SSAB
Analytiker sågar SSAB:s miljardsatsning: ”Gröna omställningen går inte på rosa moln”
”Särskilt med tanke på att delar av den gröna omställningen inte direkt går på rosa moln just nu", säger till Affärsvärlden.
Har ståljätten SSAB tagit sig vatten över huvudet? Den frågan ställer sig allt fler analytiker.
Nyligen ifrågasatte Nordeas analytiker Anders Åkerblom SSAB:s megasatsning på att bygga en ny fabrik för att tillverka grönt stål i Luleå. En investering som beräknas kosta ungefär 60 miljarder kronor.
”Här satsar man hela balansräkningen och framtida möjligheter att generera en god avkastning på eget kapital på något som riskerar att inte kunna att bära sin kostnad”, sa Anders Åkerblom till Affärsvärlden.
“Fallande stålpriser”
Nu ifrågasätter även Danske Banks analytiker Viktor Trollsten logiken i SSAB:s planer. Han frågar sig om SSAB verkligen har råd med de här stora beloppen i en miljö av globalt fallande stålpriser.
“För spotpriserna prognostiserar vi ebitda på cirka 9 miljarder jämfört med capex-åtaganden på cirka 12-20 miljarder 2025-26E, vilket innebär att nettokassan skulle tömmas över två år, skriver Viktor Trollsten i analysen.
Han menar att det finns utrymme att göra saker annorlunda med tanke på att en ny VD är på plats. SSAB:s nya VD Johnny Sjöström bör rimligen ha utrymme att ändra på saker och ting, tror Viktor Trollsten.
“Man måste med rätta ställa sig frågan om det är hållbart med att göra av med så mycket pengar på ett antal år. Särskilt med tanke på att delar av den gröna omställningen inte direkt går på rosa moln just nu”, säger Viktor Trollsten till Affärsvärlden.
Dela upp investeringen
Så vad kan SSAB göra annorlunda?
Trollsten målar upp två möjliga framtida scenarier för SSAB.
”Bolaget kan köra på med den nuvarande infrastrukturen fram till 2035, innan man måste göra de nödvändiga nyinvesteringarna bort från det fossila. Det betyder att det finns en viss tid att skjuta upp och delvis dela upp den här stora investeringen.”
“Man skulle också kunna börja med att investera i de elektriska ljusbågsugnarna, men vänta med att investera i vissa ”downstream” processer. Det skulle kunna spara 10–15 miljarder kronor av capexen”, fortsätter Viktor Trollsten.
I analysen justerar Danske Bank ned aktiens riktkursen från 60 till 55 kronor med en en upprepad behåll-rekommendation.
Läs mer: Analytikern sågar SSAB:s gröna plan: ”Satsar hela balansräkningen”
Läs mer: Analytiker ser 90% uppsida i SSAB: ”Värderingen på all time low”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.