Analytikern om verkstadsfallet på torsdagen: ”Volatilt nu”

Stockholmsbörsens verkstadssektor faller brett under torsdagshandeln. Enligt Nordeas analytiker Martin Björsell handlar det om en välbehövlig omkalibrering. "Marknaderna gick lite väl fort fram", säger han.
Martin Björsell, analytiker på Nordea,
Den viktigaste frågan för börsen framöver är om USA lyckas undvika en hårdlandning, säger Nordeas analytiker Martin Björsell. Foto: Nordea

Vid lunchtid på torsdagen var bjässar som Atlas Copco, Assa Abloy, Sandvik, Hexagon och SKF alla ner 1-2%. Martin Björsell bedömer att det delvis handlar om att förväntningarna nu sänks inför den stundande rapportsäsongen, efter en rad vinstvarningar och svag makrodata från Tyskland.

Men framför allt tror han att kursfallen kan kopplas till gårdagskvällens Fed-protokoll – och osäkerhet inför eftermiddagens amerikanska KPI-rapport.

Anteckningarna från det senaste Fed-mötet visade att den amerikanska centralbanken var oenig i beslutet att “dubbelsänka” räntan med 0,5 procentenheter i september.

“Det var ganska många som ville se en sänkning med bara 0,25 procentenheter”, säger Björsell.

Den “hökaktiga” tolkningen av protokollet, i kombination med fredagens oväntat starka amerikanska jobbsiffror, har fått vissa investerare att ta höjd för att det inte blir någon räntesänkning alls från Fed nästa månad, visar verktyget CME Fedwatch.

Martin Björsell konstaterar att ränteförväntningarna nu justeras, vilket slår särskilt hårt mot konjunkturkänsliga verkstadsbolag som skulle gynnas av kraftiga sänkningar och dess effekter på ekonomin. Samtidigt menar han att det i grunden är positivt att det nu sker en form av tillnyktring.

“De snabba räntesänkningar som marknaden prisade in för bara några veckor sedan förutsatte nästan att en katastrof skulle hända, det vill säga en hårdlandning i ekonomin. Och en sådan skulle inte vara bra för börsen.”

Analytikern tror att aktiemarknadens utveckling framåt kommer att styras av den amerikanska konjunkturen, där jobbrapporterna blir särskilt viktiga som indikatorer för den bredare ekonomin.

“Det är lite volatilt nu. Men om jobbdatan blir okej så kan marknaden våga hoppas på en mjuklandning”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Innehåll från annonsör