Telia, med svenska staten i ryggen, ska kunna formulera ett tillräckligt intressant erbjudande.
Här följer Ekonomi24:s lista över det hetaste kandidaterna: Anders Igel Daniel Johannesson Tomas Isaksson Lars Berg Ulf Dahlsten Lars-Johan Jarnheimer Sigrun Hjelmqvist Kenneth Karlberg Håkan Jansson Bo Hedström
Närmast till hands ligger att fråga Anders Igel, född 1951, styrelseledamot i Telia sedan ett år och lång erfarenhet som chef i Ericsson. Anders Igel är civilingenjör från KTH och civilekonomi från handelshögskolan i Stockholm. Han var chef för affärsområdet Infokom på Ericsson och ansvarig för den stora omstruktureringen av verksamheten under mitten av 1990-talet. Anders Igel var flitigt omnämnd som möjlig efterträdare till Lars Ramqvist på vd-posten i Ericsson. Han lämnade Ericsson i början av 1997, bara kort tid efter det att Sven-Christer Nilsson fått jobbet. Idag är Anders Igel vd för kontorsmaterialföretaget Esselte och bor i London. Sammantaget gör det Anders Igel till en i det närmaste ideal VD för Telia. Det som ligger honom i fatet är främst att han inte lyckades fullt ut med nedskärningarna inom Ericsson. Kritiken från fack och allmänheten blev massiv i samband med nedläggningen av Ericssons fabrik i Norrköping 1995, Totalt berördes 1400 anställda.
Lars Berg, 53 år, är en drömkandidat för Telia-jobbet. Han har telekomerfarenhet med 24 år på Ericsson, 4,5 år som Telia-chef, 1,5 år som chef för börsnoterade konglomeratet Mannesmans telekomdel som köptes av Vodafone. Nuförtiden håller Berg teknik- och branschkunnandet på topp i styrelserna för C Technologies, Net Insight, Wideyes, Ledstiernan och Askus. Det som ligger Lars Berg i fatet är att han redan varit Teliachef . Att gå tillbaka skulle bli svårt.
Europolitans före detta VD Tomas Isaksson, född 1954, har rykte om sig att ha organisatorisk förmåga och ledarkunskaper. Han jobbade på Ericsson mellan 1979 och 1994 och var bland annat ansvarig för att bygga mobilsystemet i 10-miljonersstaden Los Angeles. Numera finns Tomas Isaksson hos Europolitans huvudägare Vodafone, världens största mobiloperatör, där han är ansvarig för det globala arbetet med plattformar och perosnliga tjänster på internet. Numera bor han i San Francisco.
Om Telialedningen söker brett efter kompetenta svenska börs-VDar dyker Electroluxchefen Michael Treschow snabbt upp på listan. En annan person är Ulf Dahlsten, född 1946, före detta generaldirektör för Posten och numera framgångsrik chef på internetkonsulten Icon. Han är bred erfarenhet av att jobba med staten som ägare, att omstrukturera och expandera.
En kandidat med både politisk cred och branschkunskap är SJ-chefen Daniel Johannesson, född 1943. Johannesson har delat upp och bolagiserat delarna i SJ. Framöver väntar privatisering och börsnotering av trafikbolagen. Före styckjobbet på SJ har Johannesson skaffat sig branschkunskap som VD för Telia-utmanarna Tele2 och Telenordia. En fördel med Johannesson är att han är ledig för nytt uppdrag. En nackdel är hans höga ålder. För en vecka sedan sa han till Finanstidningen att han var klar på SJ och skulle söka jobb.
Värt att nämna är även Ericssons gamla USA-chef Bo Hedfors som efter trettio år i bolaget lämnade sommaren 1999 för ett toppjobb som vice vd för den amerikanska mobiltillverkaren Motorola. Idag är Hedfors ansvarig för Motorolas trådlösa internetuppkopplingar. På Motorolas hemsida är det Bo Hedfors som går igenom bolagets vision och strategi. Om han kan tänka sig att ta jobbet som Telia-chef är en annan fråga.
Möjliga kvinnliga VD-kandidater är få, beroende på att det generellt är glest bland kvinnorna inom den svenska it-branschen. Bland de få som lyckats hör Sigrun Hjelmquist, född 1956, och tidigare vd för Ericsson Microelectronics. Hon kom til Ericsson redan 1979 och lämnade i våras för att gå till riskkapitalbolaget Brain Heart Kapital. Trots att Sigrun Hjelmquist inte har samma erfarenhet som många av de utpekade männen i branschen kan hon mycket väl vara aktuell. Ericsson är ju känd för att kunna vaska fram bra chefsämnen genom hela organisationen.
Ett annat namn är Håkan Jansson, tidigare it-chef på Ericsson och ansvarig för Ericsson Infokom efterd et att Asnders Igek lämnat. Idag finns Håkan Jansson på Investor där han arbetar med riskkapitalinvesteringar inom it – och telekomsektorn. En som hade ett gott öga till Håkan Jansson var Lars Ramqvist, som är ordförande i Skandia idag och därmed kan lägga ett gott ord för Jansson till Lars-Eric Petersson. Daniel Johannesson är 57 år.
Netcoms VD Lars-Johan Jarnheimer, 40 år, nämns i spekulationer om ny Telia-chef. Jarnheimer är en skicklig marknadsförare, men saknar tyngd och internationell erfarenhet. Frågan är dessutom om han skulle klara av omställningen från Kinnevik och Jan Stenbeck till en roll som chef för ett halvstatligt Telia.
Internt på Telia är det svårt att hitta kandidater. Mobilchefen Kenneth Karlberg, 46, skulle kunna vara en intern lösning om Telia svängde om verksamheten mot mobilmarknaden. Men den inriktningen är för snäv med tanke på bredbandsutvecklingen och den konvergens som pågår.
Ekonomidirektören Reinhold Geijer, 47 år, Föreningsbankens förre VD, kan inte heller anses vara en VD-kandidat trots sin erfarenhet av att leda börsföretag. Geijer arbetade i skuggan av en sin starke ordförande Göran Collert. Både Telia och Reinhold Geijer behöver en stark VD. Därtill har Reinhold Geijer varit mindre än ett år som financhef på Telia och ett byte skulle skapa turbulens även på den posten.
Jan Rudberg, 55 år, chef för privatmarknaden, räknas inte till VD-kandidaterna efter som han bedöms som för lätt vikig som börs-vd. Rudbergs bakrgund är det annars inget fel på. Han var tidigare VD för Tele2, samt har varit vice vd i Nordbanken och vd för konsultföretaget Enator.
Sophie Nachemson-Ekwall
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.