Analytiker om H&M-rapporten: ”Värre än väntat”

H&M bedömer att det blir svårare än tänkt att nå målet om 10% rörelsemarginal. Bolaget flaggar även för en försäljningsnedgång i juni på 6%. Trots detta menar Handelsbankens analytiker Nicklas Skogman att kursraset är överdrivet. "Det brukar vara stora rörelser på rapport", säger han till Afv.
Analytiker om H&M-rapporten: ”Värre än väntat” - Nicklas Skogman H&M (1)
Nicklas Skogman, detaljhandelsanalytiker på Handelsbanken, menar att H&M:s juniförsäljning var sämre än väntat.

Q2-rapporten gav på många fronter positiva besked. Omsättningen steg 3,5 % till 59,6 mdr kr (57,6) Rörelseresultatet landade på 7,0 mdr kr (4,7), vilket innebar en rörelsemarginal på 11,9%.

Dock var rörelseresultatet sämre än konsensusbedömningarna.

Trots att tongångarna var positiva från H&M:s VD Daniel Ervér under bolagets presskonferens blev domen från marknaden desto hårdare. Aktien har i skrivande stund skickats ned 12% på rapporten.

Handelsbankens analytiker Nicklas Skogman tror dock att det är en överdriven kursreaktion.

“Ja, det tror jag”, säger han.

“Det har alltid varit stora rörelser, till exempel var aktien upp 18% på Q4-rapporten. Något kvartal var det -12% och +15% innan dess. Det är ofta stora rörelser i aktien på rapporterna.”

“Värre än väntat”

Det som ligger till grund för kursraset är förmodligen beskeden om att försäljningen minskade med 6% i juni, och att H&M kommer ha svårt att nå sitt rörelsemarginalmål om 10% för 2024.

“De lät väldigt positiva på både lagrets situation och ganska självsäkra på att försäljningen taktar upp framöver. Men frågan är om det är tillräckligt för att nå 10% i rörelsemarginal för helåret eller inte”, säger Nicklas Skogman.

Nicklas Skogman, detaljhandelsanalytiker på Handelsbanken, menar att H&M:s juniförsäljning var värre än väntat.

Skogman pekar också på att bolaget inte var helt tydliga med hur stor påverkan blir från den stärkta kronan. Och även om rapporten i stora drag var i linje med förväntningarna var det just junisiffran som stack ut.

“Att försäljningen i juni låg på -6% är värre än vad de flesta hade räknat med tror jag”, säger han och fortsätter:

“Då antar man att marknadens förväntningar på försäljningen kommer ner lite grann i Q3, eventuellt Q4. Å andra sidan verkar bolaget väldigt kompetenta i den här planen de har nu för att driva ökad försäljning. Vi får se.”

Planen framåt inbegriper att öka investeringarna och satsningar på nya butiksformat runt om i världen. Bolaget kommer också att lansera en uppdaterad onlinebutik på sina större marknader som testats av H&M i mindre skala under våren.

Tar ned estimaten

Nicklas Skogman tror att konsensus nu kommer ta ner estimaten, något investmentbanken Pareto gjorde under torsdagsförmiddagen då de spådde 4-5% lägre vinstestimat.

“Vi har ju 9,3% rörelsemarginal innan den här rapporten. Jag kan inte säga vad vi gör med estimaten, men jag tror att konsensus förmodligen tar ner estimaten”, säger han.

Efter att rapporten släpptes har ett insynsköp rapporterats på 1 Mkr från styrelseledamot Christian Sievert.

  • Skribent äger aktier i H&M.

Läs även: 

H&M:s aktie rasar – VD om försäljningstappet: ”Påverkar oss negativt”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.