Anders Borg: ”Inflationen är död”
Europa riskerar en lång period av stagnation. Effekterna av ett illa fungerande banksystem, en snabb digitalisering som ställer om hela sektorer av samhället och samtidigt globaliseringen blir fortsatt mycket låg prispress, säger tidigare finansministern Anders Borg i en intervju med Affärsvärlden.
– I praktiken, för ett land som Sverige, är inflationen död under överblickbar tid. För en kontinent som Europa är inflationen död, säger Anders Borg.
Han ser en påtaglig risk för att växelkurser i nollräntemiljön tenderar att röra sig irrationellt. Han pekar på att i små stabila länder som Schweiz, Chile och Israel har centralbankerna tappat greppet om valutan.
-Det är ytterst farligt för ett exportberoende land som Sverige.
Den traditionella metoden för centralbanker, att vara så förutsägbara och tråkiga som möjligt, fungerar inte längre. Den tidigare finansministern ser därför en ny roll för Riksbanken.
-I den nuvarande miljön är det en fördel om Riksbanken agerar mindre förutsägbart, relativt kraftfullt, att man överraskar marknaden, agerar mellan möten och visar att det finns en nedåtrisk i kronan. Att den inte fastnar i en trend uppåt. Man måste agera.
Detta är en kortare version av intervjun Anders Borg. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.