Astra Zeneca
Analytikern om Astra Zenecas ras och ESG-risken: ”Det är absolut lite läskigt”
Däremot kan Astra hoppas på ett Donald Trump-lyft, tror Nordea-analytikern.
Det var ett historiskt ras på 7,8% för läkemedelsjätten Astra Zeneca igår. Delar av nedgången hämtas igen på onsdagsmorgonen och aktien är upp 2%. Det beror delvis på en dollareffekt då kronan försvagas kraftigt efter det amerikanska valet. Men det är också naturligt med en rekyl enligt Nordeas analytiker Viktor Sundberg som bevakar bolaget och redan förra veckan varnade om läkemedeljättens problem i Kina.
“Det var ett historiskt fall igår. Kina-nyheten är allvarlig, men aktien ska inte ner nästan 8% på en sån nyhet. Om man jämför med andra stora ras som Astra Zeneca haft, så har de, enligt oss, varit på lite värre nyheter än det som kom igår”, säger Viktor Sundberg till Affärsvärlden.
Igår publicerades uppgifter om att dussintals ledande befattningshavare vid Astra Zenecas kinesiska verksamhet ska ha varit inblandade i ett pågående fall av försäkringsbedrägeri. Aktien har pressats efter att bolaget i förra veckan meddelade att Kina-chefen Leon Wang utreds av myndigheterna i landet och samarbetar kring undersökningen.
Var gårdagens ras obefogat?
“Nej, vi har lite information om vad som händer i Kina. Vi behöver tolka uppgifterna med försiktighet då det är statskontrollerad media som rapporterar det. Men det är ändå uppgifter om ett omfattande bedrägeri där över 100 anställda och 12-13 chefer nu utreds. Det behöver tas på allvar”.
ASTRA ZENECA KOMMENTERAR INTE PÅGÅENDE UTREDNINGEN
Astra Zeneca har nu uttalat sig om nyheten, om än knapphändigt.
“Vi har som policy att inte kommentera spekulativa medierapporter, inklusive sådana som rör pågående utredningar i Kina. Om så begärs kommer vi att samarbeta fullt ut med de kinesiska myndigheterna. Vi fortsätter att leverera våra livsförändrande läkemedel till patienter i Kina och vår verksamhet fortgår”, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.
Viktor Sundberg säger att många drar paralleller till läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline som dömdes till att böta 490 Mln dollar i Kina 2014.
“I ett dåligt scenario skulle Astra Zeneca kunna åka på det också. Det är absolut lite läskigt”, säger Viktor Sundberg.
Han lyfter också att det nu blir en ESG-risk i bolaget och att marknaden ifrågasätter bolagsstyrningen: vilka har vetat om bedrägeriet, vilka har tyckt det är okej och har det pågått i flera år? I kinesiska medier spekuleras det i om Astra Zenecas ledning i Kina sett mellan fingrarna.
“Det är något som Kinas myndigheter ser mer allvarligt på. Om det inte bara varit gräsrotsäljare utan att det också funnits de som är högre upp i organisationen som har tillåtit det här.”
“Det som behövs nu är information till marknaden om hur omfattande det varit.”
TRUMPSEGER POSITIVT FÖR LÄKEMEDELSBOLAGET
Även om ett slutgiltigt resultat dröjer i det amerikanska presidentvalet så har både Fox News och Reuters utropat Donald Trump till segrare. Och en republikansk president är positiv för Astra Zeneca.
“En republikansk seger är lite bättre för läkemedelsindustrin i alla fall. Demokraterna har varit lite mer tydliga på att de vill lägga sig i hur marknaden prissätter läkemedel i USA. Donald Trump tror vi mer är en person som vill att marknaden ska lösa de prissättningsmekanismer som är i USA. Att man inte ska lägga sig i lika mycket. Och det kan gynna läkemedelssektorn.”
Läs mer: Astra Zeneca sjunker rejält efter uppgifter kring Kina-utredning
Läs mer: Saab och Nibe tappar på Trump-seger
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.