Analytiker tror på kronförstärkning

Den svenska kronan fick en bra start på det nya året efter att statsminister Göran Persson antytt att en folkomröstning om EMU kan komma redan i höst. Experterna varnar för att det fortfarande finns hot mot kronan, men räknar ändå med att kursen kommer att fortsätta stärkas i år.

Med kraftiga förstärkningar mot både dollarn och pundet samt en bättre utveckling än euron under gårdagen fick vår svenska krona en bra start på det nya året.

Statsminister Göran Perssons uttalanden i slutet av förra veckan om att en folkomröstning om ett svenskt medlemskap i EMU kan komma redan under hösten bidrog till att sätta fart på valutahandeln.

”Det blev väldigt stora rörelser på det uttalandet, kanske lite väl stora. Risken är att vi får se nya, balanserande, uttalanden de närmaste dagarna och att det blir en liten tillbakagång för kronan. Det är kanske mer troligt att vi får se en folkomröstning under 2003 snarare än 2002, om opinionen håller i sig”, säger Stefan Mellin, analytiker på Nordea.

Även om det är pratet om EMU som fått fart på kronan de senaste dagarna så ser valutaexperterna flera andra tecken som talar för en förstärkning av kronkursen de kommande månaderna.

”Det är många mindre faktorer som tillsammans kommer att bidra till en positiv utveckling. Dels har synen på det allmänna ekonomiska läget blivit ljusare och dels har riskaptiten börjat återvända hos investerarna igen. Vi räknar också med att aktiemarknaderna kommer att stiga framöver vilket också bidrar till att stärka kronan”, säger Robert Bergqvist, chefsanalytiker på SEB Trading Strategy.

På SEB räknar man med att kronan kommer att handlas till 9 kronor gentemot euron under andra halvan av februari månad. Nordea räknar med att kursen är nere i 8,90 vid halvårsskiftet.

Diskussionerna kring ett svenskt deltagande i EMU bidrar till att driva upp kronan eftersom de flesta tycks vara överens om att den idag är undervärderad gentemot euron. Om kronan så småningom kommer att knytas till en fast växelkurs mot euron räknar SEB med att det kan bli till en kurs kring 8,80-8,90 medan Nordea sätter siktet på 8,70.

Trots att både Robert Bergqvist och Stefan Mellin räknar med en fortsatt successiv förstärkning av kronan under året så finns det speciellt i början av året ett par orosmoln.

Dels har AP-fonderna möjligheten att ytterligare öka sin valutaexponering vilket väntas leda till att mer pengar investeras utomlands. I februari ska sedan ytterligare cirka 20 miljarder kronor från PPM placeras i olika fonder av svenska folket.

”Vi räknar med att omkring hälften av de pengarna kommer att hamna utomlands, vilket kommer att sätta ett visst tryck på kronan”, säger Robert Bergqvist.

Det kanske största hotet mot en fortsatt förstärkning av kronan är dock de amerikanska konsumenterna som hittills hållit humöret förvånansvärt bra uppe. Om de skulle besluta sig för att det är dags att börja spara pengar istället för att konsumera så kommer kronan att drabbas hårt.

”Om de amerikanska konsumenterna nu efter nyår omedelbart tappar sugen så kommer det att försena återhämtningen i USA vilket i sin tur drar ned börserna. För ett litet exportberoende land som Sverige skulle det slå hårt”, säger Robert Bergqvist.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.