Analytikerna om årets bästa aktier: Köp Hexatronic – liten uppsida i Saab

Analytikerna tycker att man ska köpa Millicom och Hexatronic - men avvakta med Scandic Hotels och Nordnet. Det visar Afv:s genomgång av analytikernas syn på årets bästa aktier på Stockholmsbörsen.
Analytikerna om årets bästa aktier: Köp Hexatronic – liten uppsida i Saab - Jens Mathiesen, Lars-Åke Norling, Henrik Larsson
Afv har sammanställt framåtblickande värdering, analytikernas råd och uppsida till analytikernas genomsnittliga riktkurs för de aktier som har gått bäst på Stockholmsbörsen i år, i Factsets databas. I bild syns Jens Mathiesen - VD för Scandic Hotels, Lars-Åke Norling - VD för Nordnet, Henrik Lyon Larsson - VD för Hexatronic.

Stockholmsbörsens 30 bästa aktier sen årskiftet har rusat 50% i genomsnitt. Dessa är långt ifrån billiga på innevarande år, med ett P/E-tal på 38 på analytikernas vinstprognoser för 2024. Men vilka av årets vinnare på Stockholmsbörsen tycker analytikerna att man ska köpa och sälja?

Här finns mer att ge

Millicoms aktie har stigit knappt 50% i år – cirka 40 procentenheter bättre än breda OMXGI-index. Trots det tror åtta av elva analytiker att aktien har mer att ge och sätter köp på den. Uppsidan till analytikernas genomsnittliga riktkurs uppgår till 22%. Bolaget framstår som det billigaste av samtliga på Afv:s lista, med P/E-tal om 9,7 och 7,5 på analytikernas vinstprognoser för 2024 respektive 2025.

Så sent som i våras la franska Atlas Investissement ett bud på Millicom. Budet uppgick till 24 USD per aktie, motsvarande 253 kr. Afv:s Otto Klaar har kommenterat budsituationen. Du kan läsa kommentaren via länken alldeles intill.

En annan aktie som analytikerna ser positivt på är Hansa Biopharma. Fem analytiker följer medicinteknikbolaget och de ser en uppsida på otroliga 121% – trots att aktien redan har stigit 48% i år. Samtliga analytiker sätter köp på aktien men ingen tror att Hansa blir lönsamma inom de kommande åren. Det talar för att risken är hög – men uppsidan likaså.

Avvakta med Scandic och Nordnet

Överlag är analytikerna positiva till årets börsvinnare. De flesta bolagen på Afv:s lista saknar säljrekommendationer och uppsidan till analytikernas genomsnittliga riktkurs uppgår till 16%. Med det sagt finns det två aktier som analytikerna tycker att man ska avvakta med.

Scandic Hotels och Nordnet har stigit 40 respektive 33% i år, inklusive utdelningar. Men nu tycker analytikerkåren att investerare ska vara försiktiga med dessa. Scandic har två köp, neutrala och säljrekommendationer vardera och analytikerna ser att aktien ska ner 12% baserat på den genomsnittliga riktkursen. Nordnet har fem köp, fyra neutrala och fyra säljrekommendationer vilket får anses som splittrat. Analytikerna ser ingen uppsida i nätmäklaren.

Positiva till kursvinnarna

Teknikbolaget Verve Group (f.d. Media and Games Invest) och omtalade Hexatronic har mer än dubblats på börsen i år och utmärker sig som årets bästa aktier.

Trots den rejäla uppgången så ser analytikerna fortsatt potential om +30% i bägge aktier. Verve Group har sex köprekommendationer av åtta totalt. I Hexatronic sätter samtliga tre analytiker som följer bolaget köp.

Nedan finner du analytikernas estimat, uppsida till analytikernas genomsnittliga riktkurs och aktieråd för de aktier som gått bäst på Stockholmsbörsen i år. För att vara med i urvalet måste bolaget följas av minst tre analytiker.

LÄS ÄVEN:

Analytikerna: Här är aktierna att bottenfiska

Analytikerna om industribolagen: Köp Volvo och Sandvik – Nibe är näst dyrast

Afv listar: Mitt i börskaoset – här är 44 köpvärda aktier med potential

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.