Analytiker: Skogsaktierna bör röra sig uppåt – följ smarta pengarna i Shanghai

Skogsbolagsaktierna kan vara på väg upp. I alla fall om man får tro Oskar Lindström, skogsanalytiker på Danske Bank, som motiverar sin tro med en indikator i Shanghai.
Analytiker: Skogsaktierna bör röra sig uppåt – följ smarta pengarna i Shanghai - smartmoney shanghai
Oskar Lindström, skogsanalytiker på Danske Bank, ser hur massaterminerna i Shanghai påverkar svenska skogbolagen. Foto: AP/Pressbild

Det är massaterminerna på börsen i Shanghai som kan vara en indikator på hur de svenska skogsbolagen kommer gå på börsen framöver.

”Det är dock snabbrörlig materia, nu när oljepriset gått ned så följer indexet också med. Men vi tror ändå att massaterminerna kommer att fortsätta röra sig uppåt”, säger Oskar Lindström, skogsanalytiker på Danske Bank, till Affärsvärlden.

Den underliggande efterfrågan på pappersmassa är stabil genom cyklerna, främst eftersom det görs toalettpapper och viss förpackningsmaterial av det.

”Det som driver cyklikaliteten är utbudschocker och följande lageruppbyggnad och lageravveckling. Det kan vara logistikproblem, produktionsproblem eller liknande. Kineserna är de stora nettoköparna av massa så de är längst ut i kedjan”, säger Oskar Lindström och förtydligar att det handlar om långfibrig sulfatmassa, som till exempel kommer från skogarna i Sverige, Finland och Kanada. Det finns även massaterminer för fiber från eukalyptus som skeppas från Brasilien, men den prissätts på annat sätt.

I Shanghai syns det på börsens terminpriser vad Kina väljer att bygga upp i lager och när lagren dras ned.

”Terminpriserna driver de här kortare priscyklerna. Det är vad jag kallar Smart Money Shanghai. Sitter jag i Stockholm är det svårt att få någon känsla för kinesisk lagersituation då det är en fragmenterad marknad och de inte är börsnoterade”, säger Oskar Lindström och förtydligar:

”Massaterminen kan ju vara ganska oberäknelig, men är en indikation på om vi kommer att se en period av lageruppbyggnad eller avveckling i Kina. Det driver de europeiska priserna med fördröjning, men aktiekurserna i sektorn tenderar att reagera på den här kinesiska massaterminen.”

Så hur borde en privatinvesterare agera framöver?

”Det är lite utbudsstörningar i marknaden men det kan vara läge att kolla beställningarna som görs i oktober-november på massaterminerna. Det är ju kortsiktiga cykler men man vill ändå hamna på rätt sida av den”, säger Oskar Lindström.

Sågverken har svag efterfrågan

För sågverken är det fortsatt mörka moln på himlen. Den peak av sågade trävaror som behövdes i samband med pandemin och alla renoveringar har avtagit drastiskt. Flera nordamerikanska sågverk har fått lägga ned sin verksamhet och det är tufft även för de nordiska sågverket.

”Efterfrågan är för svag, särskilt på nybyggnationssidan. Problemet för sågverken är att de inte heller kan få upp priserna samtidigt som priserna på vedråvara fortsätter att stiga på grund av brist på timmer. Den dagen det börjar byggas hus igen kommer det bli en rejält stor efterfrågan, hur ska sågverken få tag på tillräckligt med timmer då?” frågar sig Oskar Lindström retoriskt.

Läs mer:
Roger Akelius varnar för att köpa skog – kräver att staten agerar: ”Ett lotteri”
Skogspriserna faller i hela landet – ner 20% i norr
Svenska skogsbolagen höjer priserna – när Ryssland ratas: ”Paradigmskifte”
Skogsanalytiker: Därför kan det bli bud på Billerud

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.