Analytikern efter Saabs ras: ”Har en fantastisk tillväxtresa framför sig”

Efter flera års uppgång har Saab tappat 20% de senaste månaderna.
Raset förstärktes under fredagen efter att försvarsjätten meddelat att man utreds av det amerikanska justitiedepartementet.
"Jag tycker det är lite lustigt att det kommer upp just i de här tillfällena när Saab accelererar sin geografiska expansion", säger Paretos analytiker Tom Guinchard till Affärsvärlden.
Analytikern efter Saabs ras: ”Har en fantastisk tillväxtresa framför sig” - Kopia av Kopia av Kopia av Dubbel (2)
Paretos analytiker Tom Guinchard och två Jas Gripen-plan. Foto: Pressbilder

Saabs aktie backade på torsdagen över 6% på uppgifterna om att DOJ utreder försvarsjättens Gripen-affär med Brasilien från 2014. På fredagen tappade aktien ytterligare 2%.

”Vi har ingen detaljerad information om vad ärendet gäller annat än att det rör Gripen-affären till Brasilien”, kommenterade Saabs presschef situationen till Dagens industri.

“Vi noterar Saabs pressmeddelande och att bolaget vill dela information och samarbeta med det amerikanska justitiedepartementet, men vi har inga ytterligare kommentarer”, säger Jacob Lund, Chief Communications & Sustainability Officer på Investor, till Affärsvärlden.

Wallenbergs investmentbolag är största ägare i Saab med över 30% av kapitalet.

Analytikern: “Lite lustigt”

Paretos analytiker Tom Guinchard ifrågasätter tidpunkten för utredningen.

“Jag ser ju inte riktigt varför man tar upp det här nu. Det har varit lite spekulation kring nya Gripen-affärer, både senast i Thailand men även i Filippinerna, Colombia och Peru där både Saab och Lockheed Martin framförallt är med och bjuder på de kontrakten. Det är väldigt begränsad information generellt sett, men jag tycker det är lite lustigt att det kommer upp just i de här tillfällena när Saab accelererar sin geografiska expansion och börjar ta relevanta marknadsandelar i USA”, säger han.

Och trots att Lockheed Martin sockrade sitt erbjudande till Thailand valde man ändå Saab, betonar Guinchard.

Två av Saab tillverkade JAS 39 Gripen passerar F17 i Kallinge.
Foto: Johan Nilsson/TT

“Fantastisk tillväxtresa framför sig”

Analytikern tycker inte heller att marknadens reaktion var särskilt överdriven. Och informationen förändrar inte hans positiva syn på aktien.

“Ser man till de kommande tre åren så har man en fantastisk tillväxtresa framför sig. Nu i Q3 får man titta på kassaflödena och hoppas på att de kommer tillbaka till de nivåer man förväntade sig i början av året”, säger Guinchard.

De som är lite mer negativa till Saab pekar ju på en potentiell vapenvila mellan Ryssland och Ukraina. Hur ser du på det?

“Det är svårt att spekulera i den dialogen, såklart. Bloomberg publicerade en artikel avseende fredsförhandlingar som man sedan tog bort. Sen var Zelenskyj ute och dementerade de här ryktena senast i morse.

Begränsad påverkan av valet

En annan dimension som är viktig för Saabs tillväxt är det amerikanska stödet till Ukraina.

Guinchard ser en begränsad påverkan beroende på vem som röstas till makten i USA-valet i november.

“Sen är frågan hur man finansierar det. Nu har det ju varit donationer, det kanske det inte blir framöver. Men jag är svårt att se att man rycker allt stöd från amerikanskt håll till Ukraina”, säger han.

Det långsiktiga caset i Saab, spår Paretos analytiker, är den upprustning Europa står inför.

“Där har du 10-15 år av stark tillväxt”, säger Guinchard.

Pareto har en köprekommendation på Saab med en riktkurs på 285 kronor.

ESG-aspekten i Saab, hur ser du på den här och nu?

“Det har varit mycket diskussioner kring ESG generellt. Och det man har sett om man blickar tillbaka de senaste tio åren är att ESG-fonderna ju fortfarande har undervikt försvarsaktier generellt, men undervikten har ju kommit ner de senaste fyra åren också”, säger analytikern.

Samtidigt finns det en tydlig strategiförändring, noterar Guinchard, där de svenska storbankerna nu har en annan hållning jämfört med några år sedan.

“Man behöver se ett försvar som en nödvändighet för att kunna sjösätta hållbara initiativ framöver. Försvar av demokratier är per definition ESG”, avslutar han.

 

Läs också:

Analyshus: ”Saabs aktie är på väg ned”

Förvaltaren tror på Saab – men säljer av Nibe

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.