Analytikerna: Så mycket växer Saab – här är försvarsaktierna att köpa

Saab visar färg för det tredje kvartalet till veckan. Analytikerna tror på rejäl vinsttillväxt - men det är den svenska försvarsjätten som är favoriten i sektorn. Det visar Afv:s genomgång av Factsets databas.
Analytikerna: Så mycket växer Saab – här är försvarsaktierna att köpa - Saab-Carl-Gustaf-M4-FMV_01
Carl-Gustaf M4. Foto: Saab

“När freden kommer och vi ser ett slut på kriget i Ukraina kommer det att vara negativt för alla försvarsaktier. Samtidigt har orderboken i Saab bara växt och växt utan att man riktigt fått någon utväxling för det. Dessutom har man haveriet i Brasilien att förklara och Saab är ju tjänstemannastyrt. Jag tror att marknaden kommer att bli besviken för hur Saab hanterar den här rapporten. Aktien går ner 8%”, spekulerar börspoddaren och Afv-krönikören John Skogman inför försvarsjättens rapport på tisdag.

Men vad tror då analytikerna om Saab ett par dagar innan rapportsläppet?

På den positiva sidan hittar vi Pareto, som ser köpläge i försvarsjätten efter ett ras på 6% på uppgifterna om att DOJ utreder försvarsjättens Gripen-affär med Brasilien från 2014.

“Ser man till de kommande tre åren så har man en fantastisk tillväxtresa framför sig. Nu i Q3 får man titta på kassaflödena och hoppas på att de kommer tillbaka till de nivåer man förväntade sig i början av året”, har Pareto-analytikern Tom Guinchard sagt till Affärsvärlden.

På tisdag den 22 oktober får vi veta om marknaden handlar Saab-aktien i linje med Skogmans pessimism, eller Paretos långsiktigt optimistiska vy.

Analytikernas estimat inför Q3

Estimat inför Q3
Omsättning 13 462 Mkr
Tillväxt YoY 17%
Ebit 1 133 Mkr
Tillväxt YoY 32%
EPS 1,61
Tillväxt YoY 33%
Fritt kassaflöde* 2 206 Mkr
Tillväxt YoY e.m**
*Baserat på endast ett analytikerestimat.
**Ej meningsfullt. Saabs fria kassaflöde var negativt Q3 2023.Källa: Factset 18/10

Fem analytiker har lämnat estimat för omsättning, Ebit och EPS för Saabs tredje kvartal. Genomsnittet av deras estimat indikerar att omsättningen väntas växa 17% i kvartalet. Det är en inbromsning från det första och andra kvartalet, då försvarsbolaget växte med drygt 20% på årsbasis.

Samma analytiker tror att Ebit och vinst per aktie kommer stiga med drygt 30% jämfört med fjolårets tredje kvartal. Ebit- och vinstmarginalen väntas uppgå till 8,4% respektive 6,4%. Det att jämföra med 7,8% respektive 5,7% i Q3 2023.

Saabs VD Micael Johansson
Saabs VD Micael Johansson

Köp konkurrenten istället

Åtta analytiker har rekommendationer för Saab, varav tre är köp och ett är sälj. Uppsidan till analytikernas genomsnittliga riktkurs uppgår till 15%, cirka fem procentenheter mer än genomsnittet bland försvarsjättens peers.

Analytikernas favoritaktie i försvarssektorn verkar vara Leonardo. Det italienska försvarsbolaget liknar Saab på det sätt att de utvecklar och tillverkar flygplan, helikoptrar, satelliter, raketer, komponenter för rymdfart, med mera.

11 av 14 analytiker som följer Leonardo har stämplat aktien med ett köpråd. Inget annat försvarsbolag i vår sammanställning har en större andel köpråd (79% för Leonardo). Här ser genomsnittet av analytikerna en uppsida om 21%, vilket är mest bland samtliga. Värderingen är också låg jämfört med övriga, med P/E-tal på 14 och 13 för analytikernas estimerade vinst för 2024 och 2025.

Nedan finner du analytikernas estimat, råd och upp-/nedsida till genomsnittlig riktkurs för Saab och Affärsvärldens urval av försvarsaktier.

LÄS MER:

Saab lanserar ny telekrigssensor

Analytikerna: Storbankerna att köpa och sälja – så här hög blir direktavkastningen

Lista: Börsbolagen med högst direktavkastning – värstingen landar på över 16%

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från AMF