Analytiker sätter hoppet till Greenspan

Början av börsåret 2001 har hittills varit oroväckande lik slutet på börsåret 2000. Nasdaq fortsätter sin kräftgång och det smittar av sig på de europeiska börserna. På onsdagen rådde ren baisse på Stockholmsbörsen och analytikerna sätter nu sitt hopp till Alan Greenspan.

Den som hade hoppats att ett nytt år skulle innebära nya friska tag på börsen har hittills blivit besviken. Tendensen under de första handelsdagarna har varit precis lika trist som vi vant oss vid från förra årets utdragna kollaps. Frågan är hur länge vi måste vänta innan en vändning till det bättre kommer.

”Tro det eller ej men vi är faktiskt ganska optimistiska till börsen den närmaste tiden. Det som kommer att hända är att den amerikanska centralbanken inom kort kommer att börja sänka räntan och det tror vi kommer att bli en trigger för börsen. Det finns många bolag som är intressant värderade idag, främst inom teknologisektorn”, säger Handelsbankens analyschef Lars Höglund.

Det är till Federal Reserve och Alan Greenspan som marknaden nu sätter sitt hopp. Den svenska Riksbankens agerande väntas inte ha någon avgörande effekt på börshumöret eftersom allas blickar är vända mot USA. Inte heller räknar analytikerna med att den kommande rapportperioden kommer att innebära några positiva överraskningar, snarare tvärt om.

”Det är klart att ett bolag som Ericsson tilldrar sig stor uppmärksamhet i Sverige och det kommer nog att vara väldigt nervöst inför den rapporten. Men även om de skulle överraska positivt så kommer det inte att räcka för att långsiktigt vända trenden”, säger Peter Lindquist, chefsstrateg på HSBC.

Federal Reserve får inte heller vara för försiktiga när de sänker räntan eftersom marknaden redan räknat in en viss sänkning i dagens aktiekurser.

”Om Fed agerar bestämt i sin räntesänkning kan det kortsiktigt ha en stabiliserande effekt. En sänkning med 25 punkter vid det ordinarie mötet i januari skulle sannolikt inte ha någon effekt alls eftersom det redan är helt diskonterat”, säger Johan Ekwall, analyschef på Arosmaizels.

Ett ytterligare problem för Alan Greenspan är att den senaste tidens statistik över konjunkturutvecklingen varit så svag att det nu finns en oro för att den amerikanska ekonomin ska hårdlanda. En kraftig sänkning av styrräntan skulle i det läget kunna tolkas som en panikåtgärd.

”Frågan är vad marknaden kommer att fokusera på. Om Fed sänker 25 punkter så blir man besviken och om de sänker 50 punkter så blir man rädd, det är lite av en rävsax de sitter i. Vi räknar ändå med att Fed tar risken att skrämma marknaden och sänker med 50 punkter i januari”, säger Peter Lindquist.

Peter Lindquist och Johan Ekwall är dessutom överens om att det förutom räntesänkningar nog också krävs tecken på att den amerikanska konjunkturen börjar förbättras igen innan en långsiktig förbättring av börshumöret infinner sig. Siktet är då inställt på företagens vinstmöjligheter under 2002 och några sådana tecken väntas inte förrän framåt mitten av året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.