Aktieråd
Analytikernas dom för de riktigt starka aktierna – här är det köpläge: ”Undervärderat”
Afv går nu igenom värderingen för några av de starkare aktierna runt om i världen - däribland Adidas, Nike, Björn Borg, Celsius och flera gymkedjor.
Actics aktie har rusat mer än 50% på kort tid. Samtidigt har Harald Mix private equity-bolag Altor sålde hela innehavet i SATS. Men vad säger egentligen analytikerna om världens träningsrelaterade aktier?
De ser stor uppsida i kurskraschade Celsius och säljläge i skattedrabbade XXL.
Stor uppsida i Celsius
Celsius är känt för sina energidrycker och har rusat 2675% på fem år – trots att aktien har mer än halverats från kurstoppen på 100 USD i maj. Raset har dock skapat ett attraktivt köpläge, enligt analytikerna. Hela 15 av 19 analytiker sätter köp på aktien och uppsidan till deras genomsnittliga riktkurs uppgår till 65%. Det är mestpå Afv:s lista över många av världens starkaste aktier. Detta trots att Celsius-aktien värderas högst på analytikernas vinstprognoser för 2025.
Billiga gymkedjor i Norden
Bland världens gymkedjor sticker två nordiska aktörer ut som särskilt billiga – Actic och SATS.
Actic är det minsta bolaget på vår lista över världens träningsaktier. Börsvärdet uppgår till ynka 175 miljoner kronor. De enda som följer gymkedjan är SEB och de bedömer att den svenska gymkedjan handlas till P/E 8,4 för vinsten 2025. Det gör bolaget billigast på listan.
SATS framstår inte heller som särskilt dyr – varken på innevarande eller nästa år. P/E-talet om 13 på innevarande år är nämligen lägst bland samtliga träningsaktier.
Svensk förvaltare gymmar i Nederländerna
Men det är inte de nordiska gymkedjorna som lockar svenska fondförvaltare. Lannebo Europa Småbolag med Filip Boman i spetsen har nämligen fyllt 2,3% av fonden med Basic-Fit – en europeisk gymkedja. Gymkedjan har fler än 1500 gym och 4,1 miljoner medlemmar i bland annat Frankrike, Nederländerna och Spanien.
Vilka är de främsta anledningarna till att ni har valt att investera i Basic-Fit?
“Vi tror på den långsiktiga trenden att människor lägger mer tid och pengar på sin hälsa. Basic-Fit är en av de ledande gymkedjorna i Europa och har stor möjlighet att växa i marknader som inte är överetablerade såsom Spanien och Frankrike. Vi tycker dessutom att bolaget är undervärderat givet tillväxtmöjligheter och riskprofil. Bolaget värderas på sju gånger årets Ev/Ebitda vilket är lägsta nivån under företagets åtta år på börsen”, säger Boman.
Vilka är de största utmaningarna som Basic-Fit och branschen står inför, och hur tror ni företagen kommer att hantera dessa?
“Jag tror gymbranschen fortfarande lider av sviter av Covid samt av överetablering på sina håll. Basic-Fit har lyckats ta sig igenom den tuffa Covidperioden och ekonomisk nedgång i Europa och ser finansiellt relativt starka ut. Dock kan man inte växa på samma sätt som planerades för några år sedan utan måste noga balansera tillväxt med lönsamhet och koll på balansräkning. Naturligtvis måste gymmen också klara av att erbjuda tillräckligt bra kundupplevelse och konkurrera med många nya gymkoncept som dyker upp hela tiden.”
Hur jämför sig Basic-Fit med inhemska gymkedjor såsom Actic och SATS?
“Basic-Fit är främst en lågkostnadskedja och växer i marknader som inte har samma grad av penetration som i Norden.”
Analytikernas vy på Basic-Fit-aktien är också positiv. Fem av åtta sätter köp och uppsidan till analytikernas genomsnittliga riktkurs imponerar på 40%.
Avvakta med klädgiganterna
Nike och Adidas är störst bland de starka aktierna på Afv:s lista, sett till börsvärde. Men de är inte störst favoriter bland analytikerna. Uppsidan i Nike och Adidas uppgår till 8,6% respektive 5,3%.
Istället är det klädbolaget Lululemon som favoritiseras. Här har 26 av 40 analytiker en köprekommendation. Värderingen verkar inte heller ansträngd. P/E-talet för Lululemon uppgår till 19 och 17 på analytikernas vinstprognoser för 2024 respektive 2025. Det kan jämföras med de genomsnittliga P/E-talen på vår lista om 29 och 21 för samma år.
Säljläge i XXL
Två aktier utan ett enda köpråd är norska sportbutikskedjan XXL och amerikanska Garmin.
Trots att XXL-aktien är ner mer än 96% på tre år tar analytikerna höjd för fortsatt kräftgång. Genomsnittet av fem riktkurser indikerar en nedsida på drygt 6%.
Garmin som tillverkar bland annat pulsmätare och träningsklockor har gått bra mycket bättre på börsen. Aktien är oförändrad på tre år men har mer än fördubblats sedan hösten 2022.
Nedan finner du analytikernas estimat, råd och upp-/nedsida till genomsnittlig riktkurs för Affärsvärldens urval av träningsaktier.
Läs också:
Lista: Europas billigaste aktier – Volvo Cars och Intrum tar plats
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.