Analytiker om Lundin-förvärvet: ”Med Milei blir projektet framgångsrikt”

Tidigare i veckan stod det klart att Lundin Mining går samman med BHP för att förvärva Filo Corp. Affären kan leda till att Lundin tredubblar sin kopparproduktion. Ett regimskifte i Argentina skulle dock kunna spräcka kalkylerna. "Avståndet till närmaste hamn i Argentina är cirka 1 000 kilometer", säger kopparexperten Nicolas Munoz till Afv.
Analytiker om Lundin-förvärvet: ”Med Milei blir projektet framgångsrikt” - Lundin
Argentinas president Javier Milei har bidragit till viss stabilitet för utländska investerare, menar analytiker. Men blir det regimskifte i landet kan det få stora konsekvenser för Lundin Minings och BHP:s planer i Vicuña-distriktet. Foto: Lundin Group & AP

Tidigare i veckan kom beskedet att Lundin Mining tillsammans med den australienska gruvjätten BHP avtalat om ett förvärv av Filo Corp. Detta genom att ägarna i Filo erbjuds motsvarande totalt 4,1 miljarder dollar (CAD) i kontanter, de erbjuds även Lundin Mining-aktier.

En transaktion som enligt Lundin Minings VD Jack Lundin i pressmeddelandet om affären kallar “nyckeln till att låsa upp det enorma värde som Vicuña-distriktet representerar”.

Efter beskedet och en publicerad kvartalsrapport, samt röda dagar på börsen, har aktien skickats ned cirka 14%.

Lundin kan tredubbla produktionen

Någon annan som också ser väldigt ljust på förvärvsplanerna är Nicolas Munoz, kopparförsörjningsanalytiker på CRU, en firma som analyserar den globala metall- och gruvindustrin.

Munoz har är stationerad i Chile, ett av de länder där Filos fyndigheter ligger. Han menar att budet gör både Lundin Mining och BHP till vinnare.

Adam, Lukas, Harry och Jack Lundin vid Josemaria i Argentina. Foto: Lundin Group

“Lundin kan öka sin kopparproduktion tredubbelt. Det här visar att de kan göra stora affärer med stora företag. För fyra eller fem år sedan hade Lundin en mindre kopparproduktion och tillgångar i en medelstor skala”, säger Nicolas Munoz och fortsätter:

“Förra året var Lundins produktion 315 000 ton finkoppar. Om Josemaria kommer i produktion i slutet av detta decennium, skulle deras produktion överstiga 500 000 ton. Med Filo del Sol och andra prospekteringsprojekt har de potential att ytterligare öka produktionskapaciteten.”

Även för BHP är affären ett bra drag, menar han, eftersom de har behov av att utöka kopparproduktionen för att parera utmaningar gällande låga halter och driftproblem i den gigantiska gruvan Escondida i Chile.

Världens största gruva Escondida i Chile ägs av Lundin Minings nya partner BHP. Foto: BHP

Politisk instabilitet och glaciärer

Genom Filo-budet kommer Lundin Mining och BHP bilda ett joint venture-bolag ägt 50/50 där tillgångarna från Filo ska ingå. Men också Lundin Minings Josemaria-projekt som ligger endast 10 km från Filo del Sol. Josemaria är en kombinerad koppar-silver-guld fyndighet.

Fyndighetsområdet som parterna ska förvärva ligger högt upp i bergen. De ligger på båda sidorna av gränsen mellan Argentina och Chile, vilket skapar olika typer av utmaningar.

“I Argentina kommer riskerna att vara kopplade till regleringar, ekonomi och stabilitet. På den chilenska sidan är en stor risk att projekten ligger på toppen av bergen i ett område omgivet av glaciärer, vilket skapar miljömässiga risker”, menar Munoz.

Obeaktat ser han synergier på radarn.

“Synergierna kan vara infrastruktur, logistik, vägar och hamnar. Det är spekulativt, men också relevant eftersom det kommer att bli ett distrikt med samma ägare”, säger Munoz.

Argentinas val kan spräcka kalkylen

En viktig faktor är logistiken och hur stora mängder koncentrat från Josemaria-projektet ska transporteras till marknaden.

“Avståndet till en chilensk hamn är 200 kilometer och de har kostnadsberäknat projektet med det antagandet”, säger Munoz.

Den nuvarande argentinska regeringens mandat, med högerpopulisten Javier Milei i spetsen, går ut 2027.

Det är en regering som, enligt Munoz, bidragit till viss stabilitet för utländska investerare i sektorn. Blir det regimskifte i landet och makten återgår till vänsternationalistiska peronistpartiet kan det få stora konsekvenser för Lundin Minings och BHP:s planer.

Argentinas president Javier Milei under en ceremoni i Buenos Aires. (AP Photo/Gustavo Garello) XGG101

“Med den förra argentinska regeringen behövde man flytta koncentratet på den argentinska sidan för att regeringen ville behålla värdekedjan i landet. Men avståndet till närmaste hamn i Argentina är cirka 1 000 kilometer”, säger Nicolas Munoz och fortsätter:

“Vår bedömning är att Josemaria kommer starta upp 2028 eller 2029. Om regeringen är densamma då kan vi lita på att projektet blir framgångsrikt. Men om regeringen byts ut kan det leda till diskussioner om var koncentratet ska transporteras.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Kareby Finans