Analytiker varnar för ny börskrasch i Kina

Shanghai-börsen har rusat 20 procent sedan lågvattenmärket i augusti. Men flera experter höjer ett varningens finger över utvecklingen, rapporterar Bloomberg.

För cirka fem månader sedan kraschade Shanghai kompositindex och 5 000 miljarder dollar i börsvärde försvann fram till botten i augusti. Nu kan något liknande hända igen.

Shanghais kompositindex är upp 20 procent sedan augusti – trots att vinsterna för tredje kvartalet var under prognoserna i 68 procent av fallen. Det var åttonde kvartalet i rad med svagare resultat än väntat.

Chefsstrategen vid Bocom International Holdings, Hao Hong, säger att den senaste uppgången är a bear market rally. Utländska investerare verkar instämma; de har sålt kinesiska fastlandsaktier fyra veckor i rad, där torsdagens avyttringar var den största på två månader.

– Det är väldigt svårt att se att det här rallyt ska vara uthålligt om inte vinsterna ökar, säger Tony Chu, förvaltare vid Hongkong-baserade RS Investment Management.

Kina-rallyt följer på en exempellös regeringskampanj för att få upp kurserna, tillsammans med ökade stimulanser för att motverka den djupaste ekonomiska nedgången på 25 år. Myndigheterna har lyckats återskapa optimismen bland lokala investerare, och värderingarna ökar medan vinsterna krymper, skriver Bloomberg.

– Kinas börshausse kan inte pågå länge utan att vinsterna ökar, och så här långt ser vi ingen förbättring. Det är fortfarande en bubbla. Det är likviditets- och inte vinstdrivet. Det har inte hänt något med fundamenta, säger Chen Li, analytiker hos Credit Suisse.

Kinas president Xi Jinping aviserade i veckan ett tillväxtmål på minst 6,5 procent som en del av den nya femårsplanen. Landet går därmed in i den första eran av BNP-ökning under 7 procent sedan Deng Xiaoping öppnade Kina mot omvärlden vid slutet av 1970-talet.

Den senaste börsuppgången “får mig att leta efter nya synonymer till ’dödsryckning’ (dead cat bounce)”, säger Michael Every, analyschef vid Hongkong-baserade Rabobank Group.

– Vinsterna kommer fortsätta vara en besvikelse. Hur kan det bli annorlunda när tillväxten saktar ner, säger Michael Every till Bloomberg.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG