Anders Elgemyr: Vansinnigt att gå med i euron nu

Carlsquare-VD:n Anders Elgemyr är likt fastighetsmiljardären Sven-Olof Johansson av åsikten att fortsatta räntehöjningar är fel väg att gå för att komma till bukt med den svaga kronan. Om den uppblossade EMU-debatten säger han: "Det vore vansinnigt att gå över till euron nu när kronan är så svag."
Anders Elgemyr: Vansinnigt att gå med i euron nu - Anders Elgemyr
Anders Elgemyr. VD för Carlsquares Stockholmkontor. Bild: Carlsquare

Riksbanken har bedrivit en felaktig politik i 20 år, anser Anders Elgemyr, VD för investmentbanken och analysföretaget Carlsquare. Nu riskerar Erik Thedéen att ta i för mycket, menar han.

“Han är väldigt duktig och påläst. Problemet är att han också är väldigt hökaktig med ett särskilt fokus på obligations- och fastighetsmarknaden. Han ser att det finns en bubbla där som måste bort, vilket gör att han förmodligen kommer vara mer hökaktig än han behöver, tror jag.”

“Inflationen redan på väg ned”

I torsdags skruvade Riksbanken upp styrräntan med 25 punkter till 3,75%. Och enligt centralbankens prognos väntar ytterligare en höjning i år.

“Inflationen är redan på väg ned. Nu måste man vänta in effekterna av tidigare höjningar – inte höja mer”, konstaterar Elgemyr.

Behöver vi inte räntehöjningar för att stärka kronan?

“Många gånger är det så. Men i det läget vi befinner oss just nu är det mer rimligt att avvakta med höjningar då inflationen redan är på väg ned efter de rekordsnabba tidigare höjningarna. För det finns en oro kring den svenska kronan på grund av en systemkritisk risk i Sverige kopplat till fastighetssektorn.”

Räds fastighetssmäll i Sverige

I USA är en fastighetsbubbla på väg, konstaterar Elgemyr. Många fastigheter gapar tomma, särskilt i San Francisco där vakansgraden är uppemot 30%. Konsekvensen blir att fastighetssektorn undviks.

“Bankerna i USA försöker få bort fastigheter från sina balansräkningar. Och de vi pratat med tänker att det kommer smälla i Sverige. Riksbankens räntehöjningar leder bara till ännu mer stress för fastighetssektorn då de är mest räntekänsliga. Då skapar det ett tryck emot kronan så att den sänks ännu mer vilket i sig leder till högre inflation.”

I en intervju med Di nyligen menade fastighetsveteranen Sven-Olof Johansson att den svenska kronan kommer stärkas när Riksbanken sänker räntan, då det är fastighetsoron som pressar kronan. En spaning som senare avfärdades av bland andra Första AP-fondens Kristin Magnusson Bernard.

Anders Elgemyr håller dock med miljardären i stora drag.

“Sven-Olof är nog rätt ute här. Jag tycker inte att man ska sänka räntan nu, men definitivt inte fortsätta höja. Felsynen är att man tror att vi lever i någon slags inflationskris som bygger på kriget i Ukraina, vilket är helt missförstått.”

Den svaga kronan har enligt Elgemyr snarare att göra med energikrisen.

“Inflationen tog fart på grund av att oljepriset stack iväg i augusti i förra året. Det som en konsekvens av att man försökt ställa om till fossilfritt för snabbt. Bland annat lades kärn- och kolkraftverk ned i tron om att vi skulle kunna kompensera för dessa med fossilfri energi, som sol- och vindkraft”, säger han och fortsätter:

“Man har försökt ställa om för snabbt vilket lett till en självskapad energikris som i sin tur har eldat på inflationen.”

“Vansinnigt” gå med i euron nu

På frågan om vi ska gå över till euron konstaterar Anders Elgemyr att det vore dumt så länge kronan står så pass lågt.

“Det finns både för- och nackdelar och min slutsats är att det vore bättre att behålla kronan. Det vore vansinnigt att gå över till euron nu när den är så svag.”

Carlsquare är en global investmentbank som arbetar med företagsförvärv och börsnoteringar. Bolaget har kontor i bland annat Tyskland, England, Frankrike, Sverige och USA.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.