Analytikerna: Tunn uppsida i fastighetssektorn – men köp Catena

Sälj SBB och Wallenstam men köp Catena, även om uppsidan är begränsad. Det visar Afv:s genomgång av fastighetsanalytikerna i Factsets databas.
Analytikerna: Tunn uppsida i fastighetssektorn – men köp Catena - Catena, Wallenstam, Bonava, SBB Leiv
Afv har sammanställt framåtblickande värdering, analytikernas råd och uppsida till genomsnittlig riktkurs för alla fastighetsbolag på Stockholmsbörsen.

Rapportperioden har startat och ögonen riktas direkt mot fastighetssektorn, som är först ut att presentera sina siffror. Inte minst Catena, Diös, Fabege och Platzer som kom med sina Q2-rapporter den 5 juli. Marknaden har överlag reagerat positivt på dessa och skickat upp flera fastighetsaktier.  

Men ser analytikerna fortsatt uppsida i sektorn? Nej, visar vår sammanställning av data från Factsets databas.

Ser ingen uppsida 

Uppsidan till analytikernas genomsnittliga riktkurs för fastighetsbolagen är nästintill obefintlig. K2A och Bonava sticker ut från mängden med en uppsida på 25% respektive 14%. Dock verkar risken vara hög då ingen analytiker har modet att sätta köp på aktierna.

Dessa två verkar också vara billigast sett till sina bokförda värden (P/B) på estimat för 2024. Å andra sidan är de de enda som förväntas redovisa en förlust för helåret. 

Längst ner på listan hittar vi SBB och Wallenstam med tvåsiffrig nedsida. Det Ilija Batljan-grundade bolaget har trots detta näst-högst förväntad direktavkastning efter Wihlborgs. 

I juni var SBB på tapeten efter att samhällsfastighetsbolaget meddelade att de ska återköpa upp till 50-miljoner D-aktier. I podden Fastighet & Finans berättade VD Leiv Synnes att “D-aktier kanske inte är så bra instrument för SBB att ha, och kanske inte så bra instrument för aktieägarna att äga.”

Positiva till Catena 

Rapporterande Catena är det enda fastighetsbolaget med fem köp- och inga säljråd. Men en stor del av uppsidan verkar vara tagen då analytikernas samlade riktkurs är bara någon procent över dagens nivå.

Aktien steg under fredagen efter att ha förvärvat 180 000 kvadratmeter till sin fastighetsportfölj under det andra kvartalet. Afv:s Daniel Zetterberg köpstämplade logistikjätten den 16 mars varpå aktien har stigit drygt 18% sedan dess. Du hittar analysen alldeles intill.

Nedan finner du analytikernas estimat, råd och upp-/nedsida till genomsnittlig riktkurs för fastighetsbolagen på Stockholmsbörsen. För att vara med i urvalet måste bolaget följas av minst tre analytiker.

Läs även:

Analytikerna: Här är högutdelarna för 2025 – Handelsbanken i topp

SBB senarelägger räntebetalningar på hybridobligationer

Så värderas OMXS30-bolagen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.