Analytikerkommentarer på Motorola-rapport

Motorolas kvartalsrapport gav omedelbar effekt på Ericssons och Nokias aktiekurser på Stockholmsbörsen. Analytikerna håller med om att det var en övervägande positiv rapport som levererades igår kväll. Signalerna inför Ericssons och Nokias rapporter är dock lite blandade.

Motorola klarade av att slå de lågt ställda förväntningarna på bolagets kvartalsrapport. Förlusten per aktie blev något lägre än väntat även om försäljningen inte levde upp till förhoppningarna. Effektivt arbete med att få ned kostnaderna inom bolaget räddade utvecklingen.

Motorolas aktie studsade upp 7,5 procent i efterhandeln på New York börsen och rapporten gav även Ericsson och Nokia en rejäl skjuts uppåt i den tidiga handeln i Stockholm på torsdagen. Ericsson noterades 8 procent högre medan Nokia steg 7 procent.

”Reaktionen på börsen idag är nog mycket en lättnadens suck över att Motorolas rapport inte var en katastrof, bara dålig. Det som överraskade mest positivt i rapporten tycker jag var mobiltelefonerna där orderingången minskat i lägre takt än väntat. Orderingången i förhållande till försäljningen var också bättre än väntat och Motorola har varit duktiga på att skära kostnaderna”, säger Lars Söderfjell, analyschef på Handelsbanken.

En höjd prognos från Microsoft bidrar också till den positiva stämningen på Stockholmsbörsen liksom det faktum att Yahoo mötte förväntningarna med sin kvartalsrapport. Men analytikerna är eniga om att det var en oväntat bra rapport från Motorola.

”Det var i huvudsak positiva signaler i rapporten även om mycket är företagsspecifikt. Motorola har lyckats skära rejält i kostnaderna vilket är huvudorsaken till att de klarade av att möta prognosen för resultat per aktie. De har även lyckats vända till ett positivt kassaflöde med 1 miljard dollar, det är lite imponerande”, säger Håkan Wranne, telekomanalytiker på Fischer Partners.

Skära kostnader och vända ett negativt kassaflöde är något som Ericsson också behöver göra och kanske tar marknaden Motorolas framgång på den fronten som en signal om att även Ericsson kommer att lyckas.

Positivt var även VD Christopher Galvins uttalande om att efterfrågan på mobiltelefoner kommer att öka igen under det tredje kvartalet, särskilt för GPRS telefonerna.

“Motorola brukar vara ´bullish´ i sina framtidsprognoser. Att de säger att GPRS kommer att ta fart under tredje kvartalet är positivt för framför allt Nokia men även Ericsson. Även om det för Ericsson är viktigast med utvecklingen för systemmarknaden så har de trots kraftiga nedskärningar fortfarande kostnader för mobiltelefonerna och då behövs också intäkterna”, säger Håkan Wranne.

Signalerna beträffande marknaden för mobilsystemen är inte lika positiva i Motorolas rapport. Motorola är visserligen inte särskilt starkt på mobilsystem i Europa och analytikerna räknar också med att bolaget kan ha tappat marknadsandelar under våren.

”Motorolas rapport gav inte så mycket indikationer om systemen annat än att det ser mörkt ut i Europa. Det bekräftar bilden från Nokias vinstvarning och är något som tynger Ericsson men framför allt Nokia som har större slagsida mot Europa”, säger Håkan Wranne.

Lars Söderfjell håller inte riktigt med på den punkten utan anser att Ericsson med sitt totalt sett större beroende av mobilsystem har mest att förlora på en nedgång i Europa, även om andelen försäljning där procentuellt sett är lägre än Nokias.

Positiva signaler således om mobiltelefonförsäljningen men inte lika hoppingivande om mobilsystemen. Torsdag den 19 juli presenterar Nokia sin kvartalsrapport och dagen efter släpper Ericsson sina siffror.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.