Analytikerna: Storbankerna att köpa och sälja – så här hög blir direktavkastningen

Nordea och Danske Bank är de nordiska storbanker där analytikerna ser störst uppsida, visar Afv:s sammanställning. Danske Bank och Handelsbanken också högst förväntad direktavkastning - SEB lägst.
Analytikerna: Storbankerna att köpa och sälja – så här hög blir direktavkastningen - Storbankernas VDar. (5)
Afv har sammanställt framåtblickande värdering, analytikernas råd och uppsida till analytikernas genomsnittliga riktkurs för alla storbanker i Norden. I bild syns respektive VD på respektive storbank på Stockholmsbörsen - Michael Green (Handelsbanken), Frank Vang-Jensen (Nordea), Johan Torgeby (SEB) och Jens Henriksson (Swedbank).

Snart ska de nordiska storbankerna bekänna färg för det tredje kvartalet. Först ut är Nordea den 17 oktober. Men vad är konsensus inför Q3-rapporterna? Och bör man köpa storbankerna nu? Afv har sammanställt vad analytikerna som ingår i i Factsets databas förväntar sig.

Bank EPS Q3E 2024 (SEK) Förändring från Q3 2024
Nordea 4,0* -8,8%
DNB 6,4 0,3%
SEB 4,2 -17%
Swedbank 7,0 -14%
Handelsbanken 3,3 -13%
Danske Bank 10* 2,7%
GENOMSNITT -8,4%
MEDIAN -11%
*Har konverterats till SEK från Euro/DKK

Vinsten faller

Analytikerna tror att samtliga storbanker på Stockholmsbörsen kommer se sin vinst minska tvåsiffrigt i det tredje kvartalet. SEB förväntas ha den sämsta vinstutvecklingen, där konsensus är att vinst per aktie ska minska 17% jämfört med i fjol. Det är cirka åtta procentenheter lägre än genomsnittet för samtliga nordiska storbanker.

Sektorkollegorna DNB och Danske Bank går emot trenden när det gäller de förväntade fallande vinsterna. DNB väntas rapportera en i princip oförändrad vinst medan Danskes vinst kommer öka 2,7%, enligt estimaten.

Köp Nordea och Danske

Nordea framstår som den mest köpvärda storbanken i Norden. Detta trots att vinsten ska minska både i det tredje kvartalet och 2025 enligt analytikernas prognoser.

Banken har 18 hela köpråd av 27 totala råd. Uppsidan till analytikernas genomsnittliga riktkurs uppgår till hyggliga 25% – mer än någon annan storbank i Norden. Värderingen är näst lägst bland samtliga storbanker och direktavkastningen uppgår till generösa 9,2% på estimat för 2025.

Nordea väntas också genomföra återköp av egna aktier nästa år, motsvarande 2,4% av dagens börsvärde.

Danske Banks direktavkastning väntas uppgå till cirka 12% 2025 och banken väntas dessutom återköpa 4,6% av sina egna aktier samma år.

Analytikerna verkar tilltalas av Danske-aktien då 15 av 24 analytiker rekommenderar köp, med en genomsnittlig uppsida på 24%. Värderingen är dessutom den lägsta på hela listan – både på vinsten på innevarande och nästa år.

Handelsbanken ratas

En relativ majoritet av analytikerna tycker att man ska sälja Handelsbankens aktie. Detta trots en hög direktavkastning på cirka 11% 2025E – mer än någon annan storbank på Stockholmsbörsen. Direktavkastningen baseras på vinsten för 2024.

Nedan finner du estimat, uppsida till analytikernas genomsnittliga riktkurs och råd för de sex storbankerna i Norden.

Läs mer:

Lista: Så höga bolåneräntor har bankerna

Danske: Utdelningssäsongen närmar sig – köp Nordea, SEB och Handelsbanken

Handelsbanken: Tio aktier som blir vinnare på den gröna omställningen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.