Analytikern om fastighetsaktierna som straffas hårdare av ränteoron

Ränteoron har fått fastighetsaktierna att darra under de första två veckorna på 2022. Handelsbankens fastighetsanalytiker Johan Edberg säger att fastighetsbolag med en viss typ av affärsmodell straffas extra hårt på börsen när ränteoron tilltar.
please do not use
Förvärvsintensiva fastighetsbolag straffas extra hårt på börsen när ränteoron tilltar.

Fastighetsaktierna har fått en trevande start på det nya året. Centralbankerna har visat mer hökaktiga signaler vilket har fått aktiekurserna att darra till.

Johan Edberg lager och logistik hett
Johan Edberg, analytiker på Handelsbanken.

Johan Edberg, fastighetsanalytiker på Handelsbanken, tror att det kan finnas en tendens att aktieägarna i bolag som gick väldigt starkt på börsen under 2021 vill sälja av lite för att ta hem vinst. Han säger att fastighetsbolag vars affärsmodell bygger på att öka sin vinst genom förvärv blir mer straffade när det råder osäkerhet kring ränteutvecklingen.

”En sådan affärsmodell bygger på att låna billigt och köpa tillgångar som avkastar bättre, men är samtidigt starkt kopplad till goda finansieringsförutsättningar. Så fort det kommer signaler om att räntorna är på väg uppåt påverkas den typen av aktier direkt. Balder och Sagax är exempel på det. Denna kategori av bolag var också de som utvecklades starkast på börsen under 2021.”

Han säger att ränterörelserna kommer ha en stark inverkan på hur aktiekurserna hos fastighetsbolagen går under 2022.

”Jag tror inte att vi kommer få se några radikala förändringar i det fundamentala, det vill säga på efterfrågan inom segment som kontor, logistik eller bostäder, men värderingarna kommer vara starkt kopplade till hur räntorna utvecklas”, säger han och fortsätter:

”Alla fastighetsbolag har blivit finansiella konstruktioner där deras verksamhet, förutom att äga fastigheter, i princip handlar lika mycket om finansieringsmarknaden. Många fastighetsbolag har sin finansiering mot obligationsmarknaden. Det kan vara fördelaktigt och ge väldigt bra lånevillkor, men den kan också plötsligt kollapsa vilket vi såg i mars 2020. När man investerar i fastighetsbolag måste man ha lika bra uppfattning om skuldsidan som tillgångssidan.”

Förstår kursreaktionen i Castellum

Veckans stora händelse turbulensen i Castellum. Bolaget gick ut med ett pressmeddelande under måndagskvällen att Biljana Pehrsson lämnar VD-rollen efter 33 dagar på posten och att Rutger Arnhult, som tidigare var styrelseordförande, kliver in istället. Aktien handlades ner drygt 4% under tisdagen.

”Jag kan förstå att det blev en kursreaktion i Castellum under tisdagen. Osäkerheten gjorde att den handlades ner. Om sedan just 4,3% som den handlades ner under tisdagen är rimligt är svårt att svara på. Men jag tycker att det är rimligt att riskpremien ökar när osäkerheten stiger, vilket trycker ner aktien”, säger Johan Edberg.

Bolag Kursutveckling 2022 Kursutveckling 1 år
Atrium Ljungberg -3,41% 17,78%
Balder -9,82% 40,49%
Castellum -7,67% 10,40%
Catena -4,52% 40,60%
Corem B -11,79% 54,42%
Fabege -4,92% 12,36%
Fastpartner A -5,60% 25,66%
Hufvudstaden -1,0% 2,10%
K-Fast -11,49% 72,38%
NP3 Fastigheter -13,10% 164,71%
Nyfosa -6,92% 74,62%
Pandox -3,42% 1,15%
Platzer -5,16% 20,19%
Sagax B -10,49% 64,66%
SBB -5,63% 127,27%
Wallenstam -9,52% 21,41%
Wihlborgs -5,79% 5,22%
Källa: Avanza
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.